Je ogen verbeteren door voeding Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten. Daarnaast is het goed om iedere dag 200 gram fruit en 200 gram groente te eten. Vooral groene bladgroenten zijn goed, zoals spinazie, broccoli, groene kool en boerenkool.
Bladgroenten: Bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, zijn rijk aan antioxidanten en vitaminen die belangrijk zijn voor het behoud van een goede gezondheid van de ogen. Vis: Vis, zoals zalm en makreel, zijn rijk aan Omega-3 vetzuren en zijn belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid van de ogen.
Boerenkool, spinazie en andere groene bladgroenten bevatten twee antioxidanten die essentieel zijn voor je ogen: zeaxanthine en luteïne (deze zijn ook te vinden in eieren en vis). Deze vitamines kunnen helpen om ernstige oogaandoeningen (zoals glaucoom, droge ogen en staar) te voorkomen.
Er zijn vier voedingsstoffen welke goed zijn om uw ogen in de juiste conditie te houden. Dit zijn antioxidanten, carotenoïden, omega-3 en mineralen. Antioxidanten vind je in vitamine A, C en E. Deze helpen bij het gezond houden van de cellen en het weefsel van het oog en gaan AMD tegen.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
Citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en grapefruit bevatten veel vitamine C. Vitamine C helpt het lichaam bindweefsel te vormen en te onderhouden, waaronder collageen in het hoornvlies van het oog. Vitamine C ondersteunt ook de gezondheid van bloedvaten in het oog.
Bananen zijn goed voor je ogen
Vitamine A speelt een belangrijke rol bij het behoud van een gezond netvlies en het verbeteren van het zicht bij weinig licht. Ook kalium en zink zijn belangrijke voedingsstoffen die helpen je ogen gezond te houden voorkomen dat je zicht achteruitgaat.
Een schijfje komkommer kan de zwelling onder je ogen doen verminderen, en zorgt natuurlijk ook voor verkoeling. Naast het feit dat er mineralen en vitaminen in zitten, bevat komkommer ook cafeïnezuur. Dit doet wonderen voor de kwetsbare huid rond je ogen!
Tegen ontstoken ogen
Dan is kamille thee jouw beste vriend! De ontstekingsremmende eigenschappen en het kalmerende effect van deze theesmaak zorgt ervoor dat je in no time minder last hebt van je oog.
Gember heeft een positief effect op hooikoortsklachten. Het is een natuurlijk decongestivum, waardoor het de slijmvliezen helpt te ontzwellen en de ontstekingsreactie kalmeert.
Houd droge ogen op afstand, en verbeter uw gezichtsvermogen door het gebruik van een luchtbevochtiger, de temperatuur aangenaam te houden en rook en andere verontreinigers te mijden. Wees slim! Ga regelmatig naar uw oogarts en zorg goed voor uw ogen zodat ze gezond blijven.
Absoluut niet! Het is zelfs heel goed voor uw ogen, er zit namelijk veel vitamine E in. Vitamine E heeft een vertragende werking op myopie en maculadegeneratie én kan het risico op staar verminderen.
Je kunt kamille, rooibos en groene thee proberen om pijnlijke of rode ogen te verfrissen. De ontstekingsremmende eigenschappen van deze theesoorten kunnen helpen om zwellingen die gepaard gaan met geïrriteerde ogen te verminderen.
Vitamine D
De zon zorgt ervoor dat je lichaam deze vitamine aanmaakt. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D beschermt tegen ontstekingen. Ook zorgt het voor een gezond netvlies, waarvoor oogaandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie wordt voorkomen.
Dankzij hun hoog gehalte aan vitamine A in de vorm van bèta-caroteen (provitamine A) zijn wortelen goed voor de ogen. Vitamine A draagt bij aan de aanpassing van ons zicht aan de duisternis. Een langdurig tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid en in extreme gevallen zelfs tot blindheid.
Je ogen verbeteren door voeding
Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten. Daarnaast is het goed om iedere dag 200 gram fruit en 200 gram groente te eten. Vooral groene bladgroenten zijn goed, zoals spinazie, broccoli, groene kool en boerenkool.
Wist je dat de komkommer tot de top drie behoort van meest gekweekte groente? Zo kom je bijna nooit voor een leeg schap te staan en dat is maar goed ook, want de komkommer is geschikt om elke dag te eten. Hij is lekker, gezond en bevat ook nog eens weinig calorieën.
Maak thee van twee theezakjes, bij voorkeur van zwarte of groene thee, laat ze afkoelen en leg ze op je gesloten ogen. Theïne (de geoxideerde polyfenolen in thee) staat bekend om zijn stimulerende eigenschappen, en de tevens in thee aanwezige tannines verminderen wallen en kalmeren de ogen.
Avocado's zijn rijk aan luteïne en zeaxanthine. Dat zijn antioxidanten die belangrijk zijn voor de gezondheid van je ogen. Ze verlagen onder andere het risico op maculadegeneratie: een oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte afneemt.
Naast vitamine A en E zijn rode bieten rijk aan vitamine A, die noodzakelijk is voor het behoud van de gezondheid van ogen en huid.
Naast water hebben ook komkommer en kokosolie een hydraterend effect. Ook wortelen zijn echte superfoods voor de ogen. Ze zitten boordevol vitamine A en betacaroteen, dus knabbelen maar! Omega 3-vetzuren verbeteren de traanproductie en zijn onmisbaar voor mooie ogen.
Oranjekleurige groenten en fruit , zoals zoete aardappelen, wortels, meloen, mango's en abrikozen, bevatten veel bètacaroteen, een vorm van vitamine A die helpt bij nachtzicht en het vermogen van uw ogen om zich aan te passen aan het donker.
Kiwi: het levendige juweel voor een voedende ooggezondheid
Kiwi zit boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten en is een klein fruit met een grote impact op het ondersteunen van optimaal zicht . Het speelt een essentiële rol bij het vertragen van de progressie van aandoeningen die leiden tot gezichtsverlies, zoals maculadegeneratie en diabetische retinopathie.
Voedsel om te zien
Vee van de vitaminen en antioxidanten die het gezichtsvermogen op natuurlijke wijze verbeteren, zijn te vinden in de gewone voeding, zoals: Wortels, (boeren)kool en spinazie (vitamine-A en luteïne) Lever (vitamine-A), inclusief kabeljauwleverolie. Snijbiet, courgette en spruitjes (luteïne)