Kokosmelk in curry toevoegen is vooral in Azië gebruikelijk, maar kokosmelk kun je ook heel mooi aan soepen toevoegen als vervanging van kookroom. Of als vervanging van melk. De kokosmelk is iets voller van structuur dan een andere plantaardige melk of kokosdrank.
Mits je niet op zoek bent naar een plantaardig alternatief kun je kokosmelk vaak vervangen door gewone melk of slagroom. Gebruik je het als plantaardig alternatief, maar vind je de smaak van kokos te overheersend? Kijk dan eens naar sojamelk of amandelmelk als alternatief.
Zowel kokosmelk als kokosroom wordt gemaakt door het vruchtvlees uit de kokosnoot te weken in warm water. Het verschil zit hem in de concentratie: kokosmelk bevat meer water dan kokosroom. Kokosmelk wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Dat wordt geraspt en geweekt in warm water.
Kookroom. Kookroom is net zoals slagroom een zuivelproduct en kan goed worden gebruikt als vervanger. Het is namelijk een vergelijkbaar product, alleen bevat de room minder vet. Je kunt kookroom dan ook perfect gebruiken in recepten voor het maken van onder andere sauzen en soepen.
6. Kookroom vervangen door sojaroom, kokosmelk of haverroom. Kookroom is zo onwijs makkelijk te vervangen door een plantaardige variant zoals sojaroom of eentje op basis van linzenproteïne.
U kunt een vervanger maken voor de slagroom die in een recept wordt genoemd, waar het met andere ingrediënten wordt gemengd. Smelt 1/4 kopje ongezouten boter in een grote glazen kom en klop er geleidelijk 3/4 kopje volle melk of halfvolle melk door . U eindigt met 1 kopje van een roomvervanger. Gebruik in soepen, sauzen, puddingen, enz.
Melk en boter
Door boter aan melk toe te voegen, ontstaat er een mengsel met een vetpercentage dat vergelijkbaar is met slagroom. Wij raden volle melk aan, maar als u magere melk gebruikt, kunt u ook bloem gebruiken om de vloeistof dikker te maken.
'3 ingrediënten zelfgemaakte kookroom recept 😋 1/2 kopje melkpoeder gemengd met 1 en 1/4 kopje water 1 eetlepel boter Ongeveer 1/3 kopje maïzenapapje . Procedure zoals te zien in de video. Bereidingstijd: 5 minuten Kooktijd: 12/15 minuten. Dit is perfect voor je romige pasta en dergelijke.
Voor het bakken kun je zure room het beste vervangen door melk, karnemelk, kefir of slagroom. Zuivelvrije vervangers voor zure room zijn kokosroom, veganistische yoghurt of veganistische roomkaas. Je kunt van de vervanger dezelfde hoeveelheid gebruiken in plaats van de zure room die in het recept staat.
Het vetgehalte van kokosmelk zou ongeveer gelijk moeten zijn aan dat van een op zuivel gebaseerde slagroom. Dus als een recept vraagt om slagroom, vervang je het gewoon één op één met kokosmelk – zolang het vetgehalte overeenkomt . In onze tabel hierboven staat kokosmelk vermeld als zoet in plaats van zoet/hartig.
Mensen vragen zich vaak af of de melk dan nog wel goed is, maar gelukkig is er niets aan de hand. Je verhelpt dit door het geheel goed door te roeren of de kokosmelk au bain-marie te verwarmen. En als je het hele blik in één keer toevoegt aan een warm gerecht, lost het zich letterlijk zelf op.
Plantaardige room
Kokosroom is een plantaardig alternatief voor room, het is dus ook geschikt voor veganisten of mensen met een lactose-intolerantie. Het wordt vaak gebruikt in pittige gerechten om de scherpe smaak wat te neutraliseren, maar je kunt het ook in zoete bereidingen gebruiken.
Voor mensen met dieetbeperkingen die zuivelproducten bevatten, is bakken met kokosmelk een ideaal alternatief —vooral omdat je je geen zorgen hoeft te maken over conversies. Als je recept vraagt om een kopje volle melk, kun je dit vervangen door een kopje kokosmelk.
Kokosmelk gebruiken heeft veel minder vet en calorieën dan slagroom . Maar het zal zeker alles wat je erin doet naar kokos laten smaken. Perfect voor curry's.
Melk heeft in vergelijking met roomsoorten een laag vetpercentage van 0,5% tot 3,5% en is daarom minder geschikt om een romige textuur in een gerecht te creëren. Echter, kun je bijvoorbeeld wel melk gebruiken in een soep in plaats van room voor een variant met minder vet.
Net als half-en-half is melk een goede vervanger voor slagroom als het wordt gecombineerd met gesmolten boter . Meng 3/4 kopje melk en 1/4 kopje gesmolten boter voor elke kop slagroom. Dit mengsel is niet geschikt om te kloppen. Het beste voor: koken en bakken.
Zelfgemaakte slagroom . Breng de melk in een grote pan op middelhoog vuur aan de kook tot het schuimig wordt. Vang het vet dat naar boven komt op met een schuimspaan en giet het in een schone luchtdichte container. Laat het ongeveer een dag in de koelkast rusten, zodat de room kan opstijven.
Ongeklopte slagroom om dingen romig te maken, zoals soep of quiche, kun je vervangen door andere soorten room. Die kookroom die je nog altijd in de kast hebt staan, werkt bijvoorbeeld prima. In quiches kun je slagroom ook vervangen door een scheutje volle melk.
Als alternatief kun je kiezen voor kookroom of room culinair (ca 20% vet) of de light-varianten daarvan zoals kookroom light (8 vet%). Deze alternatieven bevatten minder verzadigd met maar geven gerechten zoals een quiche wel een vergelijkbare smaak.
De Britten gebruiken slagroom in recepten op dezelfde manier als wij in de VS slagroom of slagroom gebruiken. Ze gebruiken het echter ook als toevoeging aan desserts, net zoals we ijs gebruiken.
Het is een uitstekende vervanger voor slagroom zonder vet en makkelijk te maken. Meng 1/2 kopje koud water, 2 eetlepels citroensap en 1 theelepel vanille-extract in een grote kom. Strooi 1/2 kopje magere droge melk over het water en klop met een elektrische mixer of klopper gedurende 4 minuten, of tot het stijf is.
De 'slagroom'
Doe het eiwitpoeder samen met het water in een mengkom en mix dit op de hoogste stand totdat het flink schuimig wordt. Voeg daarna beetje bij beetje de poedersuiker toe en blijf mixen totdat alles in pieken blijft staan. Dan is je “slagroom” stevig genoeg.
Dus als je iets vergevingsgezinds kookt zoals soep of aardappelpuree, dan zijn slagroom en halfvolle melk vrijwel in gelijke hoeveelheden uitwisselbaar , ja - beide geven je die romige textuur waar we allemaal van houden en naar verlangen. Houd er wel rekening mee dat slagroom meer vet bevat, dus het zal veel rijker smaken.