Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. En dat terwijl je juist je eten in de koelkast zet om te voorkomen dat het bederft en gaat schimmelen!
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Het is over het algemeen aan te raden om uw eten te bewaren in vershoudbakjes en niet met 'pan en al' in de koelkast te plaatsen. Naast dat het eten zijn smaak verliest, kan het voedsel zich gaan hechten aan de pan waardoor dit lastig te verwijderen is. U kunt de pan zo ook niet gebruiken voor andere mooie gerechten.
Om restjes eten zo lang mogelijk goed te houden, moeten zowel afhaalmaaltijden als gekookt voedsel binnen twee uur na het koken worden gekoeld. De wetenschappelijke redenering achter deze richtlijn zit hem in het feit dat ongekoeld eten na twee uur de temperatuurgevarenzone zal bereiken.
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Doe ze in een afsluitbaar bakje en zet de datum erop.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Soep afkoelen en inpakken
Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Na bereiding wil je voedsel zo lang mogelijk kunnen bewaren zonder dat het bederft. Koeling voorkomt bederf, maar je kunt warme gerechten niet direct in een normale koelkast zetten. Dit zou de temperatuur in de koelkast drastisch verhogen. Terugkoelen en snelkoelen zijn hiervoor de oplossing.
In feite worden Teflon™ antiaanbaklagen voor kookgerei en bakgerei voor consumenten gemaakt zonder PFOA/PFOS. Mythe: Je kunt geen voedsel in de koelkast bewaren in een antiaanbakpan. Feit: Oh ja, dat kan wel, zonder enig probleem .
Lucht moet rond het voedsel kunnen circuleren. Plaats een pan met voedsel in een ijswaterbad en roer het voedsel . Door te roeren kan warme lucht ontsnappen en wordt het voedsel sneller gekoeld. Gebruik indien beschikbaar koelapparatuur, zoals een ijsstok of snelkoeler.
Je kunt de bekendste en makkelijkste methode proberen: wikkel een blikje frisdrank of een ander drankje in een vochtige doek of papieren handdoek. Plaats het vervolgens in de vriezer of dompel het onder in ijs . Het water op de handdoek verdampt en trekt de warmte weg van het drankje, waardoor het sneller afkoelt.
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Over het algemeen is het het beste om warm eten en restjes binnen twee uur na het koken in de koelkast te zetten . Na deze tijd kunnen bacteriën gaan groeien en uw heerlijke maaltijd veranderen in een voedselvergiftiging die op het punt staat te gebeuren.
Wanneer je te veel rijst hebt gekookt, kun je dit in de koelkast of vriezer bewaren. Hierbij is het belangrijk dat je je restje altijd eerst laat afkoelen. Zorg wel dat je dit niet langer dan twee uur buiten de koelkast laat staan. Anders loop je kans op de Baccillus Cereur-bacterie, die van nature in rijst voorkomt.
Wanneer de compressor koelmiddel laat circuleren, genereert het ook warmte, die vervolgens ook via de spoelen wordt vrijgegeven . Deze warmte kan ervoor zorgen dat de bovenkant van de koelkast de hele dag warm of heet aanvoelt.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Een van de snelste tips om eten sneller af te laten koelen is door van pan, schaal of bakje te wisselen. Meestal zit het warme eten namelijk nog in de originele pan of schaal die zelf ook nog hartstikke warm is en dus ook warmte afgeeft. Wissel daarom van drager en het eten koelt een stuk sneller af.
(Terug)koelen
Verhitte eetwaren moeten zo snel mogelijk worden gekoeld (als ze niet direct gepresenteerd of geserveerd worden). Dit voorkomt dat beschadigde bacteriën zich kunnen herstellen en dat sporen kunnen ontkiemen tot schadelijke bacteriën.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn . Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet.
Er is echter geen kwaad in om warm eten direct in de koelkast te zetten als dat nodig is . Als u een vergeetachtig persoon bent, of als u er niet bent om het eten op te slaan nadat het wat is afgekoeld, kunt u het gewoon in de koelkast bewaren. Uw koelkast kan de hitte aan en koelt het eten snel af.
Koelkasten moeten 40°F of lager registreren, dus het toevoegen van hete soep of bouillon met een aanzienlijk hogere temperatuur kan ervoor zorgen dat de algehele temperatuur stijgt, wat een broedplaats voor bederf creëert . De USDA raadt ook af om warm of koud voedsel langer dan twee uur buiten de gevarenzone te laten staan.
Even afkoelen
Volgens het Voedingscentrum moet je de maaltijd altijd even laten afkoelen voordat je die in de koelkast zet. Hierdoor hoeft de koelkast minder hard te werken om het eten te koelen en worden de producten eromheen minder aangetast.
En da's ook zo bij kookpotten en pannen. Het is wél zo dat er meer oxidatie zal zijn als je de pot in de koelkast zet zonder deksel erop. Die oxidatie zorgt ervoor dat je eten sneller van smaak verandert, én vooral sneller bederft.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.