"De beste havermout is de soort met slechts één ingrediënt: haver", zegt Palinski-Wade. Brooking adviseert ook havermout zonder toevoegingen, of dat nu van geplette (havervlokken) of geknipte (havergrutten) is gemaakt.
Havermout is gezond maar kijk altijd naar de ingrediëntenlijst eigenlijk zou er maar 1 ingrediënt vermeld moeten worden, namelijk volkoren havermout. Hoe minder toevoegingen hoe gezonder. Het wordt gemaakt van geplette of hele haverkorrels.
Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf. Eventueel kun je fruit of wat ongezouten noten toevoegen.
Het enige verschil is dus de grootte en daardoor ook de kooktijd als je havermoutpap maakt. De voedingswaarde is hetzelfde. Ze bevatten allebei: oplosbare vezels.
Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips. De beta-glucanen in havermout verlagen het cholesterolgehalte. Wetenschappers hebben aangetoond dat je door regelmatig havermout op je menu te zetten beter beschermd bent tegen hart- en vaatziekten.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan. Dit zijn circa 5 tot 10 eetlepels.
Kort samengevat, Griekse yoghurt met havermout is niet alleen een smakelijke start van je dag, maar ook een voedzame keuze boordevol eiwitten, vezels, gezonde vetten, probiotica, antioxidanten en mineralen. Het helpt je om vol energie aan je dag te beginnen en ondersteunt je algehele gezondheid.
Dus als je havermout kiest om de hele ochtend vol en vol te zitten, dan is een Jumbo Oat je beste keuze . Hier is een tip: bij Team Joe Barr mengen we een beetje fijner gesneden haver in onze Jumbo Oat-basis om het een mooie romige textuur te geven. Fijnere vlokken absorberen meer vloeistof en worden zachter en romiger.
Als u teveel ongekookte haver eet, kunt u last krijgen van verstopping. Ongekookte havermout trekt namelijk vocht aan, waardoor het een grote brok kan gaan vormen in uw darmen. Haver kan daarom beter eerst gekookt worden voor u het eet.
Door de haver een nachtje te laten weken in melk of yoghurt, worden de vezels zachter en gemakkelijker verteerbaar. Hierdoor kan het lichaam de voedingsstoffen beter opnemen. Daarnaast zijn overnight Oats een goede bron van energie gedurende de dag.
Kies voor volkoren havermout: Kies voor volkoren havermout in plaats van geraffineerde havermout. Volkoren havermout bevat meer vezels en voedingsstoffen en kan helpen om de eetlust te verminderen.
Het niet laten weken
Net zoals noten en andere granen bevat havermout namelijk het stofje fytinezuur. Dit stofje belemmert de opname van zink, ijzer, calcium en magnesium. Hoewel fytinezuur ook positieve krachten heeft, krijgen de meeste mensen hier genoeg van binnen.
Diëtisten zeggen: Dit is uw beste keuze als u op zoek bent naar de gezondste optie. Staalgesneden haver is het minst bewerkt van de drie haversoorten, wat betekent dat ze het meest gunstig zijn voor de bloedsuikerspiegel. Beste voor: Degenen die van een meer gestructureerde havermout met een licht nootachtige smaak houden.
Dan Buettner gelooft dat hij het gezondste ontbijt ter wereld heeft gevonden. De inwoners van het schiereiland ontbijten dagelijks met verse gallo pinto: rijst met bonen en tortilla's van maisdeeg. Het voedingspatroon van mais en bonen wordt aangevuld met tropisch fruit en veel groenten.
Kortom: havermout is ongeveer even gezond als volkoren brood, mits je er niet te veel volle melk, honing of andere zoetstoffen aan toevoegt. Ook is het belangrijk om het af te wisselen met brood, zodat je voldoende jodium binnen krijgt.
1. Je kookt je havermout niet lang genoeg . 2. Je gebruikt niet genoeg vloeistof voor jouw havermoutverhouding.
Verstoppingen door havermout
Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen. Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan.
De meeste soorten kant-en-klare havermoutpap uit een beker of pak staan niet in de Schijf van Vijf, omdat er zout of te veel suiker is toegevoegd of omdat de pap is gemaakt van volle melk.
Yoghurt en havermout hebben allebei een goede reputatie als gezondheidsvoedsel , en dat is niet voor niets: ze zitten boordevol voedingsstoffen, met relatief weinig calorieën en vetgrammen per portie.
Welke is beter voor het ontbijt? Zowel havermout als granola zorgen voor een gezond, voedzaam ontbijt, maar de winnaar voor ons is granola — de toegevoegde noten, zaden en gedroogd fruit geven je een bron van vezels en gezonde vetten waar havermout niet helemaal tegenop kan.
Havermout kun je ook met water klaarmaken. Wij kiezen voor melk omdat dit meer smaak geeft en zodat je meteen een portie eiwitten binnenkrijgt. In plaats van koemelk kan je natuurlijk ook een plantaardig product gebruiken, zoals havermelk, amandelmelk of sojamelk.
Havermout helpt bij constipatie
Uit onderzoek is gebleken dat haverzemelen obstipatie bij ouderen kunnen verlichten.
Door een vezelrijk dieet houd je die stofwisseling op gang en val je af. Havermout is dus een prima bron van vezels die je maag en darmen inzet om vet te verbranden.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.