Maak een kan of fles vol ijskoud water en stop de aardbeienkroontjes daarin. Na een paar minuten krijgt het water al een heerlijk fruitsmaakje. Perfecte manier om er ook meteen voor te zorgen dat je dagelijks genoeg water binnenkrijgt.
De plant vormt uitlopers waaraan weer planten gevormd worden. Gezonde planten kunnen tot 10 uitlopers vormen. Voor de normale teelt in de vollegrond worden deze planten eind juli en begin augustus uitgepoot. Het daaropvolgende jaar kunnen dan van deze planten aardbeien geoogst worden.
Het kroontje van aardbeien kun je beter pas verwijderen nadat je de aardbeien hebt gewassen. Doe je dit niet, dan zuigt de aardbei zich vol met water en gaat een deel van de lekkere smaak verloren.
Onrijpe aardbeien zijn erg geschikt om in te leggen in suikersiroop met vanille. De aardbeien blijven dan lekker krokant en fris omdat het onrijpe aardbeien zijn. Het resultaat: mooie glanzende en zuur-zoete aardbeien.
De kroon is een korte stengel waar bladeren zich ontwikkelen op punten die knopen of hulpknoppen worden genoemd . Nieuwe bladeren ontwikkelen zich met een knop in de oksel van elk blad (hulpknoppen). Deze hulpknoppen blijven onontwikkeld, groeien en vormen uitlopers of groeien uit tot een zij- of takkroon.
Aardbeien met blote wortels bewaar je op een koele plek om ze in rust te houden. Totdat je de aardbeien gaat planten, kun je ze het beste in een vochtige papieren handdoek in de koelkast bewaren.
Aardbeien kunnen ook worden vermeerderd door deling . De kroon van de plant kan op natuurlijke wijze splijten, waardoor meerdere kronen ontstaan die voorzichtig uit elkaar kunnen worden getrokken en opgepot om op te groeien en vervolgens opnieuw te planten.
Wat kun je doen met groene aardbeien? Dit recept voor ingemaakte groene aardbeien is een geweldige manier om ze te gebruiken, maar je kunt ze ook in een smoothie gooien voor een beetje zuur! Een andere optie is om ze te mengen met siroop voor een zoetzure cocktail.
Wil je de aardbeien nog langer bewaren? Vries ze in! Was de aardbeien, haal de kroon eraf, dep ze droog en leg ze verspreid in een bak of plaat in de vriezer. Laat de aardbeien los van elkaar bevriezen zodat ze niet aan elkaar vast vriezen.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
Aardbeien zijn sappig, zoet en heuse vitaminebommetjes. Maar wist je dat een mysterieus onderdeel van deze zomerse vrucht vaak over het hoofd wordt gezien? We hebben het over het groene kroontje bovenop elke aardbei. Het blijkt namelijk dat je het kroontje van de aardbei niet moet verwijderen, maar juist moet eten.
Het beste is om jouw aardbeien niet op de directe grond te laten komen. De vruchten kunnen anders sneller rotten of schimmel krijgen.
Is de aardbei een bes? Zoals de naam van de vrucht al doet vermoeden, is de aardbei eigenlijk geen bes. Vanuit botanisch oogpunt is de aardbei een samengestelde vrucht. De eigenlijke vruchten die de plant produceert, zijn de kleine gele korrels (de zaden in het rode vruchtvlees).
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Was, ontkroon en laat de aardbeien uitlekken; leg ze in een enkele laag op een bakplaat en zet de bakjes in de vriezer . Zodra de aardbeien bevroren zijn, doe je ze in diepvrieszakken, waarbij je zoveel mogelijk lucht eruit perst, en bewaar je ze in de vriezer.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Verwijder de kroontjes, snijd de aardbeien eventueel in stukjes en vries ze in in een diepvriesbestendige luchtdichte doos of een diepvrieszakje. Na het ontdooien zijn de aardbeien vooral geschikt om te verwerken in bijvoorbeeld coulis of confituur. Onze aanbeveling? Bewaar aardbeien niet te lang.
Er is geen extra suiker nodig met deze methode — draai gewoon de oven hoger om de zoetheid van de flauwe bessen te vergroten. Aardbeien roosteren in een oven van 350°F gedurende ongeveer 20 minuten werkt om de natuurlijke suiker in het fruit te concentreren, waardoor het een verhoogde zoetheid, diepe, rijke smaak en licht verzachte textuur krijgt.
Volledig rijpe bessen hebben niet alleen de beste smaak en textuur, maar bevatten ook meer voedingsstoffen. Zowel onrijpe als overrijpe aardbeien blijken een lager vitamine C-gehalte en een verlaagd fytonutriëntengehalte te hebben in vergelijking met optimaal rijpe aardbeien .
Door vroege aardbeienuitlopers van uw planten te verwijderen, kunnen de planten al hun energie steken in gezond blijven en een overvloed aan fruit produceren . Houd uw ogen open voor uitlopers die zich vormen en knip ongewenste uitlopers af, zodat ze niet te veel energie van de planten kunnen wegnemen.
Vul 3-inch potten met verse potgrond. Kies op elke uitloper een gezonde dochterplant die het dichtst bij de moederplant staat. Gebruik een troffel om onder de dochterplant een gat te graven dat groot genoeg is om een van de potten in te begraven. Plaats de pot in het gat zodat de rand gelijk is met de grond.
Nazorg. Verwijder na de oogst het stro of de matten die het fruit van de grond hebben beschermd . Composteer stro en afval, of maak de matten schoon en bewaar ze voor volgend jaar. Knip oude bladeren af met een handschaar en verwijder ze, waarbij de kroon en nieuwe bladeren onaangeroerd blijven.