Hoe zorg ik dat partjes appel en plakjes banaan niet bruin worden? Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur.
Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
Ook een makkelijke: zout! Zout werkt eigenlijk hetzelfde als zuur. In zuur en zout zit natriumchloride, deze stof gaat de verkleuring tegen. Je kunt zelf wat zout over het fruit heen strooien of je laat het zout weken in wat water waarna je het fruit in het water legt.
De gouden tip? Zout! Dat hoor je goed: als je de appelschijfjes even onderdompelt in een badje van zout water, blijven ze makkelijk enkele dagen hun frisse kleur behouden.
De koelkast is de beste plek om het stuk fruit zo lang mogelijk vers te houden. Appel al aangesneden? Bedek de andere helft (of de partjes) strak met plasticfolie en bewaar aan de achterkant van de ijskast. Zo wordt de appel minder snel bruin, een proces dat door oxidatie veroorzaakt wordt.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap). Je proeft dit nauwelijks en het citroensap vertraagd het bruiningsproces. Leg je verse fruit even in een schaal met koud water en citroensap.
De makkelijkste manier om te voorkomen dat je fruit snel bruin kleurt, is namelijk een badje van citroensap. De hoge zuurgraad van het sap vertraagt de verkleuring en zoals we van zuur gewend zijn, gaat het fruit dan een stuk langer mee.
Het beste is om een appel in zijn geheel mee te geven, want in de schil zitten namelijk de meeste vitamines. Voor de kleinere kinderen zijn stukjes appel handiger en ook niet ieder kind kan een hele appel op. Dan kan je de appels liefst met schil gesneden meegeven.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Als je veel fruit in één keer wil bereiden, kan je ook aparte porties invriezen die tot een jaar lang kunt gebruiken.
Als het om het gebruik van bananen gaat, kun je, als je een aantal voorbereide plakjes banaan hebt, het beste voorkomen dat ze bruin worden door ze in een beetje citroen-, ananas- of limoensap te gooien, die allemaal lekker zuur zijn en de enzymen doden die je mooie plakjes banaan in moes veranderen.
Sinaasappel, pompelmoes en bessen zullen ervoor zorgen dat fruit als bananen, appels en peren minder snel bruin kleuren.
Frisse peren: dat doe je zo!
Ook peren worden bruin als je ze meeneemt of wanneer je ze in je salade to go verwerkt. En dat wil je niet! Door de partjes met citroensap te besprenkelen, of in een mengsel van honing en water doopt, worden ze minder snel bruin.
Er zitten vezels en voedingsstoffen in of vlak onder de schil. Het is dus gezond. En je verspilt minder eten.
Hoe zit dat? In een appel zitten stoffen die makkelijk reageren met zuurstof. Die stofjes komen vrij als het vruchtvlees stukgaat, bijvoorbeeld door erin te bijten of te snijden. Als ze in contact komen met zuurstof — dat in de lucht zit — veroorzaken ze een bruine kleur.
In appels zit een stofje dat fenolen heet. Deze beschermen de appel tegen schimmels en bacteriën. Bij een hele appel zitten deze fenolen aan de binnenkant, maar als je de appel doorsnijdt worden ze blootgesteld aan zuurstof. Dan gaat het enzym polyfenoloxidase aan het werk en wordt de appel bruin.
In de koelkast: 4-6 weken. Gesneden: 3-5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer.
Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven. Doordat je de schil eromheen laat, blijft de banaan wel goed.
Hoe ouder de kinderen op de basisschool, hoe minder vaak zij groente en fruit mee naar school nemen voor het 10-uurtje. Op scholen met een 5-dagen groente en fruit beleid, eten kinderen 2x zoveel groente en fruit (130 gram) in de ochtendpauze als op scholen waar geen regels zijn (60 gram).
Ook kunt u geschilde stukjes afgesloten in de koelkast bewaren. Door een beetje citroensap toe te voegen, voorkomt u dat de appel melig wordt en een bruine kleur krijgt. Wanneer u de geschilde stukjes op dezelfde manier invriest, kunt u de appels wel 8 tot 12 maanden bewaren.
Ze brengen kleur in de brooddoos en dragen bij aan de dagelijkse hoeveelheid groenten. Je kan ook apart groenten meegeven: kerstomaatjes, radijsjes, reepjes paprika of wortelen. Fruit is ideaal als zoet beleg: stukjes aardbei, schijfjes banaan, appel of peer.
Gesneden en geschilde stukjes meloen, mango en kokos blijven het langste goed in de koelkast. Dek de stukjes goed af, liefst in een luchtdichte verpakking. Deze fruitsoorten bewaar je buiten de koelkast.