Giftige planten Druiven, rozijnen en krenten zijn voor honden en katten zeer giftig en kunnen maagdarmklachten, sloomheid en nierfalen veroorzaken. Denk hierbij niet alleen aan verse druiven, maar ook aan bijvoorbeeld een krentenbol!
“Fruit bevat van nature uit veel suiker", vervolgt Borgdorff. Als je dus heel veel fruit eet krijg je automatisch veel suiker binnen. Maar als je je gewoon houdt aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag, dan is er niets aan de hand. Er zitten verder geen andere nadelen verbonden aan het eten van druiven.”
Druiven zijn rijk aan vitamine A, C, B1, B2, P en de mineralen kalium, ijzer en mangaan. Daarnaast beschikt de druif over resveratrol. Deze zijn zeer nuttig bij anti-aging en detoxing. Naast dat druiven de huid ontgiften beschermt het de huid tegen uv-stralen.
Hoeveel druiven mag je per dag eten? Volgens de Schijf van Vijf moeten volwassenen minimaal 2 porties fruit per dag eten. Daarbij telt een trosje druiven van 100 gram als één portie. Je mag er dus gerust 200 gram van eten.
Ingestie van druiven, krenten of rozijnen veroorzaakt meestal binnen 6 tot 24 uur na inname klachten. Een aantal klachten die gezien kunnen worden zijn: braken, diarree (eventueel met bloed), buikpijn, instabiliteit en sloomheid.
Het licht laxerend effect zorgt voor een schoonmaak van je darmen en ook je galblaas wordt gezuiverd. Verdeel de hoeveelheid druiven gelijkmatig over de dag, en wissel af in soort. Zorg wel dat je alleen goed rijpe exemplaren eet.
,,Druiven leveren vocht en voedingsvezels die samen zorgen voor een goede darmwerking. Die goede darmwerking is weer heel belangrijk om je lichaam van binnen goed schoon te houden. Ook leveren ze allerlei vitamines en mineralen die je lichaam beschermen en je helpen goed te functioneren.”
Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
“Druiven leveren vocht en voedingsvezels die samen zorgen voor een goede darmwerking. Die goede darmwerking is weer heel belangrijk om je lichaam van binnen goed schoon te houden.
Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit. Blauwe druiven bevatten 2,1 gram vezels tegenover 1,4 gram die witte druiven bevatten, en de hoge dosis anthocyanen – een soort antioxidant – is te danken aan de donkere kleur van de minivruchtjes.
Vitamine C kan tijdens griep en verkoudheid zorgen voor een flinke oppepper. Eet dus lekker veel fruit en groenten. Fruit wat lekker is als je ziek bent zijn kiwi's, ananas, mandarijnen, druiven en sinaasappel.
Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Wat voedingsstoffen betreft zijn er nauwelijks verschillen tussen soorten druiven. Wel zitten er door het hoge suikergehalte relatief veel calorieën in: zo'n 67 kcal per 100 gram. Dat is vergelijkbaar met kiwi's en appels, maar twee keer zoveel als in bijvoorbeeld aardbeien.
Sommige mensen moeten ze echter beperken of vermijden. Baby's en kleine kinderen mogen geen hele druiven eten, omdat ze een verstikkingsgevaar vormen. Als uw kind jonger is dan 2 jaar, moet u de schil verwijderen en de druiven in vieren snijden. U moet het eten van druiven of druivenproducten vermijden als u een druivenallergie hebt.
Druiven. Druiven bevatten veel suiker en kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken als ze op een lege maag worden geconsumeerd . De suiker in druiven kan pieken in insulineniveaus en zelfs spijsverteringsproblemen veroorzaken.
Druiven hebben een zuurcomponent, wat niet gunstig is voor het herstellen van hoest of verkoudheid. Beide druiven kunnen het herstelproces beïnvloeden. Ze bevatten histamine, wat allergische reacties sterker kan maken. Bovendien kan het eten van druiven direct uit de koelkast hoest en verkoudheid verergeren .
Fructose-intolerantie gaat meestal gepaard met veel buikpijn, gasvorming, krampen, winderigheid, diarree of brijige ontlasting na het eten van een fructoserijk voedingsmiddel. Maar ook hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, depressies, sterke hypoglykemie, slaapproblemen etc.
Neem geen: gepaneerde en gefrituurde gerechten; taai en draderig vlees en vis met graten; draderige en vezelige groenten zoals asperges, champignons, tuinbonen, maïs, taugé, aubergine, zuurkool, venkel en peulvruchten (bruine bonen, witte bonen, kapucijners etc); rauwe groente/rauwkost zoals wortel en knolselderij.
Druiven zijn een geweldige bron van onoplosbare vezels, die kunnen helpen bij het reguleren van uw stoelgang . En aangezien druiven veel hogere fructosegehaltes hebben dan veel andere vruchten, zijn ze nog steeds een goede keuze voor mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).
Frambozen. Blauwe druiven. Peer. Pruimen - zowel vers als gedroogd werkt dit fruit erg goed; het wordt niet voor niks vaak al bij kinderen gegeven.
Net als ander fruit staan druiven in de Schijf van Vijf. Dat geldt voor druiven met én zonder pit, beide zijn een gezonde keuze. Misschien vind je pitloze druiven lekkerder eten, maar voor je gezondheid maakt het niet uit of je die kiest of druiven met pitten.
Banaan en druiven zijn inderdaad typen fruit met wat meer suikers, bovendien bevatten ze weinig vitamine C. Daarentegen bevat een banaan meer kalium, zink, en vitamine B6 dan de meeste soorten fruit. Bovendien bevat een banaan de voedingsvezel inuline, dat een voedingsbodem is voor goede darmbacteriën.
De druif als superfruit. Een echte energiebom: ze leveren ongeveer 700 kcal per kilo, vooral in de vorm van suikers. Ondanks dit hoge energiegehalte, passen druiven perfect in een gezonde voeding. Ook wie op zijn lijn let, mag gerust een handjevol druiven eten.
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
Producten met complexe koolhydraten zijn wel gezond. Druiven bevatten nauwelijks vezels. De verhoudingen van 17 gram fruitsuiker en 1,5 gram vezels per 100 gram zijn verre van ideaal. Daarom mag je geen druiven eten bij diabetes type 2.