Fruit zoals bananen, sinaasappels en mandarijnen hoeven niet gewassen te worden. Controleer echter altijd de verpakking van voorverpakte groenten; als er staat dat ze al gewassen zijn, zoals bij voorgesneden sla, dan is extra wassen niet nodig.
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
Hoewel het wassen van producten standaard zou moeten zijn, is er een uitzondering op de regel. Als u producten koopt zoals zakjes salade of voorgesneden fruit met het label "voorgewassen" of "kant-en-klaar", kunt u het wassen overslaan, omdat de producten al onder ideale omstandigheden zijn schoongemaakt.
Doe dit pas vlak voor bereiding. Wassen is niet nodig voor fruit zoals bananen, sinaasappels en mandarijnen. En kijk bij voorverpakte groente op de verpakking. Als op de verpakking staat dat de groente al is gewassen, zoals bij voorgesneden sla, dan is nogmaals wassen niet nodig.
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Het wassen van fruit en groente helpt niet alleen om vuil, bacteriën en hardnekkige tuinplagen te verwijderen, maar het helpt ook om resterende pesticiden te verwijderen . Wrijf fruit en groente onder stromend water stevig met uw handen om vuil en oppervlaktemicro-organismen te verwijderen.
Czerwony zei dat de meest voorkomende bacteriën op fruit en groenten salmonella, E. coli en listeria zijn – die je allemaal erg ziek kunnen maken. Veelvoorkomende symptomen zijn misselijkheid, braken en diarree .
" Je moet ze goed wassen voordat je ze aansnijdt . Want als je ze niet wast, breng je de bacteriën die aan de buitenkant zitten in het fruit of de groente." Als je producten verpakt zijn, lees dan zorgvuldig het etiket om te zien of ze afgespoeld moeten worden.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Door appels twee minuten onder te dompelen in een oplossing van baking soda werden meer pesticiden verwijderd dan door ze twee minuten te laten weken in de bleekoplossing, of twee minuten te spoelen in stromend kraanwater. Maar het duurde 12 tot 15 minuten in de oplossing van baking soda om de pesticiden die in deze studie werden gebruikt volledig te verwijderen.
Appels worden geplukt in de boomgaard en in bakken geplaatst die per bushel (42 pond) worden gewogen. De bakken met appels worden naar het pakhuis getransporteerd, waar ze worden gewassen, gesorteerd en verpakt.
Een nieuw onderzoek heeft onthuld dat het wassen van een appel onder stromend water niet voldoende is om de pesticiden te verwijderen die over de schil worden gespoten . Een 12 tot 15 minuten durende dip in een oplossing van baking soda zou het antwoord kunnen zijn om schadelijke chemicaliën van het fruit te verwijderen, zo ontdekten onderzoekers van de University of Massachusetts, Amherst.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren.
Het wassen van groenten en fruit is de eerste en eenvoudigste stap om pesticiden te verwijderen. Gebruik koud water en een zachte borstel om eventuele residuen te verwijderen.
Als je voorverpakte sla in de supermarkt koopt, is die al voor je gewassen. Tijdens het wassen worden aarde, pesticiden, sappen die vrijkomen tijdens het snijden en micro-organismen zoals bacteriën verwijderd. Dat kost allemaal water.
29 februari 2024
Was verse producten voor het eten of bereiden onder koud stromend water om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen . Dit vermindert de aanwezigheid van bacteriën. Als er een hard oppervlak is, zoals op appels of aardappelen, kan het oppervlak worden geschrobd met een borstel.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Om appels schoon te maken, begin je met het wassen van de appel onder koud stromend water. Wrijf zachtjes over het oppervlak van de appel om eventueel vuil, stof of resten te verwijderen.
Alle producten, van bladgroenten en verse kruiden tot stevig fruit en groenten , moeten worden gewassen voordat ze worden gegeten.
Maar voor fruit zoals appels, peren, perziken en pruimen is een azijnoplossing een gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat alle pesticiden uit de schil worden verwijderd . Daarnaast kunnen kleinere, losse vruchten zoals bessen en kersen ook met azijn worden gewassen. Ze zijn gemakkelijk onder te dompelen in water en kunnen snel worden gezeefd als ze klaar zijn.
Er is geen extra wasbeurt nodig op het moment van gebruik, tenzij speciaal aangegeven op het etiket . Extra wassen van kant-en-klare bladgroenten zal de veiligheid waarschijnlijk niet verhogen.
Ongewassen fruit en groenten kunnen salmonella, E. coli en listeria-bacteriën bevatten, die allemaal erg ziek kunnen maken, aldus Czerwony.
Net als aardbeien blijven bramen langer houdbaar als u ze wast in een oplossing van azijn en water of in een heetwaterbad. Zorg er wel voor dat u ze goed droogt voordat u ze opbergt.
Moet je bosbessen wassen? Ja! Bosbessen (en andere soorten fruit en bessen) moeten worden gewassen om ze te ontdoen van bacteriën, vuil, kleine insecten en pesticiden. Normaal gesproken raden we aan om bessen pas te wassen als je ze gaat eten , om extra vocht te voorkomen dat bederft.