Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Laat het gerecht eventueel eerst ontdooien in de koelkast. Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Als u uw ovenschotel van tevoren hebt gebakken, dekt u de schaal eenvoudig af met folie en verwarmt u deze opnieuw op 350˚F tot deze helemaal is opgewarmd . Afhankelijk van het type gerecht moet u mogelijk vocht toevoegen om te voorkomen dat het uitdroogt, bijvoorbeeld een scheutje melk bij gebakken macaroni en kaas.
Eten opwarmen in de oven
De meeste gerechten kunnen worden opgewarmd bij 150 tot 180 graden Celsius. Gebruik hiervoor een ovenbestendige schaal of bakplaat. Controleer tijdens het opwarmen regelmatig of het eten gaar is door even in de oven te kijken of het gerecht te roeren.
Over het algemeen moet je gerechten opwarmen op een lage temperatuur, zoals 350°F, zodat ze niet uitdrogen. Bedek je gerecht met folie en kook het 8-20 minuten (afhankelijk van het eten) tot het helemaal gaar is . Eten zoals vlees of ovenschotels zijn over het algemeen goed op te warmen in de oven, omdat ze dan meestal niet zo uitdrogen.
Raadpleeg de gids voor kookmodi voor convectiestoomovens voor specifieke instructies voor voedsel, inclusief informatie over het opwarmen van andere restjes, zoals pizza. Enkele portie: gebruik de opwarmmodus op 250 °F (121 °C) gedurende 7-9 minuten . Grote schaal: gebruik de convectiemodus op 250 °F (121 °C). Stel de sonde in op 170 °F (77 °C).
Om ervoor te zorgen dat gerechten zoals gebraden vlees en ovenschotels niet uitdrogen tijdens het opwarmen, moet u ze mogelijk afdekken met aluminiumfolie. Hoewel de opwarmtijd varieert afhankelijk van het gerecht, moet u een lage temperatuur gebruiken en koken tot het gerecht is opgewarmd (70°C gedurende ten minste 2 minuten) .
De beste manier om tater tot casserole op te warmen is in de oven . Het brengt het weer tot leven met dezelfde smaken als de eerste keer dat je het serveerde.
Heb je alleen een heteluchtoven, dan zet je de temperatuur op 180 graden.
Het opwarmen moet echter heel grondig gebeuren, hetzij op het fornuis op een heel laag vuur of in een oven die is verwarmd tot gasstand 3, 325°F (170°C) . Hoe dan ook, het eten moet zachtjes sudderen en die temperatuur 30 minuten aanhouden om alle schadelijke bacteriën te doden. Het duurt dus in totaal 45 minuten.
Een ragout of stoofpot op voorhand bereiden en daarna weer opwarmen is zeker en vast geen probleem. Warm het gerecht weer op in de oven op de dag zelf. Je zet je oven best niet te hoog, 160°C is meer dan warm genoeg. Zet je ragout in een stoofpot met een deksel in de oven en laat hem zo opwarmen.
Ja, je kunt de ovenschotel in een pan met deksel doen, een klein beetje water toevoegen en het op een laag vuur op een kookplaat of een hete plaat verwarmen . Het water verandert in stoom en de stoom verwarmt het eten. Je doet het op de manier waarop het werd gedaan voordat de magnetron zo gewoon werd.
Stoven doe je bij een temperatuur van 80 graden. Een stoofschotel mag nooit koken! Zet de stoofschotel op kamertemperatuur in een koude oven. Verwarm de oven op 90 tot 95 graden.
De ovenschotel weer opwarmen
Een ongebakken ovenschotel mag rechtstreeks de oven in. Begin wel op een lage temperatuur: zo kan de ovenschotel rustig ontdooien en krijgt hij een mooie korst. Na 20 minuten mag je de temperatuur verhogen.
Het beste aan een ovenschotel zijn de restjes voor de volgende dag, toch? Ikzelf dek de schotel af met aluminiumfolie en warm ze op in de oven, op 160°C. Een halfuurtje is voldoende. De aluminiumfolie zorgt ervoor dat de ovenschotel niet uitdroogt én dat de kaas niet verbrandt.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
Een gepofte aardappel opwarmen in de oven
Verwarm de oven voor op 350°F en haal de aardappelen uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Leg de aardappel op een bakplaat of direct op het ovenrek om een knapperig velletje te krijgen. Bak gedurende 15 tot 20 minuten of tot de aardappel helemaal is opgewarmd.
Verwarm je oven voor op 400 graden, spreid de aardappelen uit op een bakplaat en bedek ze met aluminiumfolie. Rooster ze opnieuw tot ze helemaal warm zijn, ongeveer 10-15 minuten. Haal de deksel er nog eens vijf minuten af om ze knapperig te maken.
Als je aardappelen opnieuw wilt opwarmen, dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen. Als je ze namelijk laat afkoelen op kamertemperatuur, dan kan de warmte de groei van de zeldzame bacterie botulisme bevorderen. Deze bacterie gaat niet weg als je ze opnieuw opwarmt, dus kijk goed uit.
Opwarmen in de oven
Het is ook mogelijk om de maaltijd op te warmen in de oven. Ook hier geldt: de maaltijd kan direct uit de vriezer de oven in, ontdooien is niet nodig. Over het algemeen kunt u de kant-en-klaar maaltijden zo'n 30 – 40 minuten opwarmen op een temperatuur van 100 – 120 graden celsius.
Leg de plakjes rundvlees in een ovenschaal, voeg een paar eetlepels runderbouillon of water toe en dek de schaal af met aluminiumfolie om te voorkomen dat het vlees uitdroogt. Verwarm ongeveer 15-20 minuten en controleer of het goed is opgewarmd.
Je kunt de ovenschaal ook in een oven van 350 F graden zetten, afgedekt, gedurende 20-25 minuten, tot het helemaal warm is . Als je iets knapperigs toevoegt aan de bovenkant van de ovenschaal, zoals gebakken uien, dan zul je de deksel eraf willen halen voor de laatste 5-10 minuten en ze toevoegen voor de laatste kooktijd om ze knapperig te krijgen.