Wat is het probleem met palmolie? Voor de aanleg van oliepalmplantages worden grote stukken regenwoud gekapt, met alle gevolgen van dien: De lokale bevolking en bedreigde dieren zoals de orang-oetan verliezen hun leefgebied.
Het totale palmolie-areaal in Indonesië is ongeveer 7.1 miljoen hectare en in Maleisië ongeveer 4.6 miljoen hectare. In Zuidoost Azië is 45% van de palmolieplantages aangelegd op plekken waar eerst regenwoud was. Palmolie zit niet alleen in voeding. Het is ook een grondstof voor biodiesel.
Waarom is palmolie slecht voor het milieu? Voor de productie van palmolie moeten namelijk veel bossen worden gekapt. Zo kunnen er palmolieplantages worden aangelegd. Deze ontbossing heeft echter nadelige effecten op de natuur, de biodiversiteit en de wilde dieren, maar ook voor onze gezondheid.
"Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Palmolie zit dus in eten, moet ik dit vermijden? Palmolie vervangen door oliën zoals kokosolie, sojaolie of zonnebloemolie, lost de problemen van ontbossing en natuurverlies niet op. Deze planten hebben namelijk ook een plek nodig om te groeien én leveren minder olie per hectare dan de oliepalmvrucht.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
Probeer voedsel te kopen met een duurzaam palmolielogo . Maak het zelf: Als je je eigen voedsel maakt van rauwe ingrediënten, kun je precies bepalen wat er in je voedsel zit. Dus de volgende keer dat je een kant-en-klaarmaaltijd of diepvriespizza op het oog hebt, waarom probeer je het dan niet zelf te maken?
Palmolie is een van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld. Het is een belangrijke grondstof die allerlei producten smeuïg of stevig maakt: van margarines, koekjes en ijs tot lippenstift en zeep. Ongeveer 85 procent van de wereldwijde palmolie wordt geteeld in Indonesië en Maleisië.
Meer en meer merken kiezen bewust voor duurzame palmolie, zoals Sonett en Ecover. Method en Weleda zijn lid van de RSPO. Faith in Nature en Sukin gebruiken geen palmolie, maar enkele van hun producten bevatten soms wel sporen van duurzame palmolie.
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
In veel producten zou je palmolie kunnen vervangen door kokosolie of een mix van sojaolie, raapzaadolie en zonnebloemolie. Maar kokosolie en sojaolie zijn ook tropische producten.
De productie van palmolie is slecht voor het milieu en voor soorten als de orang-oetan, vanwege ontbossing, branden en veenontginning. Als we dan toch plantaardige oliën consumeren, zou het beter zijn daarvoor gewassen als olijf, zonnebloem, koolzaad en soja te nemen.
Kunnen we zonder palmolie? Ja, we kunnen in Europa prima zonder palmolie. Voor voedingsmiddelen zijn makkelijk andere oliën te gebruiken van Europese bodem, zoals olijfolie, zonnebloemolie of raapzaadolie. Shampoo, zeep en wasmiddel zijn ook prima op een andere manier te produceren.
Palmolie bevat meer verzadigde vetten dan andere oliesoorten. Dit soort vetten is nadelig voor de gezondheid. Het LDL-cholesterol wordt door de vetten verhoogd, waardoor het risico op hart- en vaatziekten stijgt.
Shea boter wordt gewonnen uit de vruchten van de kariteboom, die niet groeit op plantages maar uitsluitend in de vrije natuur van de Afrikaanse savanne. De noten worden geraapt, gekraakt, gewassen en verwerkt tot 100% plantaardige shea boter.
Kokosolie wordt gemaakt door het vet van het witte 'vlees' in de kokosnoot te persen. Palmolie wordt gemaakt door na het oogsten van de palmvruchten ze met een machine te persen. De zaden uit de vrucht worden ook geperst om de olie eruit te halen.
Chocolade bevat doorgaans geen palmolie . Het wordt echter vaak gevuld met biscuit en dergelijke vullingen, en dus wordt palmolie nog steeds door bedrijven gebruikt in veel chocoladerepen en -dozen. In onze winkelgids voor chocolade hebben we 25 bedrijven beoordeeld op hun palmoliebeleid, en hieronder staan de beoordelingen voor al deze bedrijven.
Yoghurt is doorgaans een palmolievrij product . We hebben ontdekt dat sommige Light-versies vitamine A-palmitaat bevatten.
Marius Fabre – Nature – Vloeibaar ecologisch Wasmiddel 'Lessive' zonder palmolie 1L. Kant en klaar ecologisch wasmiddel van Marius Fabre Savon de Marseille zeepvlokken gemaakt op basis van 100% plantaardige ingrediënten, zonder enige toevoeging en zonder parfum.
Om palmolie te vermijden, kiest u voor producten die duidelijk gelabelde oliën bevatten , zoals 100 procent zonnebloemolie, maïsolie, olijfolie, kokosolie of koolzaadolie.
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Om plantages aan te leggen, worden hele bossen en veengronden afgebrand. Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit.
Palmitinezuur is een bestanddeel van de meeste vetten, en boter bevat van nature veel palmitinezuur , zelfs als de koeien nooit palmolie hebben geconsumeerd. Ongeveer 28-32% van de vetzuren in boter zijn palmitinezuur.