De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen gerookte zalm die er raar uitziet of niet goed ruikt.
Gerookte zalmpakketten kunnen maximaal 2 weken in de koelkast worden bewaard. Bewaar verzegelde, vacuümverpakte rauwe zalm NIET langer dan 2 dagen in uw koelkast .
Houd u altijd aan de houdbaarheidsdatum, want over de datum zijnde voedingsmiddelen kunnen schade of ziekte veroorzaken, inclusief voedselvergiftiging als u ze eet. Voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is, mag niet worden gekookt, ingevroren of geconsumeerd en moet worden weggegooid .
Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.
Verse zalm voelt stevig en vochtig aan en het vlees zou terug moeten veren nadat u erin duwt . Wanneer u uw hand langs de filet haalt om te controleren op graten, zou uw hand er gemakkelijk doorheen moeten glijden zonder te blijven plakken. Duidelijke tekenen van bederf zijn slijmerige of plakkerige resten, of als het vlees aanvoelt alsof het zal breken wanneer u erin drukt.
Is een restje zalm van 1 dag oud veilig om te eten? Als je zalm van 1 dag oud goed gekoeld is, is het veilig om te eten . Het zal niet zo lekker smaken, maar je wordt er niet ziek van.
Een houdbaarheidsdatum op voedsel gaat over veiligheid. Dit is de belangrijkste datum om te onthouden. Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs als het er goed uitziet en ruikt, want het kan je erg ziek maken .
Ongeopende gerookte zalm: Wanneer u ongeopende gerookte zalm in de koelkast bewaart, kan deze ongeveer twee weken na de "ten minste houdbaar tot"-datum worden bewaard . Zorg ervoor dat deze goed is ingepakt of verzegeld om blootstelling aan lucht te voorkomen. Geopende gerookte zalm: Zodra de verpakking is geopend, moet de gerookte zalm binnen drie tot vijf dagen worden geconsumeerd.
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Goed geconserveerde vis kan enkele maanden of zelfs jaren bewaard worden, omdat het vacuümverpakken ervoor zorgt dat er geen lucht de vorm of smaak van het voedsel kan aantasten.
Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum twee dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn twee dagen houdbaar.
Gebruik verse zalm binnen 1-2 dagen (raadpleeg de houdbaarheidsdatum op de verpakking voor verpakte verse zalm). Plaats ongebruikte verse zalm in een vacuümzak of diepvrieszak. Plaats de huidige datum op de verse zalm en bewaar deze tot 3 maanden in de vriezer.
Ontdooien onder de koelkast wordt aanbevolen voor vacuümverpakte vis, maar soms moet u mogelijk sneller ontdooien. U kunt dat doen door de vis onder koud stromend water te ontdooien .
Is de vis al uit de vacuüm verpakking? Verpak het dan in luchtdichte diepvrieszakken en voorzie die van een invriesdatum. Plaats het in de vriezer bij minimaal -18°C; gebruik als die aanwezig is, de superfrost-knop om snel te kunnen invriezen.
Als het vacuüm verpakt is, is het waarschijnlijk prima. Als er geen manier is voor bacteriën of lucht om erbij te komen, kan het niet bederven in een week in de koelkast, tenzij het besmet was voordat het werd verpakt, wat onwaarschijnlijk is. Staat er geen houdbaarheidsdatum op? Als dat zo is, heb je daarna waarschijnlijk nog een paar weken speling.
Gerookte zalm kan tot zes maanden in een luchtdichte of vacuümverpakking worden ingevroren voordat het zijn smaak begint te verliezen. Het opnieuw invriezen van gerookte zalm nadat deze is geopend, wordt afgeraden omdat dit kan leiden tot verslechtering van de felle kleur, smaak en vochtigheid van de zalm.
Naast botulisme en Listeria kunnen ook andere schadelijke voedselgerelateerde ziekten mensen infecteren, zoals Salmonella en de pathogene vorm van E. coli. Mensen die gerookte vis eten die niet op de juiste manier is bereid of verkeerd is behandeld nadat de vis is gerookt , kunnen hierdoor worden besmet.
Kun je zalm eten die een dag over de datum is? De houdbaarheidsdatum is slechts een richtlijn voor de versheid . Als de zalm maar een dag of twee over de datum is, controleer de zalm dan op tekenen van bederf, zoals slijmerigheid en geur. Gooi de zalm weg als je twijfelt.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.