Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn. Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet. Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
Zo weet u of de soep nog te eten is
Ziet de soep er niet lekker uit en ruikt het zuur? Dan kunt u hem beter weggooien. Bij de varianten met melk of room kan het zijn dat het gaat schiften. Dit kan geen kwaad, door hem op te warmen en door te roeren, zullen de vlokken verdwijnen.
Vermijd zure (of zoete) soep
Melkproducten zoals kruidenkaas of room maken de soep ook zuurder, dus gebruik deze met mate. Soep die te traag wordt afgekoeld, wordt ook sneller zuur. Je koelt de soep als je ze wilt bewaren dus best zo snel mogelijk af!
Dit komt doordat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 54°C .
Controleer de textuur: Als de soep slijmerig is geworden of een vreemde textuur heeft , is dat een teken dat hij bedorven is. Proef een kleine hoeveelheid: Als je het nog steeds niet zeker weet, kun je een kleine hoeveelheid van de soep proeven. Als het vreemd smaakt of een vreemde smaak heeft, kun je het beste voorzichtig zijn en het weggooien.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Vergiftiging door Bacillus cereus (hierna B. cereus) ontstaat vaak door het nuttigen van kant-en-klare groentesoepen, waarin een intensieve groei van de vegetatieve cellen van B. cereus plaatsvindt.
De meeste soepen kunnen maar 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden voordat ze het risico lopen te bederven , dus zorg ervoor dat je je afgekoelde groentesoep direct in de vriezer legt voordat dit punt is bereikt. Zorg ervoor dat je soep lang houdbaar blijft door hem in een luchtdichte diepvriesbestendige container te doen.
Clostridium perfringens
Kan voedselvergiftiging veroorzaken als soepen, stoofschotels en jus met vlees, vis of gevogelte gedurende langere tijd op kamertemperatuur worden bewaard en niet in de koelkast .
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Diarree na het eten kan verschillende oorzaken hebben, waaronder voedselgerelateerde ziekten, voedselintoleranties, allergieën, maar ook onderliggende aandoeningen zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS), de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa .
De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. En dat terwijl je juist je eten in de koelkast zet om te voorkomen dat het bederft en gaat schimmelen!
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Smaak neutraliseren
Probeer eerst eens het zure weg te krijgen met een scheutje water. Ook helpt het om wat suiker, honing of melk toe te voegen.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Wanneer gekoeld, blijft soep met groenten of vlees 3-4 dagen goed. Als u soep met groenten of vlees invriest, kunt u verwachten dat deze 2-3 maanden in de vriezer blijft.
Voeg een extra 1 tl (4,8 g) baking soda toe aan je soep als deze nog steeds zuur is . Roer de baking soda door je soep en wacht nogmaals tot het poeder gaat bubbelen en bezinken. Proef de soep opnieuw om te zien of de smaak beter is. Als dat niet zo is, blijf dan baking soda toevoegen in 1 tl (4,8 g) aan je soep.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Veel soepen, met uitzondering van zeevruchtensoepen, kunnen de volgende dag nog lekkerder smaken! Voor de beste veiligheid en kwaliteit, eet u gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen of vriest u het in. En laat soep niet langer dan TWEE uur op kamertemperatuur staan. Zet een grote pan hete soep niet direct in de koelkast.
De twee-uursregel
Havern legt uit: " De maximale tijd dat bederfelijke voedingsmiddelen in de gevarenzone kunnen [blijven] is twee uur . Na twee uur moet het voedsel worden geconsumeerd, correct worden bewaard of worden weggegooid. Dit omvat alle gekookte restjes, [gesneden] fruit en groenten, vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivelproducten."
Terwijl het voor sommigen kan komen door een onderliggende intolerantie, worden de meeste problemen voornamelijk veroorzaakt door de hoge niveaus vezels die groenten bevatten, een nachtmerrie voor mensen met gevoeligheden. Te veel vezels eten kan leiden tot de volgende symptomen: Diarree .
Uien en knoflook zijn veelvoorkomende ingrediënten in bijna alle zelfgemaakte en in de winkel gekochte soep- en bouillonopties. Ze bevatten niet alleen veel FODMAP's, maar ze maken ook deel uit van een familie groenten die bekend staat als kruisbloemige of zwavelhoudende groenten waarvan bekend is dat ze gas veroorzaken.
Soep zit boordevol vitaminen en vezels
Als je verse soep klaarmaakt met veel groenten en kruiden, krijg je ook heel wat vezels binnen. En da's belangrijk, want voedingsvezels hebben een positief effect op de werking van je darmen, je cholesterol en je bloedsuikerspiegel.