Water zorgt ervoor dat je lichaam in balans blijft. Dit helpt je lichaam ontspannen en zorgt voor een uitgerust gevoel de volgende ochtend. Naast 'gewoon' water kun je ook kokoswater drinken. Het water van de kokosnoot zit boordevol kalium en laat kalium nou een belangrijke rol spelen in je slaap- en waakritme!
Cafeïne heeft invloed op je focus. Het stofje maakt je alerter en je kunt je beter concentreren. Maar cafeïne kan zich ook binden aan receptoren in de hersenen die normaal gesproken reageren op het stofje adenosine. Dat geeft aan je brein het signaal dat je moe bent.
Extreme vermoeidheid
Zelfs na veel slaap blijf je moe. Plotselinge vermoeidheid kan door stress, slaapgebrek, een ongezonde levensstijl, een infectie of ziekte, of een medische aandoening komen. Het is belangrijke om de oorzaak te vinden, anders blijft de vermoeidheid terugkomen.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden. Vlak voor het slapengaan hebben ze dus wél een fijne werking.
Oorzaken oververmoeidheid
Je kan door verschillende oorzaken oververmoeid raken. Bijvoorbeeld door een slaaptekort, slechte voeding, te weinig lichaamsbeweging en stress. Maar ook bepaalde karaktereigenschappen kunnen een rol spelen, zoals perfectionisme, subassertiviteit of veel piekeren.
Geur als slaapmiddel
Geuren als lavendel, kamille, vanille en jasmijn hebben namelijk een vergelijkbaar of zelfs beter effect op de slaap dan sommige kalmerings- en slaaptabletten.
Melatonine is ons slaaphormoon.
En dan lig je wakker. Daarom gaan we in dit artikel eens kijken naar hoe we aan melatonine komen. Want als we weten hoe ons lichaam melatonine maakt, geeft dat aanknopingspunten bij tekorten én hoe je deze mogelijk kunt oplossen.
Bij een onderzoek in 21 landen dronken 30.000 deelnemers verschillende soorten alcohol, zoals wijn, bier en sterkedrank. Daarbij moesten de proefpersonen aangeven of ze positieve of negatieve gevoelens kregen. Liefst 60 procent van de mensen bleek zich moe te voelen na het drinken van een glas rode wijn.
Kamille en valeriaan zijn populaire theesoorten die mensen voor het slapengaan drinken, maar andere stoffen kunnen ook helpen. Denk bijvoorbeeld aan amandelmelk en kersensap . Hoewel sommige dranken tryptofaan of melatonine bevatten, waarvan bekend is dat ze de slaap verbeteren, weten onderzoekers niet hoe andere dranken mensen helpen in slaap te vallen.
Zorgen dat je een rustige, donkere en comfortabel koele slaapomgeving hebt zonder afleidingen. Dutjes beperken tot 30 minuten of korter en niet te dicht bij bedtijd. De slaapkamer alleen gebruiken voor slaap en seks. Naar een andere kamer gaan als je na 20 minuten niet kunt slapen en pas weer naar bed gaan als je je slaperig voelt.
Een slecht binnenklimaat zorgt eenvoudig voor een zuurstoftekort in huis. Een gebrek aan zuurstof zorgt onder andere voor hoofdpijn, droge en geïrriteerde ogen, droge huid, keelpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen of een droge mond. Zelfs allergieën kunnen erger worden.
Blauw licht uit beeldschermen van tablets en smartphones is slecht voor het vatten van de slaap. Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut.
Sinaasappel, bergamot, lavendel en mandarijn kunnen allemaal je stemming verbeteren. Wist je dat je door depressie vaak minder goed ruikt? Dankzij de positieve werking van aromatherapie ruik je alles om je heen straks opeens een stuk beter.
Luisteren naar rustige muziek of begeleide beelden kan leiden tot ontspanning en uw kansen om in slaap te vallen vergroten. Ademhalingstechnieken en progressieve spierontspanning, die beide onderdeel zijn van de militaire methode, blijken mensen ook te helpen sneller in slaap te vallen.
Ook al helpt paracetamol op zichzelf niet om beter te slapen, valt men toch sneller in slaap.” Daarnaast kan de pijnstillende werking ervan bij degenen die met pijn kampen inderdaad wel degelijk helpen om beter in slaap te komen.