Als het nodig is, kan je deze schillen en vervolgens klein snijden en verwerken in pastasaus, wok gerechten of in soep. Net als de stronken kan je de bladeren van broccoli gebruiken in wok gerechten, curry's, ovenschotels en soepen. Je kan een kleine hoeveelheid bladeren ook mee blenderen in je smoothie.
Van de broccoli hoeft niets te worden weggegooid: steel en blad zijn net zo geschikt voor consumptie als de bloem. De stengels en bladeren bevatten meer voedingsstoffen dan de eigenlijke bloemen.
Rauw kunnen de bladeren wat bitter smaken, maar je kunt ze prima mee wokken in je groentegerecht. Of voeg ze toe aan je pastasaus, curry of ovenschotel. Je kunt de bladeren ook heel goed toevoegen aan een soep.
Deze vaak over het hoofd geziene groenten hebben veel te bieden qua smaak, en omdat ze wat langer in de crisper blijven, zijn ze vaak mijn keuze boven boerenkool, snijbiet of spinazie. Deze groenten lijken qua smaak en textuur op broccoli rabe, zijn een geweldige vervanger voor hun neef en kunnen vaak door elkaar worden gebruikt .
Vergeet de stronk niet
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Veel mensen snijden de broccoliroosjes van de stam en gooien de stam vervolgens weg. Zonde! De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling.
Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten.
De hoofden groeien in het midden van een plooi van grote groene bladeren. Al deze delen zijn niet alleen eetbaar, ze zijn ook heerlijk en zeer voedzaam . Sommige eters (waaronder deze) geven de voorkeur aan de stengels en bladeren van broccoli- en bloemkoolplanten boven de vaker gegeten hoofden.
Ze hebben die bladeren nodig om te fotosynthetiseren, en dat is hoe ze zichzelf voeden. Zodra je alle zijbloemen van je broccoliplant hebt geoogst, kun je de rest van de bladeren en de centrale stengel, die ook eetbaar is, wegknippen.
Broccoli stengels kunnen taai en vezelig zijn, maar met wat simpele voorbereidingen kun je de stengels omtoveren tot een veelzijdig en heerlijk ingrediënt . Snijd de uiteinden eraf en gebruik een dunschiller of schilmesje om de taaie buitenkant later te schillen, die een houtachtige textuur kan hebben. Snijd of versnipper de geschilde stengels om te gebruiken in je favoriete recepten.
De bladeren van bloemkool worden vaak weggegooid. Dat is ontzettend zonde! Deze bladeren kun je namelijk gewoon eten. En ze zijn ook nog eens rijk aan calcium, dat goed is voor je botten.
Gebruik ziplock- of vacuümzakken om in de vriezer te bewaren . Een voordeel van invriezen is dat het de celwanden breekt, waardoor de bladeren malser worden als je ze kookt. Als je normaal gesproken dozen of zakken diepvriesspinazie koopt, zul je dit geweldig vinden.
Broccoli bevat verschillende bioactieve stoffen waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen in de weefsels van jouw lichaam verminderen. Er wordt getheoretiseerd dat meerdere verbindingen synergetisch werken om dit effect te ondersteunen, hoewel sommige ook individueel lijken te werken.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Broccoli heeft altijd een mooie groene kleur. Een broccoli die al wat langer ligt, kan wat geel-bruine uiteindes krijgen. Je kunt de broccoli nog wel eten.
Wat u moet weten Broccoli stengels en bladeren. De stengel is taaier dan de roosjes, maar heeft een heerlijk milde smaak die knapperig en krokant is als hij rauw is en zacht en bijna sappig wordt als hij gekookt is. De bladeren, die ook eetbaar zijn, zijn qua textuur en smaak bijna boerenkoolachtig en verwelken perfect als ze gekookt zijn .
Sommige mensen geven de voorkeur aan broccoliroosjes, maar je kunt ook de bladeren en stengels eten. De stengel bevat de meeste vezels, terwijl broccolibladeren het meest celbeschermende antioxidanten, vitamine E en K en calcium bevatten .
De beste manier om de gezondheidsvoordelen van broccolini te ervaren, is door het rauw te eten. De stengels, bladeren en bloemetjes zijn allemaal eetbaar . Je kunt er ook voor kiezen om je broccolini te stomen en als bijgerecht te serveren om een smakelijke, voedzame maaltijd compleet te maken.
Zodra je alle zijbloemen van je broccoliplant hebt geoogst (op een gegeven moment heeft de plant geen zijknoppen meer die nog geproduceerd kunnen worden of raakt hij gewoon versleten omdat alles is weggehaald), kun je de rest van de bladeren en de centrale stengel afknippen . Een groot deel daarvan is trouwens ook echt heerlijk...
Als je een bloemkool koopt, is het meestal de witte wrongel, omgeven door groene bladeren met dikke witte stengels. De witte roosjes zijn het deel dat we allemaal kennen en waar we van houden. Veel mensen eten dat deel gewoon op en gooien alles anders weg. Maar de bladeren en stengels zijn erg voedzaam en smaken heerlijk .
Als je je broccoli eenmaal hebt gesegmenteerd, gooi de stengels dan niet weg. Je kunt elk deel snijden en drogen, zelfs de buitenste bladeren !
Want de onverteerbare vezels in broccoli zijn een feestmaal voor onze darmflora. Daarbij maken deze goede bacteriën korte vetzuren, die goed voor het lichaam en de darmen in het bijzonder zijn. De gezondheid van de darmen is erg belangrijk omdat het natuurlijk van grote invloed is op de stofwisseling.
Bladgroenten bevatten veel voedingsstoffen die helpen bij het reguleren van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen. Dat zijn bijvoorbeeld kalium, calcium en magnesium. Broccoli is ook een goede keuze.
Wat is het gezondst? Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K.