Roer de verse peterselie erdoor en zet het vuur uit. Vet de ovenschaal in en doe 1/3 van de vulling op de bodem. Leg dan 4 lasagne bladen op de saus. Herhaal dit nog 2 keer zodat je eindigt met een laag lasagne bladen.
Opbouwen van de lasagne:
Schep een laagje gehaktsaus in de ovenschaal, verdeel er wat kaassaus over en leg er 2 lasagna bladen in. Dek af met een nieuw laagje gehaktsaus, kaassaus en 2 lasagna bladen. Herhaal tot de lasagna bladen op zijn en eindig met een laagje gehaktsaus en kaasaus.
Het maakt niet uit of je droge of verse lasagnevellen gebruikt: je moet ze niet voorkoken. Gebruik bij droge vellen wel zeker genoeg saus zodat ze goed kunnen garen (begin daarom ook altijd met een bodempje saus bij het opbouwen van je lasagne).
Maak je een open lasagne, dan kook je de pastavellen beter wel voor want anders blijven ze, doordat er minder saus tussen zit, te hard. Kook ze liefst één voor één in een ruime pan met water en flink wat zout, en laat de vellen drogen op een een schone keukenhanddoek.
Begin met een laagje bechamelsaus op de bodem van de schaal, daarna een laag Barilla Bolognese Saus en geraspte Parmezaanse kaas, leg hier de lasagnebladen op en herhaal de stappen. De bovenste laag bestaat uit bolognese saus, bechamelsaus, geraspte Parmezaanse kaas en een paar klontjes boter.
Maak je lasagne af met een laag tomatensaus of met je witte saus – wat je ook over hebt – en rasp er dan flink wat Parmigiano-Reggiano overheen. Een veelvoorkomende extra topping is gescheurde mozzarella , wat een heerlijke, gesmolten kaaslaag vormt.
De pastavellen. Verdeel eerst een gelijkmatige laag bolognesesaus over de bodem van een ovenschaal. Leg er vervolgens een enkele laag pastavellen bovenop . Mogelijk moet u sommige vellen in kleinere stukken breken om ervoor te zorgen dat ze passen.
– Laat de lasagne rusten.
Hoe langer je wacht met aansnijden, hoe steviger de saus en uiteindelijk de lasagne zelf worden. Wacht dan ook een kwartiertje voordat je 'm aansnijdt, en laat hem in die tijd onder aluminiumfolie rusten.
Week de lasagnevellen in een enkele laag in kokend water gedurende 5 minuten . (Hoewel op de verpakking staat dat ze niet voorgekookt hoeven te worden, vind ik dat weken de textuur verbetert.) Laat goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 200C/hetelucht 180C/gas 6.
Verdeel de deegbal in twee even grote stukken en rol elk stuk uit tot een vierkant met een dikte van ongeveer 3 mm dikte. Bestrooi een droge theedoek met wat bloem en leg de deegplakken erop. Leg hier weer een theedoek bovenop, zodat het deeg niet uitdroogt. Verwerk de lasagnevellen zoals je wilt.
Mocht u de pasta thuis willen maken, smeer de pasta dan dun uit en kook het in water met een scheutje olie om te voorkomen dat de vellen aan elkaar plakken, of kook één vel tegelijk en leg het na het uitlekken in koud water. Als u verse eierpasta koopt, is het proces hetzelfde als voor zelfgemaakte pasta.
Het briljante aan lasagne is natuurlijk dat het gewoon als pastavellen kan worden behandeld. " Als je ze even kort voorkookt, zodat ze slap worden, kun je ze met een scherp mes in tagliatelle snijden ," zegt Roddy.
Als het al afgebakken is, dek je de schaal af met aluminiumfolie en bak je het voor 45 minuten in een voorverwarmde oven op 160 °C (boven- en onderwarmte). Ingevroren lasagne moet je eerst laten ontdooien voordat je het opnieuw opwarmt.
Voeg na de eerste sauslaag een laag pastavellen, ricottamengsel (of bechamelsaus), saus en kaas toe. Herhaal de lagen. Bedek de laatste laag van je lasagne met saus en kaas .
Kook de lasagnebladen met een snufje zout, afgedekt, 5 - 6 minuten in de pan met deksel. Giet daarna af in en vergiet en spoel kort af met koud water. Ga meteen door met stap 6. Tip: Als je te lang wacht, gaan de lasagnevellen aan elkaar plakken.
De bovenste laag lasagne wordt knapperig tijdens het bakken door de combinatie van gesmolten kaas en blootstelling aan directe hitte . De kaas bovenop vormt een gouden korst terwijl de randen van de lasagne licht gekarameliseerd worden, wat zorgt voor die gewenste knapperige textuur.
Als u ovenklare lasagnevellen of verse lasagnevellen gebruikt, is voorkoken niet nodig . Gewone droge lasagnevellen kunnen worden gebruikt zonder voorkoken, maar uw lasagne heeft een langere kooktijd en veel meer vloeistof nodig omdat de droge pasta veel van de saus absorbeert tijdens het koken.
Laag met ongekookte lasagnevellen , kaasvulling, mozzarella en vleessaus. Blijf lagen maken tot alle componenten zijn gebruikt, bewaar 1/2 kopje mozzarella. Bedek de schaal met aluminiumfolie. Bak 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Als ze gedroogd zijn, heb je ze dan voorgekookt? Ik vind dat de droge lasagnevellen die zeggen dat je ze niet hoeft voor te koken, LIEGEN. Ze hebben een snelle 3 of 4 minuten in kokend water nodig, wat een pita is omdat je nog een pannetje moet afwassen, maar daar heb je het. Je hebt gelijk - het zou het gebrek aan vocht zijn.
Gerechten als lasagne of curry hebben er ook baat bij om een tweede keer te worden gekookt, waardoor er meer chemische reacties kunnen plaatsvinden . De belangrijkste, zei Silcock, is de Maillard-reactie, wat gebeurt als aminozuren suikers raken bij hoge temperaturen.
Verdeel er een laag lasagnebladen over. Schep hierop enkele lepels (koude) Bolognese en achtereenvolgens de rest van het gehakt, het basilicum en de Besciamella. Eindig met een laatste laag lasagnebladen, Bolognese en mozzarella.
Maak je saus op voorhand
Ik maak altijd een grote portie lasagnesaus om in te vriezen. Op die manier heb je altijd verse saus in huis. Lasagne kun je perfect de avond vooraf samenstellen en afgedekt in de koelkast bewaren. Het zal de smaken alleen maar beter maken.
De beste manier om je lasagne te stapelen is om te beginnen met een laag rode saus, gevolgd door een laag witte saus, dan pasta, dan kaas . Volg dit patroon totdat je je schaal hebt gevuld.
Wanneer je kant-en-klare vellen even voorkookt (max. beetgaar), koel je ze af en schik je ze naast elkaar op een schone keukendoek. Niet stapelen, want dan gaan ze gegarandeerd kleven. Nadien kan je op het gemak alle laagjes van je lasagne opbouwen.
Om de perfecte lasagne te krijgen, is de consistentie van de saus absoluut essentieel. Zowel de ragù als de bechamelsaus moeten dik en romig zijn . Vermijd sauzen die te vloeibaar zijn en naar de bodem van de schaal glijden. Een dikkere consistentie van de saus zorgt ervoor dat de pasta op de best mogelijke manier op smaak komt.