Banaan niet in de smoothie Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Vers, onbewerkt fruit is de beste optie, maar bevroren fruit bevat ook waardevolle voedingsstoffen [7-9]. Fruit uit blik heeft een lagere voedingswaarde en bevat vaak toegevoegde suikers en/of conserveringsmiddelen. Gebruik dit dus niet in je fruit smoothie.
Bananen smoothies zijn gezond. Ze zitten vol met vitamines, vezels en mineralen die je gewicht en gezondheid een flinke boost geven. Ook zijn bananen de perfecte basis om een smoothie mee te maken omdat ze lekker zijn en je er makkelijk groenten aan kunt toevoegen.
Tip #1: bewaar je bananen apart
Bewaar je bananen apart van al het andere fruit. Ethyleen is een gas dat door fruit wordt geproduceerd. Ethyleen is een soort signaal voor fruit om te starten met rijpen. Fruit rijpt ook van het gas van ander fruit.
In een smoothie zitten veel vitamines en vezels als je hele stukken fruit en groente pureert. Doordat er bij het pureren zuurstof bijkomt gaat wel een deel van de vitamine C verloren. Vaak wordt ook sap aan een smoothie toegevoegd. Sap bevat minder vezels en voedingstoffen dan heel fruit.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Suikerbommetje. Bananen zitten vol met goede stoffen als kalium, magnesium en vezels, maar ze zitten ook boordevol suiker. Dit kan ervoor zorgen dat je voedingspatroon voor de rest van de dag om zeep is. Door een banaan te eten, zul je een energieboost krijgen, maar erna ook een dipje.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Een super simpel maar heerlijk en voedzaam ontbijt met banaan, yoghurt en noten. Dit ontbijt vult enorm, daarnaast bevatten de banaan en de noten veel goede stoffen om de dag optimaal te beginnen. Een ontbijt van noten en yoghurt met fruit voorziet je lichaam van langdurige energie.
Magere yoghurt (met of zonder toegevoegde smaakjes)
Yoghurt is een rijke bron van eiwit en calcium. Maar pas op voor de toevoegingen in bijvoorbeeld fruityoghurt. Vaak staat het toegevoegde fruit voor een hoeveelheid extra suiker tot wel meer dan 10 gram in een klein potje van 125 gram.
Groene smoothies: vol energie en koolhydraatarm
Een smoothie met veel groente geeft je een vol gevoel (veel vezels!) en bevat weinig glucose, waardoor je minder snel last krijgt van een schommelende bloedsuikerspiegel. Extra voordeel van al die vezels in je groentesmoothie is dat het erg goed is voor je darmen.
Omdat groenten vol zitten met goede voedingsstoffen, wordt er vaak gezegd dat groene smoothies gezonder zijn dan andere smoothies. In niet-groene smoothies zit namelijk vaak ook veel fruit. In fruit zitten weer veel suikers en veel koolhydraten. Vandaar dat groene smoothies inderdaad de gezondere versie zijn.
Veel mensen gebruiken een banaan ook in een gezonde smoothie, maar dat blijkt helemaal niet zo'n gezond idee te zijn. Dat zeggen voedingswetenschappers aan de University of California waarschuwen namelijk voor het gebruik van bananen in combinatie met andere fruitsoorten. Fruit bevat namelijk flavonoïden.
Bevroren fruit
Ook bevroren fruit kan de smoothie dikker en zoeter maken. Bovendien is het makkelijk, want je kunt altijd een zakje in je diepvriezer bewaren.
Het is namelijk super gezond om elke dag smoothies te drinken. Wist je dat je kunt afvallen wanneer je dagelijks twee maaltijden vervangt door gezonde smoothies? Om af te vallen moet je een energietekort creëren. Dat wil zeggen dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je er verbruikt.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Bananen, appels, peren en perziken verspreiden een gas (ethyleen) als ze rijpen. En dat versnelt ook de rijping van ander fruit. Wil je dit voorkomen, bewaar ze dan apart.
Niet alle vruchten maken ethyleen aan. Vruchten die wel ethyleen maken, noemen we “climacterisch”. Een banaan, appel, peer, kiwi, tomaat, abrikoos, mango en perzik zijn climacterisch. Ze kunnen dus na de pluk nog narijpen.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
De banaan kan namelijk op een lege maag gaan gisten. Dat kan volgens Gioffre zorgen voor een ontregelde spijsvertering. Je darmflora kan niet optimaal zijn werk doen en daardoor kun je op de lange termijn zelfs aankomen. Dat banaantje in de ochtend is dus niet zo gezond als je misschien zou denken.
Ze kunnen kunstmatige zoetstoffen, vruchtensap, grote hoeveelheden vet of gezoete zuivelproducten bevatten, waardoor ze vaak rijk zijn aan suiker, vet én calorieën.” Smoothies worden ook vaak als geprezen als het ideale hulpmiddeltje bij het afvallen en als manier om je lichaam te ontgiften.
Kortom: 'myth busted'. De werking van voedingsstoffen in groente en fruit neemt door dat halve minuutje in de blender niet noemenswaardig af. Ook raak je niet meer vezels kwijt door blenden dan door kauwen.