Bij fruit is het meestal wel handig om het voor gebruik te ontdooien, zeker fruit dat je onverhit wilt eten. Ook als je diepvriesfruit gebruikt voor gebak, is het slim het eerst te ontdooien en goed te laten uitlekken. Ontdooi fruit in een schaal in de koelkast in enkele uren of in de magnetron op de ontdooistand.
Diepvries fruit ontdooien
Wanneer je diepvries fruit wilt gebruiken tijdens een maaltijd of als snack wil eten, is dit het lekkerst wanneer je het fruit op een goede manier ontdooit. De beste manier hiervoor is om het fruit gewoon uit de diepvries te halen en te wachten tot dat het ontdooid is.
Hoe lang diepvriesfruit ontdooien? Je moet het fruit vooraf natuurlijk wel even ontdooien. Het duurt ongeveer een uur voor het fruit buiten de koelkast of vriezer ontdooid is en ongeveer 3 uur in de koelkast.
Het koken van diepvriesfruit gedurende een minuut doodt virussen en eventuele bacteriën. Toch adviseert het Voedingscentrum dat niet standaard, maar wil je zekerheid, dan kun je diepvriesfruit het best even verhitten. Bijvoorbeeld voor gebruik in een smoothie. Dit is met name voor kwetsbare groepen van belang.
Gebruik. Bereiding: leg de frambozen in een glazen bakje en laat bij kamertemperatuur gedurende 1 uur ontdooien, of 3 uur in de koelkast. Snel ontdooien: leg de frambozen in een voor de magnetron geschikte schaal/bord en ontdooi op de ontdooistand.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
De gewenste hoeveelheid aardbeien laten ontdooien in een afgedekte schaal in de koelkast. Of leg de aardbeien in een gesloten verpakking in een kom koud water buiten de koelkast om het ontdooi proces te versnellen.
In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Fruit voor de diepvries wordt pas geplukt als het goed rijp is en heel snel (binnen enkele uren) gewassen, gesneden, ingevroren en verpakt. Bij dit snelle proces gaan bijna geen vitaminen verloren. En eenmaal ingevroren verliest het veel minder snel zijn voedingsstoffen dan vers fruit.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Bevroren fruit opwarmen
Bevroren fruit is lekker door een smoothie, maar je kunt het beter niet opwarmen in de magnetron. Dat eindigt in de meeste gevallen namelijk in een grote bende doordat alles gaat spetteren. Daarnaast tast het ook de smaak van het fruit aan.
Diepvriesfruit kun je heel lang bewaren. Het is zeker wel een jaar houdbaar en bovendien staat er een THT-datum op het diepvriesfruit. Haal je het fruit eruit en leg je het in de koelkast? Dan is het ongeveer een week houdbaar.
Snel en Veilig Ontdooien: Een Praktische Gids
Het koude water geleidt warmte effectiever dan lucht, waardoor het vlees sneller ontdooit dan in de koelkast en zonder het risico van het broeien van bacteriën zoals bij kamertemperatuur of in warm water zou gebeuren.
Blender: Een krachtige blender is essentieel om het bevroren fruit glad te mixen. Kies een blender met voldoende vermogen om harde stukken fruit te verwerken. Diepvriesfruit: Kies je favoriete soorten diepvriesfruit. Populaire opties zijn aardbeien, blauwe bessen, mango, frambozen en ananas.
Met een krachtige blender kun je crushed ice of een smoothie met bevroren fruit maken, maar niet elke blender kan dat aan. Is jouw blender minder sterk, zorg er dan voor dat je bevroren producten eerst even laat ontdooien. En ijs crushen, dat kan ook op deze manier.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Het heeft nog steeds dezelfde voedingswaarde. Daarom moet je niet te veel fruit eten als je bezig bent met afvallen. Verstandig is om twee stuks fruit per dag aan te houden en om te variëren in het soort fruit.
Vruchten uit de vriesafdeling zoals mango, açai, papaya, ananas en bessen zijn net zo gezond door hun sterke antioxidatieve werking.
Diepvriesfruit heeft een aantal voordelen ten opzichte van de reguliere variant. Zo kun je zelfs in de winter je favoriete zomerse bessen eten. Ook is een bevroren vrucht natuurlijk langer houdbaar, wat zorgt voor minder voedselverspilling.
Verschil in andere vitamines
Ananas in blik heeft bijna het dubbele aan vitamine B1 ten opzichte van verse ananas. Bij het conserveren van ananas, wordt hitte gebruikt waardoor er helaas veel van de goede enzymen verloren gaan. Gelukkig blijven er in ingeblikte ananas de meeste voedingsstoffen gewoon behouden.
Diepvries boven vers
Het verse fruit moet worden geplukt, gewassen, verpakt en naar de winkel vervoerd worden. Vervolgens ligt het daar ook nog een tijd in het schap voordat het in jouw fruitschaal eindigt. Tijdens dit proces gaan er voedingswaarden verloren.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf.
Helaas kun je vers of bevroren fruit niet in de magnetron stoppen om bijvoorbeeld jam van te maken. Mocht je de verleiding toch niet kunnen weerstaan: druiven spatten uit elkaar, appels storten in en rozijnen gaan in rook op. Dat wordt dus schoonmaken.