Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Daarom is het belangrijk om bij het opslaan in de fruitschaal rekening te houden met welke vruchten je combineert op de fruitschaal. Dit geldt voor appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen.
Bananen, peren, appels en tomaten zorgen er door het ethyleen ook voor dat andere vruchten sneller rijpen. Wil je dat voorkomen? Houd de vruchten dan apart. Knoflook en ui kun je beter niet naast elkaar bewaren.
Sommige fruitsoorten niet naast elkaar leggen.
Ethyleenhoudend fruit niet naast ethyleen-gevoelig fruit bewaren. Een aantal fruitsoorten (waaronder appels, peren, abrikozen, perziken, pruimen of tomaten) verspreiden een gas waarin ethyleen zit. Ethyleen zorgt er voor dat sommige fruit- en groentesoorten sneller rijpen.
Meloen – Ik gebruik graag cantaloupe, honingdauw en watermeloen . Je kunt ook andere meloenen gebruiken, zoals Crenshaw of kanariemeloenen. Bessen – Alle bessen zijn goed om op een schaal te gebruiken en zorgen voor mooie felle kleuren. Ik gebruikte bramen, frambozen, bosbessen en aardbeien.
Je kunt vrijwel alle soorten fruit in een smoothie doen. Denk aan appel, aardbei, abrikoos, ananas, banaan, bosbessen, bramen, druiven, frambozen, kersen, kiwi, mango, meloen, nectarine, papaja, passievrucht, peer en perzik.
Zure en subzure vruchten zoals grapefruits, aardbeien, appels, granaatappels en perziken , mogen nooit worden gecombineerd met zoete vruchten zoals bananen en rozijnen. Dit komt omdat het vaak leidt tot spijsverteringsproblemen, misselijkheid, acidose en hoofdpijn.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
De breedte van de bovenkant van de schaal is 25,5 cm. En de hoogte van de schaal is 14 cm. Zet de fruitschaal op een geschikte plaats neer in je keuken, woonkamer of een andere plaats in je huis en leg daarna de fruitstukken erin.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Niet alle vruchten maken ethyleen aan. Vruchten die wel ethyleen maken, noemen we “climacterisch”. Een banaan, appel, peer, kiwi, tomaat, abrikoos, mango en perzik zijn climacterisch. Ze kunnen dus na de pluk nog narijpen.
Welke smaak past goed bij framboos? Frambozen hebben een zoete, lichtzure smaak die goed past bij veel verschillende ingrediënten. Zo kun je frambozen combineren met andere zomerse vruchten zoals aardbeien, bramen en bosbessen. Maar ook in combinatie met chocolade, citroen en amandel komen frambozen goed tot hun recht.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Welke voedingsmiddelen mogen niet samen worden geperst? Er zijn geen bekende eetbare groenten of fruitsoorten die niet samen kunnen worden geperst . Sterker nog, "wanneer appelmoes wordt gemengd met andere groenten," heeft het resulterende sap meer voedingsstoffen en mineralen.
Beide zijn extreem gezond en lekker. Ze bevatten verschillende essentiële voedingsstoffen en bieden voordelen voor de spijsvertering, hartgezondheid en gewichtsverlies. Wanneer ze echter samen in dezelfde maaltijd of snack worden gegeten, kan de combinatie bij sommige personen leiden tot spijsverteringsproblemen .
Seizoensfruit in combinatie. Mijn favorieten zouden combo's moeten zijn zoals: perziken, bananen en bramen met vanille- en limoensapdressing; kiwi's en casaba/honingdauwmeloenstukjes/balletjes en frambozen; verse ananas en banaanstukjes met gember- en kokosdressing.
De juiste kom kiezen
Het is beter om een keramische of, bij voorkeur, een gaaskom te kiezen . Plastic of metalen kommen hebben de neiging om fruit te laten zweten, wat de bederf kan versnellen.
Niet alleen zal het maken van uw eigen schaal met fruit goedkoper zijn , het zal ook verser zijn, van betere kwaliteit, en u kunt kiezen welke vruchten u wilt toevoegen en hoeveel verschillende soorten fruit u gaat gebruiken. Het eerste waar u over na moet denken is hoeveel mensen uw schaal met fruit ongeveer moet bedienen.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak. Hetzelfde geldt voor andere zuivelproducten zoals kwark en room.
Fruit bevat fructose, een type suiker dat enkel en alleen verwerkt wordt door de lever. Een inname van teveel fructose in een korte tijd kan schadelijk zijn. Dit omdat de lever het omzet naar vet en het vervolgens opslaat. Het omzetten van veel fructose naar vet kan zo een leververvetting opleveren.