Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Als je eieren koopt, staan ze in de supermarkt meestal buiten de koeling. En daardoor kan het lijken dat je ze thuis ook het beste zo kunt bewaren. Maar als je ze in de koelkast bewaart, zijn ze langer houdbaar. Op die manier wordt de groei van bacteriën geremd.
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Volgens de USDA mogen gekoelde eieren niet langer dan twee uur buiten de koelkast blijven. "Eieren worden koud bewaard direct nadat de kip de eieren heeft gelegd. Zodra een koud ei buiten de koelkast wordt bewaard bij kamertemperatuur, kan het gaan zweten, wat de verplaatsing van bacteriën in het ei vergemakkelijkt en de groei van bacteriën kan vergroten ," zegt Amidor.
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Ten eerste vaccineren verschillende landen in Europa kippen vooraf tegen salmonella . Bovendien worden eieren niet gewassen zoals in de Verenigde Staten, dus de cuticula blijft op de schaal zitten. Hierdoor kunnen eieren op kamertemperatuur worden bewaard in plaats van dat ze in de koelkast moeten.
Eieren moeten in de koelkast bewaard worden. Ze worden niet in de koelkast in winkels bewaard omdat ze condensatie zouden verzamelen op weg naar huis en dit is wat besmetting via de schaal zal aanmoedigen .
Eieren invriezen, kan dat? Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen.
Eieren die op kamertemperatuur zijn bewaard , moeten na twee uur worden weggegooid, of na één uur bij warm weer. Bij kamertemperatuur kunnen salmonellabacteriën elke 20 minuten verdubbelen . Eén enkele bacterie kan zich in zes uur vermenigvuldigen tot meer dan 1 miljoen.
Hoe bewaar je verse eieren. Zodra ze uit het hok zijn en vrij zijn van veren en poep die erbij hoorden, moeten eieren in de koelkast worden bewaard. Hoewel ongewassen eieren met intacte cuticula's veilig op kamertemperatuur kunnen worden bewaard , blijven ze langer houdbaar als je ze in de koelkast bewaart; ongeveer 5-6 weken.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Ook op basis van de resultaten van recente onderzoeken geven verschillende gezondheidsorganisaties, onder meer Britse en Amerikaanse, aan dat er in het kader van een gezonde voeding voor gezonde personen in het algemeen geen bezwaar is tegen gemiddeld 1 ei per dag.
Na twee uur is het veiliger om die eieren weg te gooien en een dozijn verse eieren te halen in plaats van het erop te wagen . Waarom? Omdat de temperatuurverandering de groei van bacteriën kan bevorderen, en eieren zijn bijzonder vatbaar voor een bijzonder vervelende bacterie waarvan u vast wel eens hebt gehoord: Salmonella.
Als u rauwe eieren in een recept moet gebruiken, kunt u het zekere voor het onzekere nemen en kiezen voor gepasteuriseerde versies . "Als ze in de schaal of in dozen zitten en ze zijn gepasteuriseerd, zegt de USDA dat rauwe eieren veilig zijn", zegt Czerwony, en hij merkt op dat op de verpakking staat wanneer eieren gepasteuriseerd zijn.
Sorry voor degenen die van kleverige dooiers houden, maar je eieren grondig koken is je beste kans om salmonella of de mogelijkheid van vogelgriep te voorkomen . Je wilt er zeker van zijn dat je eieren minstens 160° graden Fahrenheit bereiken.
Eieren liggen in de supermarkt vaak buiten de koeling, en dat roept natuurlijk vragen op! Maar dit heeft alles te maken met het voorkomen van temperatuurverschillen. Stel je voor dat de eieren gekoeld zouden worden in de supermarkt, en je neemt ze vervolgens mee naar huis in een warme boodschappentas.
Eieren bezitten een luchtkamer aan de stompe kant. Door de eieren met de punt naar beneden te bewaren, beschadigt de luchtkamer niet en blijven ze langer goed.
Klop je eieren in een kom los en giet ze in een Ziploc-zak. Leg de zak plat om in te vriezen.
In Groot-Brittannië en de meeste andere landen richten ze zich meer op dit soort bedreigingen, door alle leghennen te vaccineren om te voorkomen dat ze schadelijke bacteriën overbrengen op hun eieren of ontlasting. Ze wassen hun eieren niet, waardoor de cuticula intact blijft en koeling overbodig is .
Opslag in de koelkast: bewaar eieren in de koelkast bij 40°F of lager . Bewaar ze in hun originele doos op een binnenplank en uit de buurt van scherpe etenswaren. De temperatuur op een binnenplank blijft constanter dan op een plank in de deur, die vaak wordt geopend en gesloten.
De plaatsing van eieren in de koelkast is ook van belang. Door eieren op de binnenste planken te bewaren in plaats van in de deur, kunt u voorkomen dat de eieren verschuiven en barsten .
Door eieren te wassen en te koelen blijven ze vers, worden bacteriën uit het schaaloppervlak verwijderd en wordt het risico verkleind dat bacteriën de schaal binnendringen en iemand die ze eet ziek maken . Koelen verhoogt ook de houdbaarheid van eieren van ongeveer 21 dagen tot 15 weken....
Het antwoord heeft te maken met bacteriën: Salmonella . In de Verenigde Staten is het meer dan een aanbeveling voor voedselveiligheid dat eieren gekoeld moeten worden – het is de wet. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft bepaald dat de beste manier om Salmonella-besmetting te bestrijden is door de eieren te ontsmetten voordat ze de consument bereiken.
Om problemen met bacteriën te voorkomen , koelen we onze eieren nadat ze zijn verwerkt. Maar buiten de VS laten de meeste landen die beschermende cuticula intact. Ze gebruiken ook andere methoden om salmonella te weren, zoals het vaccineren van kippen en het verpakken en verkopen van eieren in de buurt van waar ze worden gelegd.