Op het etiket staat of er melk of melkbestanddelen in een product zitten. Als dat zo is, bevat het product vrijwel altijd ook lactose. Harde kaas, zoals Goudse kaas, is daarbij de uitzondering. Daar zit wel melk in, maar (bijna) alle lactose is eruit.
Lactose is een suiker dat in melk en melkproducten voorkomt en daarom ook wel melksuiker wordt genoemd. Het komt van nature voor in alle melksoorten zoals moedermelk, koemelk, schapenmelk, geitenmelk, paardenmelk en buffelmelk. Om lactose te kunnen verteren hebben we het enzym lactase nodig.
* Bij kaas kijk je best goed op het etiket. Wanneer de kaas 0 g KH (koolhydraten) bevat per 100 g, dan bevat deze kaas geen lactose en kan je die gebruiken. Wanneer de kaas < 1 g KH bevat per 100 g, wordt deze kaas door de meeste cliënten die lactose-intolerant zijn goed verdragen.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Waar zit lactose in? Lactose komt uitsluitend voor in moedermelk van zoogdieren. Het zit dus niet in andere voeding zoals groenten, fruit of vlees.
Griekse yoghurt bevat meestal ongeveer 3-4 gram lactose per 100 gram. Het exacte gehalte kan echter variëren. Bijvoorbeeld, Griekse yoghurt 2% vet bevat ongeveer 2,5 gram lactose per 100 gram, terwijl de Griekse yoghurt 10% vet ongeveer 3 gram bevat.
Groenten, fruit, kruiden, aardappelen, rijst, pasta, noten en zaden zijn van nature lactosevrij. De meeste soorten ontbijtgranen en volkorenbrood bevatten geen lactose.
Meestal krijg je 1 à 2 uur na een maaltijd met lactose klachten.
Welke producten mag iemand met lactose intolerantie wel? Daarin is nog genoeg keuze. Hieronder een lijst met een paar vervangende producten welke lactosevrij zijn. Aardappelen: Verse aardappelen, in blik of glas, (diepvries) patates frites, aardappelschijfjes en rösti.
Mayonaise bevat geen lactose. Het is meestal samengesteld uit olie, eigeel, azijn of citroensap en soms mosterd, wat betekent dat het geen zuivel bevat, dus met andere woorden, geen lactose.
Nee, eieren bevatten geen lactose. Lactose is een melksuiker die voorkomt in melk en andere zuivelproducten van zoogdieren zoals koeien, schapen en geiten. Ook al vind je eieren vaak in de zuivelafdeling van een supermarkt, tussen melk, kaas en andere zuivelproducten, ze bevatten geen lactose.
Contact. Lactose-intolerantie kan klachten veroorzaken zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Deze klachten kunnen vaak verholpen worden met een dieet.
Boter is afkomstig van melk, maar bevat bijna uitsluitend vetten en water. De koolhydraten, en dus de melksuikers, worden er bijna volledig uitgehaald. De meeste boter bevat slechts 1 gram koolhydraten per 100 gram en is dus voor de meeste mensen met een lactose intolerantie geen probleem.
Wat is er voor lactosevrij broodbeleg? Hierbij gaat het om vleeswaren zonder toevoegingen zoals: Rookvlees, fricandeau, rosbief, kipfilet, harde Nederlandse kaas, pindakaas en zoet beleg als honing, jam, appeltroop, suiker en pure hagelslag.
Dit zit zo: lactose wordt tijdens de rijping van de kaas afgebroken door het toegevoegde zuursel. Dit betekent dat harde Hollandse harde kazen gegeten kunnen worden door mensen met een intolerantie, evenals buitenlandse kazen als emmentaler, gruyère en parmezaan.
Het teken voor glutenvrije producten is een aar met een streep er doorheen. Als dit teken op een product staat, dan weet je zeker dat het glutenvrij is. Voor lactosevrije producten bestaat er geen algemeen icoontje, maar het staat bij speciale lactosevrije producten vaak wel aangegeven op de verpakking.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Sojayoghurt is van nature een yoghurt die lactosevrij is en bevat vaak toegevoegde probiotica. Door middel van deze probiotica worden je darmen minder aangetast en is dit een gezonde keuze voor mensen met een lactose-intolerantie. Bovendien is sojayoghurt een uitstekende bron van plantaardige eiwitten.
Skyr is van nature niet lactose-vrij, maar 90% wordt wel verwijderd tijdens het fermenteren en indikken. Er zijn wel lactose-vrije varianten, waarbij de lactose is verwijderd met behulp van het enzym lactase en een specifieke filtertechniek. Deze zijn te herkennen aan het predikaat 'Lactose-vrij'.
Naast melk en zuivelproducten zijn er ook andere voedingsmiddelen en dranken die soms lactose kunnen bevatten. Voorbeelden zijn: saladecrème, saladedressing en mayonaise.
Dus is een pure chocoladeletter, een ChocoBar van pure chocolade of kleine chocolaatjes of blokjes van pure chocolade in het Chocotelegram(r) zijn altijd lactosevrij. Een goede pure chocolade bestaat namelijk uitsluitend uit cacaomassa, cacaoboter, suiker en vanille; niets méér niets minder.
Komt geen melk of lactose aan te pas dus en je kunt met zowel een koemelkallergie als een lactose-intolerantie gewoon brood eten. Het komt echter wél voor dat bakkers voor speciaal brood kiezen om een deel van het water te vervangen voor melk(poeder).