Op hoeveel kaas je per persoon moet rekenen, verschilt per gelegenheid: Als tussengerecht: 75 tot 100 gram per persoon. Als snack tijdens het natafelen: 125 tot 150 gram per persoon. Als (enige) borrelhapje tijdens een feest: 150 (normale eter) tot 200 gram (zeer grote eter) per persoon.
Hoeveel kaas per persoon voor een geslaagde kaasplank? Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien. Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.
Plan ongeveer 1-2 ons kaas per persoon. Net als bij uw vleeskeuzes, laat uw kaas dun snijden (op een dikte van 1-2) om het stapelen makkelijker te maken. Als u kaasblokjes wilt gebruiken, of gasten hun eigen stukken wilt laten snijden, laat deze dan in een dikte van 8-10 snijden.
Stap 3: de ideale kaasplank rekent zo'n 100 à 150 gram kaas per persoon. Haal de kazen zo'n 30 minuten voordat je begint aan de borrelplank uit de koelkast zodat ze op temperatuur komen en de smaken goed tot hun recht komen.
Serveer je een kaasschotel als voor- of nagerecht, voorzie dan 75 à 100 gram per persoon. Als volledige maaltijd serveer je 200 tot 250 gram kaas per persoon. Let goed op dat je kazen niet te koud zijn. Dit gaat immers ten koste van de smaak.
Hoeveelheid kaas per gelegenheid:
Voor een aperitief kan 50g kaas per persoon worden geserveerd . Aan het einde van een zware maaltijd is het 20g tot 40g. Voor een diner of brunch met camembert of brie als hoofdbestanddeel, kunt u rekenen op 80g tot 100g per persoon. Als u nog kaas over hebt, waarom probeert u dan niet een van onze recepten?
Een goede vuistregel is 1 ounce van elke kaas voor elke gast en ongeveer vijf soorten kaas. Voor een feest waarbij kaas de hoofdmoot is, plan om 3 pond te kopen voor acht personen, 6 pond voor 16 personen of 9 pond voor 24 personen. Als kaas een van de vele items is die geserveerd worden, plan dan om 3 tot 4 ounces per persoon te kopen.
In 1 blokje (10 gram) kaasblokjes zit: 37 kcal energie. 3,1 gram vet.
5 à 6 stuks per persoon – en daar rekenen we ook chips en blokjes kaas bij – is ruim voldoende.
Een goede vuistregel is om drie tot vijf kazen te kiezen met verschillende smaken en texturen . Denk aan scherp en kruimelig (zoals cheddar of Parmezaanse kaas), zacht en helder (zoals geitenkaas), stevig en nootachtig (zoals Manchego of Gruyère), pittig en funky (een blauwe kaas), of rijp en smeuïg (een Brie).
Een portie kaas is ongeveer 30 gram en is ter grootte van de lengte en dikte van 2 duimen.
Voorgerechten mogen uw gasten nooit een vol gevoel geven, dus zorg ervoor dat u niet te veel serveert. Als u kaas serveert tijdens een etentje, raden we 1-1,75 ounce per persoon aan.
Harde Hollandse kazen, zoals Old Amsterdam zijn eigenlijk altijd wel goed. In plakjes op de boterham of in blokjes op de borrelplank. Je kunt ook voor jonge, belegen of blokjes geitenkaas kiezen, maar een harde kaas is altijd een goed idee.
Hoeveel kaas moet ik voor mijn gasten bestellen? Wij raden aan om tussen de 75g en 100g per gast te nemen.
Voor een kaasplateau dat als maaltijd wordt geserveerd, heb je 200-250 gram kaas per persoon nodig. Voor een kaasplateau dat als voorgerecht voor een maaltijd wordt geserveerd, heb je 25-50 gram kaas per persoon nodig.
Je kunt wijn, port of dessertwijn drinken bij je kaasplankje. Al zijn de smaken van port en dessertwijn wat zwaar, waardoor je de kaas minder goed kunt proeven. Wanneer je toch graag een glas port drinkt bij je plankje, denk dan eens aan een frisse witte port of een rosé port.
Dit is lekker bij je kaasschotel
Kaas serveer je meestal met een assortimentje brood. Knapperig stokbrood, zuurdesembrood, meergranenbrood, maar ook rozijnenbrood, notenbrood of olijvenbrood passen er prima bij. Daarnaast worden bij kaas traditioneel vaak noten en druiven geserveerd.
KAAS ALS VOORGERECHT
Een kaasplateau is een geweldige manier om uw smaakpapillen op te peppen voor het hoofdgerecht , en het is perfect als u uw gasten al vroeg wilt imponeren. Kies uit een selectie zachte en harde kazen en serveer ze met gedroogd vlees en crackers voor verschillende texturen en smaken.
Een goede vuistregel is dat je één ounce kaas per sandwich nodig hebt. De plakken kaas zijn meestal ongeveer een halve ounce per stuk.
Een voorgesneden plak kaas weegt al gauw 25 tot 30 gram. Best lekker, maar misschien wat veel. Zelf plakjes kaas schaven met de typisch Nederlandse kaasschaaf (“ons bin zuunig”) betekent al gauw de helft minder aan gewicht. De voedingswaarde van een boterham met kaas hangt hier dus al vanaf.