"Het klopt dat het witloof minder bitter en zelfs zoeter is geworden." Patrick is al 35 jaar witloofteler. Zijn overgrootvader startte het bedrijf in Kampenhout op in 1922 en intussen zitten ze al aan de vierde generatie witlooftelers. Patrick heeft de smaak van witloof inderdaad zien evolueren.
De witlof van tegenwoordig is een stuk minder bitter dan vroeger. Dit komt doordat telers hun best hebben gedaan om het bittere van de witlof eruit te halen en hierin zijn geslaagd! De bitterheid is dus geen excuus meer en daarom nu wat tips en tricks over witlof!
Stoof of braiseer hem bijvoorbeeld met wat honing of bruine suiker. Ook koken in water met wat suiker of aalbessenjam toegevoegd doet wonderen. Of gebruik kruiden als kurkuma of paprika om de bittere smaak wat minder dominant te maken. Maar wat misschien het makkelijkst is, is combineren.
Bak de witlof zachtjes aan beide kanten tot hij goudbruin begint te worden . Laat hem niet donkerbruin worden, anders smaakt hij te bitter.
Om de bittere kern te verwijderen, snijd je een kegelvormig stuk uit het worteluiteinde. Dit is optioneel, aangezien de smaak van de kern dezelfde is als die van de rest van de witlof. Als de kern groot is, kun je ervoor kiezen deze te verwijderen.
Bittergroenten zijn bladgroenten of groenten met een intens bitter smaakprofiel. Ze omvatten boerenkool, mosterdgroenten, snijbiet, raapstelen, broccoli rabe, radicchio, cichorei en andijvie. De bitterheid komt van chemische verbindingen genaamd glucosinolaten die te vinden zijn in de Brassica-familie .
Hoe Haal Je De Bitterheid Uit Escarole? Hoewel escarole niet zo bitter is als broccoli rabe of radicchio, heeft het wel een milde bitterheid. Het is echter gemakkelijk te temmen door het te koken in knoflookachtige olijfolie en de bitterheid te compenseren met een scheutje pittig citroensap aan het einde .
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Niet iedereen houdt van de bittere smaak van witloof. Je kan deze verzachten door de buitenste blaadjes te verwijderen, een schijfje van de onderkant te snijden en er met een mes een kruisje in te zetten. Een ander middel is een beetje suiker gebruiken bij de bereiding.
Veel planten maken zelf afweerstoffen tegen ziektes. Van cichorei en witlof was al bekend dat bitterstoffen – die witlof zijn typerende bittere smaak geven – die functie hebben.
Maak je witloofsoep minder bitter
Verwijder de binnenste kern van de witloof, die is namelijk het meest bitter van smaak. 2. Voeg een schepje suiker toe aan de soep om de smaken wat in balans te brengen.
Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem.
Probeer radicchio met veel Parmezaanse kaas, stukjes feta of gescheurde olijven . Of snijd het gewoon in dunne plakjes, besprenkel het met olijfolie, sherry of balsamicoazijn en zout en laat het een paar minuten uitlekken om zachter en malser te worden.
Tip voor iedereen die witlof uit de oven maakt
Kook de stronken dan eerst een paar minuutjes voor in een klein laagje water, laat vervolgens goed uitlekken en dep ze nog even droog met een keukenpapiertje. Zo weet je namelijk zeker dat ze straks goed gaar zijn én voorkom je dat ze te waterig zijn.
Een vitaminetekort is één van de mogelijke redenen voor een metaalsmaak in je mond. Een ernstig tekort aan vitamine B-12 kan het centrale zenuwstelsel aantasten, waardoor de manier waarop je smaak waarneemt verandert en je een vreemde metaalsmaak kunt hebben.
Zoetigheid kan helpen om bitterheid in balans te brengen, dus overweeg om ingrediënten toe te voegen zoals wortels, uien of een kleine hoeveelheid suiker of honing . Zure ingrediënten zoals tomaten of een scheutje azijn kunnen ook helpen om smaken in balans te brengen.
Als u te veel zout heeft gebruikt in een gerecht, zijn er talloze opties om het weer goed op smaak te krijgen. Zo kunt u het gerecht verdunnen met water, melk of room. Maar net wat erbij past. Ook citroen, azijn of suiker helpen om de smaak te neutraliseren.
“Rauw in een salade, zijn witlof het lekkerst met een dressing van olijfolie en hazelnoot, appelazijn en pijnboompitten, die een vleugje suiker, door de natuurlijke bitterheid te breken, zal verzachten. Wanneer gekookt, moeten ze worden geblancheerd in gezouten water en de kegelvormige hiel worden verwijderd om hun bitterheid te verwijderen .
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen.
Trucjes en weetjes om de bitterheid weg te nemen
- Je kunt witloof stoven of braiseren in wat honing of bruine suiker. - Voor gekookt witloof ga je als volgt te werk: snij de groente in stukjes en kook ze in water waaraan je een bouquet garni en eventueel een klontje suiker hebt toegevoegd.
Zet de pot met witloofwortelen op een plekje met een temperatuur van ongeveer 20 graden. Zo groeien de kroppen snel en heb je in ongeveer 3 weken witloof. Je kan ze ook in een ruimte van 15 graden zetten en in 4 weken laten groeien, maar dan is de kans op rotte blaadjes groter.
Voeg voldoende zout toe (u kunt gul zijn met het zout) Hoe meer zout, hoe beter. Giet er kokend heet water bij, roer en laat het 5 minuten staan. Haal na 5 minuten de bladeren uit het hete zoute water en doe ze in koud water. Dit proces blancheer de bladeren en verwijdert de bitterheid.
Je kunt het hart van witlof eten. Hoewel het hart het meest bittere deel van de witlof is, is het wel eetbaar. Veel mensen kiezen ervoor om het te verwijderen om de bitterheid te verminderen, maar als je van een bittere smaak houdt, kun je het gerust eten.