Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Bloemkool schoonmaken is zo gedaan. Je haalt de buitenste bladeren er vanaf en snijdt de stronk eruit. Daarna hak je de kool in roosjes die je goed wast. De groente is nu klaar voor verdere bereiding: je kunt de bloemkool invriezen, koken, bakken of rauw vermalen tot bloemkoolrijst.
De meeste zelf ingevroren groenten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer. Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette blijven zelfs tot 12 maanden goed. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je de groente luchtdicht bewaart. De vershoudbakjes van LocknLock zijn hierbij een ideale oplossing.
Het beste is in de groentela, op de loof zodat de roosjes vrij staan. Bloemkool invriezen? Ook dat kan. Kook de roosjes 3 minuten en je kunt ze tot 12 maanden in de vriezer bewaren.
Diepvriesgroenten maak je best zo snel mogelijk klaar. Hoe korter de ontdooitijd, hoe kleiner de kans op kwaliteitsverlies of bederf. Breng het water dus eerst flink aan de kook, en voeg ze dan meteen toe. Haal de groenten pas op het laatste moment uit de diepvries.
Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zo veel vitamine C en mineralen als bereide verse groente, namelijk 40% van het oorspronkelijke gehalte. Ingevroren groenten zijn dus net zo gezond als verse groenten. Wel moet er rekening worden gehouden met groente a la crème, omdat hier extra vet aan is toegevoegd.
Blancheren. Hoewel invriezen het verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen inactief te maken en de kleur, textuur en smaak van groenten te behouden.
Je kunt bevroren bloemkool ontdooien in een grote pan met water . Gebruik koud water voor het beste resultaat. Je kunt je pas ontdooide groenten vervolgens gebruiken in een willekeurig aantal bloemkoolrecepten.
Koekenpan of wok: Verhit wat olie of boter in de pan. Roerbak de nog bevroren bloemkoolroosjes ca. 14 minuten. Met deze bereidingstijd krijg je groenten met een bite.
Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden.
De vuistregel is: als het recept wel wat extra vocht aankan (denk aan soepen of stoofpotjes), kun je de groenten gerust eerst laten ontdooien. Heb je nood aan krokante en felgekleurde groenten? Doe ze dan rechtstreeks uit de diepvries in de pan.
Breng een pan met water aan de kook en voeg wat zout toe. Laat de bloemkool 8 tot 10 minuten koken. Zo wordt de groente mooi beetgaar. Giet de bloemkool af in een vergiet en breng het gerecht op smaak.
Bloemkool invriezen
Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
In een goed afgesloten bak kun je bloemkoolrijst 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt bloemkoolrijst ook invriezen: in de vriezer is de rijst 3 maanden houdbaar. En, heel handig: je kunt het uit de vriezer meteen gebruiken. Je hoeft het dus niet eerst te laten ontdooien.
Zolang u uw diepvriesgroenten niet te lang op kamertemperatuur laat liggen, omdat dit de groei van bacteriën in voedsel kan bevorderen, kunt u ze gerust zo uit de zak eten.
En wat blijkt uit onderzoek is dat diepvries groenten en verse groenten minstens even gezond zijn omdat ze na bereiding gemiddeld evenveel vitamine C en mineralen bevatten. Diepvries groenten zijn dus een prima alternatief voor verse groenten!
Beperk water om papperige groenten te voorkomen
Daarom raden we aan om bevroren groenten te sauteren, roosteren of stomen in plaats van ze te koken. Zo doe je dat: Sauteren – Verhit een brede pan op middelhoog vuur, voeg bevroren groenten en een beetje olie of boter toe, roer en kook (onbedekt) gedurende vijf tot zeven minuten.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Je kunt zowel gekookte groenten als gesneden groenten invriezen. Voordat je de groenten invriest is het belangrijk om ze te laten afkoelen. Dit voorkomt dat de warmte het vriesproces beïnvloedt en condensvorming veroorzaakt. Verpak de groenten vervolgens in een luchtdichte verpakking en plaats ze in de vriezer.
Nadelen. Diepvriezen kost veel energie, zeker omdat het koelen gedurende de gehele bewaarperiode moet worden voortgezet. In tegenstelling tot andere thermische conserveringstechnieken zoals steriliseren worden micro-organismen niet (allemaal) gedood; ze worden alleen inactief gemaakt.
Belangrijkste punten: De voedingsverschillen tussen verse en diepvriesgroenten zijn zo klein dat het onwaarschijnlijk is dat ze uw gezondheid beïnvloeden . Let bij het winkelen voor diepvriesgroenten op toegevoegde suiker, zout en sauzen.
Bloemkool bewaren in de vriezer
Groenten vers eten is de meeste gezonde manier, maar bloemkool is in de vriezer tot wel 12 maanden houdbaar. Voordat je de bloemkool in kunt vriezen moet je deze echter kort blancheren.
De standaard methode is bloemkool koken. Maar ook bloemkool blancheren is een aanrader, waarbij je de bloemkool maar heel kort in kokend water doet en daarna afkoelt in koud water. Vitamines en mineralen blijven goed bewaard: hartstikke gezond dus. Ook is het goed voor de textuur en smaak van de groente.