Op zich lijkt het afgieten van de pasta na het koken zo gepiept. Echter willen veel mensen nog wel eens de fout maken om de pasta te lang te laten staan, omdat ze bijvoorbeeld nog bezig zijn met het bereiden van de saus. Dit is niet goed!
De pasta zal in het hete water verder koken en papperig worden als je het te lang in het water laat staan . Hoe voorkom ik dat mijn pasta blijft plakken? Als je de pasta nog niet klaar bent om te serveren, kun je de pasta omscheppen met een beetje olie of boter om te voorkomen dat het aan elkaar blijft plakken.
Omdat zetmeel verhit moet worden om goed te geleren, kun je pasta weken in koud water om het te hydrateren zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat het aan elkaar plakt . Zodra het volledig gehydrateerd is, hoef je het alleen nog maar af te maken in je saus en je bent klaar om te serveren.
Bewaar de pasta in een goed afgesloten vershoudbakje en je kunt het 1 tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
Redactrice Sofie: "Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
Je kunt pasta drogen, koelen of invriezen. Welke manier je kiest is afhankelijk van hoe lang je het wilt bewaren! Sommige commercieel gedroogde pasta kan tot 2 jaar vers blijven, maar zelfgemaakte pasta is veel korter houdbaar— ongeveer 2-6 maanden voor gedroogde pasta, tot 8 maanden ingevroren of 1 dag in de koelkast.
Giet de pasta snel en losjes af in een vergiet in de gootsteen . De noedels moeten nog nat zijn. Spoel de pasta echter niet af. Het zetmeel in het water zorgt ervoor dat de saus aan je pasta blijft plakken.
Kook je pasta van tevoren, in een hele grote pan, met veel zout in het water, geen olie. Je kunt je pasta tot een hele dag van tevoren maken . Zorg ervoor dat je pan groot genoeg is om de volledige hoeveelheid water te bevatten die in de instructies op de verpakking staat (voor welke hoeveelheid je ook van plan bent te maken).
Ik voeg een beetje slaolie toe aan de pasta als deze gaar is, zodat deze niet aan elkaar plakt.
Je kookt de pasta gewoon nog even in kokend water en je hebt binnen een paar seconden ultra verse pasta. Helemaal al dente zal 'ie niet meer zijn, maar dit is met afstand de beste manier om je pasta opnieuw te verwarmen. Blijf bij je pan staan, want binnen maximaal een halve minuut zal je pasta perfect gaar zijn.
In plaats van pasta op het fornuis te koken, kunt u het in een paar minuten in de magnetron klaarmaken. Week uw pasta naar keuze, of het nu penne, macaroni, fusilli, rigatoni of spaghetti is, een nacht in een kom water en zet het dan vijf minuten in de magnetron als u het wilt eten.
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
Idealiter en voor maximaal voordeel, moeten pasta en rijst 24 uur gekoeld worden voordat ze gegeten of opgewarmd worden . Het is belangrijk om voedsel snel na het koken te koelen om de mogelijkheid van bacteriegroei en voedselgerelateerde ziekten te voorkomen.
Vul een grote pan of pot halfvol met water en breng het aan de kook. Zet een tweede pan of pot op de eerste en voeg de pasta toe. Gooi de pasta in olijfolie of saus zodat de noedels niet blijven plakken, en dek de bovenste pan of pot af zodat de pasta geen vocht verliest .
Houd wat pastawater achter de hand om toe te voegen aan je pastagerecht
Dit zal niet alleen de saus dikker maken, maar het zal ook helpen om het aan de pasta te laten plakken . Gerechten zoals klassieke carbonara vertrouwen erop dat het kookwater van de pasta wordt toegevoegd aan het eimengsel en verdund om een dikke en omhullende crème te verkrijgen.
Pasta afspoelen met koud water
Het laten schrikken of het wegspoelen van het zetmeel helpt niet tegen plakkende pasta. Het helpt alleen maar tegen het afkoelen van je pasta en dat is iets wat je niet wilt. Ons advies is dus om pasta nooit met koud water af te spoelen.
Laat gekookte pasta iets afkoelen. Deze kan dan in luchtdichte containers in de koelkast worden bewaard gedurende 3 tot 5 dagen . Bewaar pasta en saus indien mogelijk ook apart. Om op te warmen, doe je de pasta een paar seconden in kokend water; giet af.
Wij raden af de pasta na het koken af te spoelen. Deze methode werd gebruikt om het overtollige zetmeel van de deegwaren te spoelen. Wanneer de fabrikant tarwe van mindere kwaliteit gebruikt, geven de deegwaren te veel zetmeel af en kleven ze samen.
Gooi het in een metalen zeef en doop het in een pan met kokend water totdat het goed is opgewarmd (ongeveer 30 seconden). Dit zorgt er niet alleen voor dat de pasta niet uitdroogt, maar de snelle inslag van de hitte voorkomt ook dat ze papperig worden.
Je kan het deeg gerust een dag op voorhand maken. Bestuif het werkblad met bloem, wees voorzichtig met de hoeveelheid bloem. Teveel bloem droogt het deeg uit. Snij een stukje van +/- 100 g de deegbol, wikkel de rest terug in de vershoudfolie.
PASTA KOELEN:
Je kunt verse pasta meestal ongeveer een dag in de koelkast bewaren , maar het is het lekkerst als je het zo vers mogelijk eet. Als je maaltijdplannen veranderen, kun je gekoelde pasta in de vriezer leggen voor langere opslag, maar doe dit wel binnen een dag nadat je het hebt gemaakt.
Bewaar de pasta in een luchtdichte verpakking
Het is essentieel voor de voedselveiligheid om overgebleven pasta in een luchtdichte container te bewaren, om te voorkomen dat er lucht in komt en het uitdroogt. Idealiter zou dit een glazen container zijn, aangezien plastic containers geuren absorberen van eerder opgeslagen voedsel.
Kook je pasta nooit te vroeg, maar pas wanneer de saus klaar is. Een saus kun je namelijk net iets langer later pruttelen of even opwarmen, wat absoluut niet geldt voor gekookte pasta.
Zout is namelijk een smaakversterker. Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt. In Italië wordt trouwens altijd zout aan het kookwater toegevoegd. Wel belangrijk om even te onthouden is dat je het zout het beste kunt toevoegen als het water kookt.
Meestal zijn er twee manieren om pasta te koken. De ene manier is om rauwe pasta in koud water te doen en het dan aan de kook te brengen en de andere manier is om water aan de kook te brengen en dan de pasta toe te voegen om het te koken.