Veel mensen weten niet dat de kleur van boter verschilt van wit tot geel. Boter word erg beïnvloed door lucht, temperatuur en licht. Daarom is het van belang dat boter goed koel en op de juiste manier bewaard word. Wikkel de boter liefst in aluminiumfolie en bij voorkeur op de minst koude plek in de koelkast.
Het gras smaakt jong en sappig en er zitten massa's vitamines, mineralen en smaakstoffen in. Het gras zelf bevat betacaroteen, dat zorgt later voor de gele kleur in boter.
Boter heeft een natuurlijke lichtgele kleur, maar kan variëren van diepgeel tot wit, afhankelijk van het gebruikte voer en het ras van de koe waarvan de melk afkomstig is . In de Verenigde Staten verschilt het dieet van koeien van dat in Europa en Oceanië, en er zijn ook rasverschillen.
Boter of roomboter is de gekarnde room van melk. De productnaam 'boter' is beschermd en mag alleen gebruikt worden als er ten minste 80% melkvet in het product zit. Daarom mag bijvoorbeeld het Amerikaanse peanut butter niet worden verkocht als pindaboter, maar als pindakaas.
Waarom is boter uit Nieuw-Zeeland geel? De geeloranje kleur van Nieuw-Zeelandse boter is volkomen natuurlijk. Een natuurlijk pigment, bètacaroteen, zorgt voor deze gele kleur . De aanwezigheid van dit caroteen is ook de reden waarom boter een bron van vitamine A is.
Ten slotte zult u merken dat Europese boter er geler uitziet, dankzij het dieet van Europese koeien die meer gras eten dan hun Amerikaanse soortgenoten . Gras bevat veel bètacaroteen, een verbinding die voorkomt in oranje en gele groenten, vandaar de gelere kleur van de boter van grasetende koeien.
Het is een plek waar schapen en vee vrij kunnen grazen op vruchtbare weiden, waar ze een aantal van de beste zuivelproducten produceren . Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de zuivelindustrie floreert in Nieuw-Zeeland, en het is de thuisbasis van veel van 's werelds beroemdste botermerken.
De boter was van oudsher een typisch Nederlands export-artikel, dat vooral in Groot-Brittannië op een grote afzet kon rekenen. Maar het was wel een duur voedingsprodukt dat alleen de welgestelde burgers zich konden veroorloven.
Boter wordt gemaakt van de melk van de koe. Margarine wordt niet van melk gemaakt, maar van oliën en vetten. Omdat boter van oorsprong wordt gemaakt van melk, noemen ze dat ook 'echte' boter, of roomboter.
Roomboter is goed voor je en heeft verschillende voordelen voor je gezondheid. Roomboter bevat namelijk vitamine A, D, E en K. Deze vitamines heeft je lichaam nodig voor: Vitamine A is belangrijk voor de botten, tanden en is een belangrijke antioxidant.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
De reden hiervoor is wat de koeien te eten krijgen; grasgevoerde koeien produceren een gele boter. De wetenschap hierachter is de bètacaroteen (geel pigment) die in het gras zit dat door koeien wordt gegeten; dat wordt opgeslagen in het vet van de koeien en in de melk terechtkomt .
Becel is een lekker romig, 100% plantaardig alternatief voor roomboter. De mix van olien is een bron van omega 3 en dat maakt Becel goed voor het hart. Nu palmolievrij.
Koeien die groene planten eten, zoals vers gras, ontwikkelen een gele pigmentatie door de aanwezigheid van bètacaroteen. Deze bètacaroteen wordt vervolgens overgebracht naar de melk en vervolgens naar de boter. Omgekeerd hebben koeien die droog hooi en granen krijgen, geen bètacaroteen in hun dieet, wat resulteert in witte boter .
Wanneer er in een bakrecept boter staat bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Bakken met margarine kan ook, maar beïnvloedt bij veel recepten de textuur en smaak van het resultaat. Ga jij voor een extra romige smaak? Bak dan met biologische grasboter.
Boter en margarine bevatten ongeveer evenveel vet, alleen zijn dat bij boter verzadigde vetten, en bij margarine onverzadigde. bevat geen natuurlijke vitamine A en D. De fabrikanten voegen deze toe, maar wel in een hogere dosis dan de natuurlijke vitaminen in boter. is ook smeerbaar als ze recht uit de koelkast komt.
Er is geen verschil. Boter en roomboter zijn dezelfde producten. In de volksmond wordt “boter” echter vaak gebruikt voor halvarines en margarines en is “roomboter” de echte boter, gemaakt van puur melk. Roomboter wordt meestal als blok, verpakt in een wikkel verkocht.
Boter wordt geproduceerd door room te roeren , wat deze membranen beschadigt en de melkvetten laat samensmelten, waardoor ze zich scheiden van de andere delen van de room. Variaties in de productiemethode zullen boters met verschillende consistenties creëren, voornamelijk vanwege de botervetsamenstelling in het eindproduct.
Waarom is Britse boter zo geel? Gele boter wordt geproduceerd door koeien die gras knarsen, omdat ze veel bètacaroteen uit de natuur binnenkrijgen . Weelderige, groene Britse velden zijn ideaal, omdat er zoveel te eten is voor de koeien – boter uit het Verenigd Koninkrijk heeft daarom vaak een bijzonder rijke, gelige kleur.
Vermoedelijk bestond boter al zo'n negenduizend jaar geleden. Wellicht werd ze per ongeluk uitgevonden toen melk in zakken op de rug van muildieren werd gebonden om ze te vervoeren. Door alle hobbels in de weg werd de melk zo door elkaar geschud, dat het eindproduct boter werd.
Het hogere percentage botervet in Europese boter is een van de belangrijkste redenen waarom velen vinden dat boters van overzee beter zijn dan die uit de VS. Het is beter om mee te bakken, maar het zorgt ook voor een rijkere smaak en textuur, zelfs als je alleen maar boter op brood smeert.
Dat is waar Costco-inkoper Mark Klauber en zijn team naar op zoek waren toen ze samenwerkten met Westland Milk Products in Hokitika, Nieuw-Zeeland, om Kirkland Signature™ Grass-Fed Butter te creëren, die in 2021 werd gelanceerd.
Favoriet? Ierse boter verwijst naar boter die in Ierland wordt gemaakt van de melk van koeien die grasgevoerd zijn, vaak zonder het gebruik van groeihormonen of antibiotica. Het gematigde klimaat in Ierland zorgt ervoor dat koeien het grootste deel van het jaar op weelderig gras kunnen grazen, wat leidt tot deze unieke kenmerken.
Icelandic Creamery Butter wordt gemaakt van verse room, die wordt geproduceerd uit de melk van IJslandse koeien die gras eten. Rijk van smaak, de gladde textuur maakt het makkelijker om te smeren . Het gebruik van groeihormonen en steroïden bij het grootbrengen van vee is volledig verboden in IJsland.