Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Zo maak je je snacks iets gezonder
Zo bevat een gefrituurde aardappel drie keer zo veel vet als een gewone aardappel. Wil je eens in de zoveel tijd op een verantwoorde wijze genieten van je een lekkere snack, bereid deze dan zelf.
Alle chips zijn ongezond
Wie zoekt naar een gezonde snack, kan het chipsschap in de supermarkt beter overslaan. Chips bevatten veel (trans)vetten, die het cholesterolgehalte in je bloed verhogen. Daarmee loop je meer risico om hart- en vaatziekten te krijgen.
De winnaar van de meest gezonde snack van de snackbar gaat naar de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes. Hier wordt de snack niet gezonder van.
In bamischijven zit te veel suiker
De strijd tussen de frikandel en de kroket wordt dan gewonnen door de laatste, omdat een kroket minder zout bevat dan de frikandel. Bovendien wordt die laatste vaak 'speciaal' gegeten, en met mayonaise, currysaus en uitjes wordt de separatorvleesstaaf er echt niet gezonder op.
Maar de winnaar is…
de garnaalkroket, met 90 calorieën een béétje gezonder dan de kaaskroket (94 calorieën).
De snack met de minste calorieën is de hamburger: 253 kcal. Bij McDonald's zijn vijf salades te koop. De salade met kip bevat in vergelijking met de andere fastfoodrestaurants het kleinst aantal calorieën per portie: 137.
Pannenkoeken zijn stukken vriendelijker voor de lijn dan bijvoorbeeld koffiekoeken, cake, donuts of frietjes. Die bevatten per 100 gram bijna de helft meer calorieën en vet.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
Hoewel chips geen gezond tussendoortje is, kun je het volgens de diëtist best wel eens eten. “Zorg er in dat geval voor dat je voor een normale portie gaat”, stelt Van der Kruk, “dat is een klein schaaltje, maar vaak wel voldoende.”
Zijn frietjes gezonder dan aardappelchips? Nee! Aardappelchips zijn een gezondere optie dan frietjes . Ze hebben een hogere glycemische index en het frituurproces produceert vaak meer kankerverwekkende stoffen.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Onderzoek van de Amerikaanse Harvard-universiteit heeft het voor eens en voor altijd uitgewezen: in het dagelijks dieet vormen chips de grootste dikmaker. Chips hebben op het gewicht meer effect dan frisdrank, snoep en ijs.
Neem voldoende eiwit
Ook eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, kip, eieren, noten en kwark, werken prima om u een vol gevoel te geven. Het kost uw lichaam namelijk meer tijd om eiwitten te verteren dan bijvoorbeeld suikers. Zo doet u dat: zorg bij iedere maaltijd voor een eiwitbron.
Als je regelmatig (te) veel calorieën binnenkrijgt zonder die te verbranden, kan je aankomen. Vooral snacks, snoep, fastfood en drankjes met veel suiker kunnen snel voor extra kilo's zorgen. Ook weinig slapen en veel stress kunnen een rol spelen. Kortom, het draait om een balans tussen wat je eet en hoe actief je bent!
De berenklauw of berehap, gehaktbal, frikandel, mexicano en varken- of kipspiesjes (saté) behoren tot de koolhydraatarmere frituursnacks. De betere frituursnack is overduidelijk de varken- of kipspiesjes, deze bevat amper 99 kcal, 1,5 g koolhydraten en 3,7 g vet.
Gefrituurd bevat een kroket gemiddeld 21 meer calorieën dan een frikandel. Dit komt omdat de kroket meer vet opneemt tijdens het frituren. Kleine side note: we weten allemaal dat een frikandel met saus – welke dan ook – een stuk lekkerder is, waar de kroket slechts met een laagje mosterd een hemels niveau bereikt.
Een bamischijf bevat weer te veel suiker. De strijd tussen de frikandel en de kroket wordt dan gewonnen door de laatste, omdat een kroket minder zout bevat dan de frikandel. Bovendien wordt die laatste vaak 'speciaal' gegeten, en met mayonaise, currysaus en uitjes wordt de separatorvleesstaaf er echt niet gezonder op.
Gezondheid
Dit product kan de wekelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Vietnamese loempia 6 stuks is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Vietnamese loempia 6 stuks kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Terwijl zowel ondiep als diep frituren vet en calorieën toevoegt, is ondiep frituren misschien een iets gezondere keuze . Dit is waarom: Olie-absorptie: Ondiep frituren gebruikt minder olie, wat resulteert in minder calorieën en minder vet dat door het voedsel wordt opgenomen.
Frikandellen zijn bewerkte vleesproducten die veel verzadigde vetten en zout bevatten. Allemaal dingen die slecht zijn voor de gezondheid. Het Voedingscentrum vindt frikandellen dan ook niet passen in een gezonde leefstijl en adviseert daarom ze te mijden.