Behalve dat kiwi's ontzettend lekker zijn, zijn ze ook een bron van vitamines en mineralen. Eén kiwi bevat bijna het dubbele aan vitamine C als een sinaasappel en ongeveer net zo veel kalium als een banaan. Daarnaast zit er in een kiwi meer vitamine E en K dan in de meeste andere vruchten.
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
De kiwi zit boordevol vitamine C. Met 2 kiwi's kom je dus snel aan je dagelijkse dosis vitamine C. In de kiwi zitten ook nog enkele hulpstoffen die de werking van de vitamine versterken. Het is niet enkel goed voor je weerstand, maar ook voor je tanden, je botten en je huid.
Het ontbijt is het ideale moment om al een kiwi (of twee) op het menu te zetten. Deze vrucht bevat maar liefst 16 verschillende vitaminen en mineralen en dat is perfect om je dag energiek te starten. Een voorbeeld? Naast vitamine A, E en K bevat een kiwi ook vitamine C.
Je kunt prima kiwi eten als je gewicht wilt verliezen. Kiwi's bevatten namelijk weinig calorieën en veel vitamines en mineralen. De vezels in een kiwi verlagen je eetlust en versnellen je stofwisseling (door de aanmaak van het hormoon ghreline te remmen).
V: Met welk fruit kunt u buikvet verliezen? Antwoord: Appels, tomaten, guaves, aardbeien, kiwi, ananas, watermeloen, peren, bosbessen, frambozen, sinaasappels en avocado's zijn allemaal vruchten die kunnen helpen bij het afvallen en het verbranden van buikvet.
Gele kiwi's staan bekend om hun hoge vitamine C-gehalte, terwijl groene kiwi's bekend staan om hun natuurlijke vezelrijkheid. Beiden zijn ook een uitstekende bron van antioxidanten en voedingsstoffen. Enkel je smaakpapillen zijn dus doorslaggevend voor welke variëteit je voorkeur krijgt!
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
Zespri Green kiwi's bevatten veel vitamineC en foliumzuur9. Eén studie heeft zelfs aangewezen dat de consumptie van twee kiwi's voor het slapengaan gedurende vier weken, de kwantiteit en kwaliteit van de slaap van volwassenen met slaapstoornissen merkbaar verbetert10.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Kiwi's passen binnen elk dieet
Doordat de kiwi maar 48kcal per 100 gram bevat en toch vol zit met al die eerdergenoemde gezonde stoffen, is het een vrucht die bijna in elk dieet past. Ook bevat een kiwi minder suiker dan bijvoorbeeld een appel of een banaan.
Kiwi: werk aan een mooie huid van binnenuit
Zespri kiwi's bevatten zeer veel vitamine C,1 een vitamine die je lichaam helpt bij de productie van collageen, een belangrijk eiwit in de huid dat de basisstructuur van de cellen, de bouwstenen van de huid, vormt. Het maakt je huid voller, flexibeler en elastischer.
De resultaten laten zien dat kiwi's maagpijn en indigestie verminderen. De groene kiwi helpt tegen buikpijn en ongemak, de gouden kiwi alleen bij 3 stuks of meer. Tegen een opgeblazen gevoel lijkt de groene kiwi ook weer in het voordeel.
Kiwi's zijn rijk aan kalium. Dit mineraal staat erom bekend goed te zijn voor ons hart en vaatstelsel. Het helpt namelijk om een hoge bloeddruk te voorkomen. Een hoge bloeddruk maakt je risico op hart- en vaatziektes een stuk groter.
Weetje: kiwi combineert niet goed met melkproducten
Bovendien kan de combinatie zorgen voor een bittere en onaangename smaak. Combineer kiwi's dus niet met bijvoorbeeld melk of yoghurt!
Met kiwi's natuurlijk! Zowel de gele als de groene variëteiten bevatten een groot aantal antioxidanten, waaronder vitamine C, vitamine E, polyfenolen en flavonoïden. Nog een eigenschap van kiwi's en dus nog een goede reden om ze in je dagelijkse routine op te nemen!
Een kiwi eten biedt je veel voordelen die het afvallen makkelijker voor je maakt. Kiwi's zitten vol met vezels en vitamine ( vooral vitamine C), stimuleert je stofwisseling, goed voor je spijsvertering, bloedsuikerspiegel, en cholesterol.
Het hoge gehalte aan vitamine C (hoger dan dat van citrusvruchten) en andere vitaminen die de ontstekingsremmende eigenschappen versterken, maakt de kiwi tot een vrucht die het immuunsysteem versterkt en helpt bij het voorkomen van virale infecties.
Een kiwi bij het ontbijt is namelijk een #eenlekkerestart van je dag! Je krijgt al een hele portie vitamines en mineralen binnen, goed om je dag vol energie te starten.
Uit een aantal klinische onderzoeken is gebleken dat groene kiwi's verlichting bieden bij verstopping en de frequentie van de stofwisseling verbeteren2-3. Dit komt omdat groene kiwi's van nature rijk zijn aan vezels*. Lees hier meer over de voordelen van kiwi's voor de spijsvertering.
Groene kiwi's zijn nauwelijks leverbaar, blijkt uit een rondgang van het AD. Dat ligt aan een slechte oogst. “De kiwi's die van de planten in Nieuw-Zeeland komen zijn op dit moment opvallend groot, maar in aantal zijn het er stukken minder”, zegt een groenteboer tegen de krant.
Ook al mag je als diabeet best een kiwi eten; en ik kan dit ook zeker aanraden gezien hoe gezond dit fruit is. Toch wil je het bij maximaal 2 per dag houden. Een kiwi bevat relatief veel suiker, vooral als je het vergelijkt met andere gezonde fruitsoorten zoals frambozen en bramen.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van kalium
Kalium is een essentieel mineraal dat de normale werking van de spieren en het zenuwstelsel helpt te behouden. Het mineraal draagt ook bij aan de handhaving van de normale bloeddruk wat met name van belang is voor oudere personen.
Maar waarom is dat prijsverschil eigenlijk zo groot? Dat heeft te maken met het productieproces. Die is bij gele kiwi's namelijk een stuk arbeidsintensiever. Kiwi's worden sowieso met de hand geplukt, maar gele kiwi's zijn een stuk kwetsbaarder, wat een voorzichtigere behandeling vereist.
Volgens nieuw onderzoek van de Anschutz Medical Campus van de University of Colorado zou een veelvoorkomende antioxidant genaamd PQQ (die voorkomt in menselijke moedermelk en producten als kiwi en selderij) helpen de vorming van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) te bestrijden.