Doorgeschoten spinazie is heel goed te eten, tjidens het oogsten de zaadkoppen gelijk er uit snijden. Laat niet te veel doorschieten, de plant gaat snel verhouten( de cellen worden dan harder).
Hierdoor is de krop niet meer rond maar eerder langwerpig. Een soort stammetje met slablaadjes en bovenin een begin van een bloemknop. De doorgeschoten sla eten we niet meer op. De smaak wordt er niet beter op en eigenlijk kunnen de doorgeschoten kroppen linea recta de composthoop op of het kippenhok in.
Gebruik. Het moeilijke van Chinese kool is dat deze snel kan doorschieten. Bij het doorschieten wordt er een bloemstengel gevormd vooraleer de krop voldoende groot is, vanaf dan is de plant niet meer eetbaar.
Bloeiende groentes of doorschieten
Bladgroentes zoals spinazie, sla of snijbiet, schieten op een gegeven moment in bloei. Meestal komt dat omdat ze al (te) lang in je bak staan. Groentes schieten eerder in bloei schieten als het te warm en droog is.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Oogst andijvie (en sla) voordat de groente gaat bloeien ('schieten'). Sla en andijvie zijn dan nog wel eetbaar, maar je kunt de groente nauwelijks nog bewaren en de oogst is beperkt. Doorgeschoten andijvie wordt erg bitter. Rooi de andijvie niet maar geniet van de hemelsblauwe bloemen!
Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Je kan het gebruiken ter vervanging van uien. Het groen van de prei heeft een mildere smaak dan een ui. Ideaal voor wie niet graag een overheersende uiensmaak in een gerecht heeft. Laat het groen zacht worden of bak het net kort aan voor een knapperig effect, afhankelijk van je eigen smaak.
Maar, mocht je rucola of kropsla nu doorschieten, kun je er wellicht eens mee experimenteren in plaats van de sla meteen op de composthoop te gooien. Daarnaast zullen de insecten het je in dank afnemen als je doorgeschoten planten laat staan, want zij komen graag op de bloemen af.
Mochten de planten door willen gaan schieten kun je ze nog steeds eten.
Kun je doorgeschoten boerenkool eten? Ja, van de doorgeschoten boerenkool kun je gewoon de bladeren eten. Wat je niet nodig heb, kun je eventueel later zelfs nog eten.
Doorschieten voorkomen
Het vroegtijdig of gewoon ongewenst bloeien van planten, voorkom je vooral door zaailingen na het opkomen een stukje koeler te zetten. Veel warmte bevordert vaak het doorschieten. Zorg dat je planten niet te lang droog laat staan of te veel water geeft.
Worteltjes zijn meerjarige planten. Ze bloeien doorgaans in het tweede jaar pas. Heel soms kunnen ze in het eerste jaar al doorschieten. Wanneer worteltjes eenmaal bloeien kan je ze niet meer eten.
In theorie is doorgeschoten sla nog steeds eetbaar en niet giftig , maar een smaaktest is altijd een goed idee. De bladeren worden taaier, bitterder en zijn mogelijk niet lekker. De plant bouwt bittere stoffen op om ze minder aantrekkelijk te maken voor roofdieren.
Doorgeschoten rucola is nog voller en pittiger van smaak. Houd hierbij wel het hart van de plant intact, zo kun je meerdere malen oogsten.
Waarom schieten uien in bloei? Een ui is een twee-jarige plant: in het eerste jaar wordt de eetbare ui gemaakt, en in het tweede jaar gaat de plant bloeien en zaad vormen. De plant zelf sterft dan af. Dat bloeien is dus heel normaal.
Dat doorschieten betekent niets anders dan dat de kroppen sla gaan bloeien. In het hart van de krop ontstaat een bloemstengel en die stengel groeit in rap tempo omhoog. Hierdoor is de krop niet meer rond maar eerder langwerpig. Een soort stammetje met slablaadjes en bovenin een begin van een bloemknop.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
🤔 ▸ Als de sla een beetje bruin is, kan dat geen kwaad. Is de sla verlept of beschimmeld, eet er dan niet meer van.
Prei heeft vliegende insecten nodig voor zijn bestuiving. Dit kunnen vliegen, zweefvliegen, bijen, hommels en andere vliegende insecten zijn. Zij worden aangetrokken door de mooie, witte bloemetjes. Prei schiet voortijdig in het zaad bij temperaturen die lager liggen dan 18 °C.
De bloemen van de doorgeschoten prei, knoflook of ui zijn heel goed in een salade te verwerken. De smaak is doorgaans krachtig. Een perfecte smaakmaker! Ook voor sausjes.
Broccoli heeft kleine, groene tot paarse bloemknoppen met dikke stelen. De smaak van broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger. De hele plant is eetbaar, dus ook de stengels en de bladeren.
Kijk of er vlekken of schimmel of kleine zwarte puntjes zijn; dit is een duidelijk teken dat het tijd is om je broccoli weg te gooien . Let ook op vergeling of spruitvorming.
Als de stengel of de roosjes er slap uitzien, hebben ze te veel vocht verloren en moeten ze worden weggegooid. Als je broccoli niet aan alle drie deze controles voldoet, is het tijd om afscheid te nemen. Maar als je broccoli er vers uitziet, ruikt en aanvoelt, kun je er nog steeds mee koken!