Behandeling ooglidontsteking
Houd twee tot vier keer per dag zo'n 10 minuten lang een schoon, vochtig, warm washandje of oogkompres op uw oogleden. Door de warmte neemt de bloedcirculatie in uw ooglid toe en gaan de poriën van de geïnfecteerde klieren open.
Als de klachten aanhouden kan de oogarts kiezen voor een oogzalf met antibiotica of corticosteroïden. Deze oogzalf remt de ontsteking. Hierbij blijft u de oogleden iedere dag ook schoonmaken en masseren.
Een blefaritis is een ontsteking van de oogleden. Meestal is de oorzaak een bacterie die op talg groeit ter hoogte van de haarzakjes van de wimpers of in de talgkliertjes in de rand van de oogleden. Meestal werken de talgkliertjes ook minder goed.
Het is een onschuldige aandoening, maar veroorzaakt wel hinderlijke klachten zoals irritatie, jeuk, branderigheid van de ogen en vastgeplakte oogleden. De oogleden produceren een vetachtige substantie en spelen een evidente rol bij een optimale samenstelling van de traanfilm.
In de meeste gevallen verdwijnt de zwelling in het ooglid of beide oogleden vanzelf. Als u contactlenzen heeft, zorg dan voor goede hygiëne. Ook is het belangrijk voldoende te slapen en gezond te eten. Controleer bijvoorbeeld hoeveel zout, alcohol of koffie u gebruikt.
Als u een inwendige ontsteking heeft, is het belangrijk om genoeg te drinken en om de weerstand op peil te houden. Dit kan door gezond en gevarieerd te eten, genoeg slaap te krijgen, voldoende te bewegen en te zorgen voor een goede hygiëne. U kunt ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, naxopren of diclofenac nemen.
Blijf zachte en gevoelige huidvriendelijke producten gebruiken om de tere huid rond jouw ogen te voeden en toekomstige irritaties te voorkomen. Ingrediënten zoals hyaluronzuur, glycerine, vitamine E, niacinamide, squaleen en ceramiden zijn de beste keuzes voor de behandeling van een droge huid.
Fusidinezuur is een antibioticum. Het werkt tegen infecties met bacteriën, vooral tegen de stafylokok-bacterie. Artsen schrijven het voor bij ontstoken ogen door infectie met bacteriën. Artsen kunnen het ook voorschrijven bij een langdurig ontstoken ooglidrand.
Een roodgezwollen, ontstoken oog kan er al gauw heftig uitzien, maar vaak is het niet zo ernstig als het lijkt. Het wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus of bacterie en geneest meestal vanzelf - binnen één tot twee weken.
Gezwollen oogleden gaan meestal vanzelf weer over. Bij sommige mensen gaat het na een paar uur al weg, bij anderen duurt het een paar dagen.
Artsen schrijven oogdruppels met povidonjodium voor bij ontstoken ogen door infectie met bacteriën of virussen en om een dergelijke infectie te voorkomen. Povidonjodium is een ontsmettend middel. Het doodt bacteriën, schimmels en virussen.
Week een schone flanellen doek of watten in warm water en leg het 5 tot 10 minuten op uw gesloten ooglid. Masseer uw oogleden zachtjes gedurende ongeveer 30 seconden . Reinig uw oogleden met watten of een wattenstaafje. Het kan helpen om een kleine hoeveelheid babyshampoo in water te gebruiken.
Masseer zacht het bovenste ooglid, door kleine cirkelvormige bewegingen te maken dicht bij de wimpers. Masseer dan het onderste ooglid van binnen naar buiten. Stap 3 - Reiniging van de ooglidranden Neem een glas warm kraanwater en meng hierin 2 à 3 druppeltjes babyshampoo.
Het belangrijkste symptoom is een rood doorlopen oog, dat prikt alsof er zand in zit. Dikwijls heb je dan ook last van een waterige of etterige afscheiding, waardoor het ooglid 's morgens dichtplakt. Etter wijst meestal op een infectie. Jeuk wijst eerder op een allergische reactie.
Blefaritis wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Bacteriën maken een stofje aan dat ervoor zorgt dat de ooglidranden en talgkliertjes ontsteken. Waar de bacterie vandaan komt is niet bekend. Wel is bekend dat blefaritis vaker voorkomt bij mensen die een huidziekte hebben, zoals eczeem, acne en rosacea.
Tips bij behandelen ontstoken oog
Het is ten eerste belangrijk om zoveel mogelijk van je oog af te blijven. Vaak gaat het dan vanzelf over. Je kunt het oog eventueel met schoon, lauw of warm water deppen. Wil je er sneller vanaf, ga dan naar de huisarts.
Als je dikke oogleden hebt, kan dit een oorzaak zijn van een verstopping van vocht in het weefsel. Het vocht kan zich ophopen door een onderliggende aandoening, zoals een nierziekte, hartziekte, een traagwerkende schildklier of hoge bloeddruk. Indien je twijfelt, ga dan zeker langs bij je huisarts.
Komen jouw opgezwollen ogen voort uit een droge huid, dan kunnen hydraterende producten de oplossing zijn. Een moisturizer kun je ook goed bij de ogen smeren, zoals een hydraterende dagcrème. Of gaat je make-up er niet goed af met je huidige reinigingsproducten? Dan hebben je ogen baat bij een andere make-up reiniging.
Een droge, geïrriteerde huid rondom je ogen kan zorgen voor irritatie en schilfertjes. En dus ook voor gezwollen oogleden en een vermoeide blik zorgen. Reinig je altijd je gezicht voor je gaat slapen? Make-up restjes kunnen namelijk de huid gaan irriteren en zo gezwollen ogen veroorzaken.
In het ooglid zitten zweetkliertjes en talgkliertjes. Deze kliertjes kunnen dicht gaan zitten en gaan ontsteken. Het bultje lijkt op een puistje. Het gaat vaak binnen 2 weken vanzelf weg.
Tegen ontstoken ogen
Zet een kopje kamille thee en laat dit rustig afkoelen. Dompel vervolgens een wattenschijfje of een washandje volledig onder in de thee. Breng dit vervolgens voorzichtig aan op je ooglid.