Als we kijken naar de hoogste hoeveelheid eiwitten per 100 gram spant Zwitserse kaas de kroon met maar liefst 55 gram. Ook Parmezaanse kaas is bij uitstek een goede eiwitbron. Er zit per 100 gram kaas 40 gram eiwit in, dus dat tikt lekker aan. Daarnaast zijn 20+ kaas, hüttenkäse en cheddar rijke bronnen.
En dat komt goed uit als je op zoek bent naar veel eiwitten. Want parmezaanse kaas bevat maar liefst 38 gram eiwitten per 100 gram! De twee andere lievelingetjes leveren je ook heel wat eiwitten op. Brie bevat 21 gram eiwitten per 100 gram en mozzarella 28 gram.
Parmezaanse kaas - 35,1 g
Houd in gedachten dat hoewel het de kaas met het hoogste eiwitgehalte is, je niet zoveel parmezaanse kaas eet als Edam of Halloumi. Per 100 gram bevat Parmezaanse kaas 35,1 gram eiwit, 0,0 gram koolhydraten en 28,8 gram vet.
De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Uit nieuw Nederlands (uiteraard) en Chinees onderzoek blijkt namelijk dat kaas prima onderdeel kan zijn van een gezond dieet. De onderzoekers keken naar meer dan 20.000 mensen en ontdekten dat zij die meer kaas eten, 10% minder kans op een hartaanval hebben en 14% minder kans op vaatziekten.
Zet daarom geregeld verse en magere kaas op het menu als je licht wil eten. Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
De fruitsoorten met de meeste eiwit zijn guave, avocado en framboos. Echter, er zijn veel andere voedingsstoffen waar meer eiwitten inzitten, zoals vlees, zuivel en peulvruchten. Fruit bevat dus niet heel veel eiwitten, maar toch is het mogelijk om er een eiwitrijke snack van te maken.
100 gram proteïne eten kan worden gedaan als je ervoor zorgt dat je bij elke maaltijd (en ook bij tussendoortjes) proteïne binnenkrijgt . Voorbeelden van snacks met veel proteïne zijn proteïnepoeder in smoothies, het proberen van proteïnerepen of het smeren van pindakaas op je fruit of groente.
Omdat kaas veelzijdig is en aan alles kan worden toegevoegd, van een burger tot roerei, is het makkelijk om extra proteïne toe te voegen met een plak Goudse kaas of wat hartige geitenkaaskruimels . Met de hulp van diëtisten hebben we recepten voor kaas met veel proteïne verzameld die een indrukwekkende hoeveelheid proteïne per portie bevatten.
Daarnaast is kaas een goede bron van calcium en eiwitten en bevat het vitamine A en B12, voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen bij het sterk houden van het hart en het lichaam.
Het grootste pluspunt van kaas is veruit het eiwitgehalte. Zwitserse kaas, cheddar en mozzarella bevatten 7 tot 8 gram per ounce, wat kan helpen om spieren op te bouwen. Ricotta zit boordevol wei, het meest verzadigende eiwit in kaas. En harde kazen kunnen ook de bloeddruk verlagen, met name Grana Padano, zo blijkt uit onderzoek.
U kunt bijvoorbeeld gekookte ham, spekblokjes, kipfilet, gerookte zalm of hüttenkäse/cottage cheese toevoegen. Vlees kan eventueel vervangen worden door peulvruchten, gebakken kaasplak, noten, eieren (omelet) of een vegetarische vervanger zoals seitan, tempeh, sojavlees, tahoe/tofu, quorn.
Hoeveelheid eiwit in brie:
5,1 gram. in 1 voor snee (30 gram)
Voeg hoogwaardige eiwitbronnen toe aan elk van uw maaltijden, zoals mager vlees, vis, eieren, quinoa, tofu, kwark of magere melk. Om realistisch 120 g eiwit per dag te consumeren, probeert u uw doel te verdelen over 5 maaltijden (elk 24 g), of 3 maaltijden (elk 24 g) met 4 kleinere snacks (elk 12 g) .
Het gebruiken van 200 gram eiwit per dag, aanvullend op je dieet, is heel veel. Vaak is 200 gram in totaal (met voeding meegerekend) al ruim voldoende. Voor iemand van 100 kg. Bepaal eens wat je ongeveer uit je voeding aan eiwitten binnenkrijgt.
Hoeveel eiwitten heb je nodig om af te slanken? Ons advies is om de eiwitinname niet te overdrijven en een veilige 1 tot 1,3 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te eten. Dat houdt in dat een persoon van 70 kilo tussen de 70 en 91 gram eiwit per dag eet om af te vallen.
U kunt denken aan de volgende dranken: Volle melk, volle chocolademelk. Drinkyoghurt gezoet met suiker. Koffie met suiker en/of geklopte room en/of volle (koffie)melk.
De meest eiwitrijke groenten zijn bonen en dan met name kidneybonen. Deze bevatten maar liefst 24 gram eiwitten per 100 gram. Daarnaast zijn champignons, maïs, spinazie, artisjok, spruiten en broccoli ook eiwitrijk. Deze bevatten tussen de 2 en 4 gram eiwitten per 100 gram.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Hoewel kaas een aantal belangrijke voedingsstoffen bevat, kan niemand alleen van kaas leven. Caspero zegt dat kaas, hoewel het voedingsstoffen als eiwitten en calcium bevat, ook verzadigd vet en natrium bevat, wat een negatieve invloed op het lichaam kan hebben als het in overmaat wordt geconsumeerd .
Kies voor minder zoute kaassoorten zoals Milner en Maaslander minder zout, hüttenkäse, mozzarella en zachte geitenkaas.