De beste temperatuur om chocolade en
De juiste omstandigheden. In feite is het voor de kwaliteit van het snoep het beste om het snoep te bewaren op een donkere, droge plaats tussen de 12 en de 21 graden. In de praktijk betekent dit eigenlijk dat snoep in de kast bewaard moet worden. En dan bij voorkeur goed afgesloten.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
De beste plek om chocolade te bewaren is in een koele, droge en donkere omgeving, zoals een voorraadkast of keukenkastje . Je wilt het bewaren uit de buurt van hitte, vocht en licht. Chocolade gedijt bij kamertemperatuur en lage luchtvochtigheidsniveaus, idealiter tussen 65 en 68 graden Fahrenheit, en minder dan 55 procent luchtvochtigheid.
Chocolade kan tot wel zes maanden in de vriezer bewaard worden, zolang het goed is ingepakt in een luchtdichte verpakking. Houd er wel rekening mee dat chocolade na het ontdooien mogelijk wat witte vlekken vertoont. Dit komt door condensatie en heeft geen invloed op de smaak of kwaliteit van de chocolade.
Hoewel het gebruik van een vriezer chocolade sneller kan laten uitharden, kan het wel leiden tot 'blooming', wat resulteert in verkleurde chocolade . Witte chocolade stolt over het algemeen sneller dan melk- of pure chocolade, en stolt in ongeveer 10-20 minuten. Aan de andere kant duurt het meestal 20-30 minuten voordat melk- en pure chocolade hard worden.
Doe de originele doos in een stevige plastic diepvrieszak, sluit deze goed af en bewaar hem vervolgens maximaal een jaar in de koelkast, of vries hem maximaal 18 maanden in voor de beste kwaliteit . Ontdooi bevroren chocolade in de koelkast.
Bewaar je chocolade op een donkere en droge plek
Het is inmiddels duidelijk dat chocola onder normale omstandigheden beter niet in de koelkast, in de badkamer of in de buurt van kaas, vlees en vis kan worden bewaard. Kies liever voor een plek waar het donker en droog is.
Chocolade smaakt het beste als het op kamertemperatuur is bewaard (tussen 12 en 20 graden Celsius) . En idealiter zou je chocolade nooit in de koelkast moeten bewaren, omdat het de smaak kan verpesten en tot reacties kan leiden.
Chocolade is gevoelig voor temperatuur en vochtigheid, dus de beste plek om het te bewaren is op een koele, droge plek, uit de buurt van direct zonlicht . Idealiter zou de temperatuur tussen de 60-70°F (15-21°C) moeten zijn, met een vochtigheidsgraad van minder dan 50%.
Schimmel kan gedijen op chocolade in warme, vochtige omstandigheden . Schimmelsporen zijn microscopisch kleine deeltjes in aarde, rottende planten en zelfs menselijk en dierlijk haar. Het is logisch dat schimmels en fungi zich ook ophopen in voedselproducten!
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Chocoladechips: Ongeopend in de voorraadkast zijn chocoladechips twee tot vier maanden houdbaar . Je kunt ze ook zes tot acht maanden in de koelkast bewaren of twee tot drie jaar in de vriezer als je ze wilt gebruiken voor een toekomstige partij koekjesdeeg.
Je kunt ze 10 tot 15 dagen in de koelkast bewaren . Als je thuis snoepjes maakt, zorg er dan voor dat je ze in kleine hoeveelheden maakt en bewaar ze in luchtdichte containers. De op ghee gebaseerde mithais blijven langer houdbaar dan de op vanaspati gebaseerde (vanaspati is sowieso niet goed voor je hart en gezondheid).
Houd ze uit de buurt van direct zonlicht , want UV-straling kan zowel de textuur als de smaak aantasten. Bewaar ze op een koele, droge plek om vochtophoping te voorkomen. Meng ook geen verschillende soorten, want sterke smaken kunnen zich vermengen en het smaakprofiel van elke lekkernij veranderen.
kies een luchtdichte verpakking
Zachte snoep houdt niet van lucht want daar droogt het van uit. Zacht snoepgoed verpak je best in een zakje of doosje dat je helemaal kan afsluiten. De plastieken stazakken met sluitstrook zijn hier ideaal voor.
Chocolade absorbeert gemakkelijk geuren van alles wat in de koelkast staat (Roquefort kaas, lamscurry — je snapt het idee). Vocht in de koelkast kan ook leiden tot "suikerbloei", wat betekent dat de suiker naar de oppervlakte stijgt en de chocolade verkleurt (wat geen effect heeft op de smaak, maar er niet zo aantrekkelijk uitziet).
Vermijd plekken met direct zonlicht, radiatoren of andere warmtebronnen, omdat de chocolade hierdoor kan smelten of zijn vorm kan verliezen. Kies voor een koele kast of voorraadkast, uit de buurt van het fornuis, voor optimale opslag.
Als u bijvoorbeeld uw favoriete melkchocolade reep op kamertemperatuur bewaart, kan deze tot een jaar houdbaar zijn als u deze goed bewaart. Aan de andere kant heeft pure chocolade een langere houdbaarheid van maximaal twee jaar; dit komt doordat cacaoboter helpt om het beter te bewaren dan melkpoeder dat in melkchocolade wordt gebruikt.
Gevulde pralines blijven stabiel tussen 12 en 22°C.
Pralines houden bovendien niet van licht en vocht. Stop ze in een luchtdichte doos in metaal of plastic. Zet de doos vervolgens in een koele afgesloten ruimte, zoals een kast of rek in de gang of de kelder.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren. Vergeet ze daarna niet uit te halen want anders kunnen ze last krijgen van de condens.
Invriezen is een populaire methode om snoepgoed voor langere tijd te bewaren. Echter, niet alle snoepjes zijn geschikt voor de vriezer . Hoewel toffee en truffels tot twee maanden ingevroren kunnen worden, moet u snoepgoed met fruit en noten vermijden.
Koel, maar niet koud
Als u wilt weten hoe u kunt voorkomen dat chocolade smelt zonder koelkast, kunt u het beste chocolade bewaren op een koele, donkere en droge plek, zoals een voorraadkast of keukenkastje, waar de temperatuur constant is en de chocolade uit de buurt van licht staat .
Niet alle chocolade kan goed worden ingevroren. Sterker nog, de meeste melk- en witte chocolade kan slecht worden ingevroren vanwege het hoge percentage suiker erin . Hierdoor vormen ze gemakkelijker suikerbloem en ijskristallen dan pure chocolade.