Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De chocolade is muf. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Chocolade heeft een hoog vochtgehalte. Om deze reden moet chocola in de verpakking bewaart worden. Wanneer je chocolade buiten de verpakking bewaart dan zal het vocht sneller geabsorbeerd worden en hierdoor kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor beschimmelde chocolade.
Vocht en lucht kunnen schimmelgroei veroorzaken . Controleer de houdbaarheidsdatum op de chocoladeverpakking. Vervallen chocolade is vatbaarder voor schimmelgroei (vooral als het een gevulde chocoladesnoep is), wat de kwaliteit van uw chocolade kan verminderen.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar. Dit geldt voor de producten zonder vulling: massieve chocolade, zoals tabletten en holle figuren zoals Paashazen en Paaseieren.
Evalueer het uiterlijk
Vanwege het hoge cacaogehalte en de juiste tempering, zou goede chocolade netjes moeten breken wanneer deze gebroken wordt . Omgekeerd kan chocolade van lage kwaliteit er dof uitzien of een grijze waas hebben, wat duidt op slechte opslagomstandigheden of cacaobonen van inferieure kwaliteit.
Witte rijst en pasta
Rijst, en bij uitbreiding andere droge graanproducten, kan je ook jarenlang in je voorraadkast laten liggen zonder dat het slecht wordt. Koop volgende keer dus gerust een grotere zak basmatirijst, havermout of quinoa als je er de plaats voor hebt.
“Als je chocolade in de koelkast bewaart en er vervolgens weer uithaalt, is het risico groot dat er condens (kleine waterdruppeltjes) op het oppervlak wordt gevormd. Die lossen de suiker in de chocolade op en kunnen weer uitkristalliseren, wat voor een witte uitslag op de chocolade zorgt.”
Bakken, pure of halfzoete chocolade: Minder zuivel betekent een langere houdbaarheid . Bewaar het op kamertemperatuur of in de koelkast tot twee jaar. Pure chocolade: Ongeopende repen zouden minstens twee jaar houdbaar moeten zijn.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Ah, en nog één ding: door te bestellen via onze Choco Shop, ga je akkoord met Tony's algemene voorwaarden. Bekijk ze hier. Hoe lang is je chocolade houdbaar? Elke reep heeft een houdbaarheid van minimaal 90 dagen, maar onze populairste repen hebben een veel langere houdbaarheid .
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Het lijkt wel schimmel!
Het ontstaat wanneer chocolade te warm wordt en de aanwezige cacaoboter smelt. Als op een later moment de chocolade weer afkoelt en stolt, kristalliseert de cacaoboter. De vetkristallen zorgen voor die witte waas die je ziet op het oppervlak van de chocolade.
Beschimmeld? Maak je geen zorgen - de chocola is nog altijd prima eetbaar. Hij lijdt alleen aan een kwaal die chocolatiers al jaren kennen: 'vetbloem'. Dat is een onschadelijke witte uitslag die ontstaat als de vetten die in vloeibare vorm in de chocola zitten, aan de oppervlakte komen.
Het is onwaarschijnlijk dat het eten van witte chocolade met mate tot significante gewichtstoename leidt . Het is echter belangrijk om te onthouden dat witte chocolade, net als elk ander voedingsmiddel, calorieën bevat en dat het consumeren van te veel calorieën na verloop van tijd tot gewichtstoename kan leiden.
Pure chocolade kan een tot twee jaar bewaard worden als het in folie wordt verpakt en op een koele, donkere en droge plek wordt bewaard , zoals een voorraadkast of kelder. Melk- en witte chocolade hebben een beperktere bewaartijd — niet langer dan 8-10 maanden.
Met bovenstaande in gedachten, zult u ontdekken dat chocolade doorgaans geen strikte houdbaarheidsdatum heeft. In plaats daarvan heeft het een "ten minste houdbaar tot"-datum. Dit betekent dat het nog steeds oké kan zijn om het te eten na de houdbaarheidsdatum, maar de textuur, het uiterlijk en de smaak kunnen afwijken .
De reden waarom chocolade niet op dezelfde manier bederft als veel andere voedingsmiddelen, is omdat het geen water bevat , wat bacteriën nodig hebben om te gedijen en te groeien. Omdat bacteriën niet in chocolade kunnen leven, hebben chocolades geen houdbaarheidsdatum.
Kan verlopen chocolade je ziek maken? Als de verlopen chocolade geen toevoegingen bevat, word je er niet ziek van. Verlopen chocolade heeft een zwakke smaak, maar is veilig om te consumeren, tenzij er schimmel op groeit, het een onaangename geur heeft of een onaangename smaak heeft .
Waarom is chocolade giftig? De gevaarlijke stof in chocola en cacao is theobromine. Pure chocolade bevat het meeste theobromine, maar ook melkchocolade bevat aanzienlijke hoeveelheden. Witte chocolade bevat weinig theobromine en geeft daardoor zelden problemen.
Na verloop van tijd, vooral als het niet goed wordt bewaard, kan het vet in chocolade ranzig worden . Dit geeft de chocolade een onaangename smaak en vieze geur. Melkchocolade en witte chocolade worden eerder ranzig door het extra melkvet.