In een te grote pan zal de boter of olie te heet worden. Waar geen ei ligt en hierdoor zullen de randen van het ei gaan verkleuren. Het is het fijnste om in een pan met antiaanbaklaag te bakken.
Een gebakken eitje op je brood is natuurlijk hartstikke lekker, maar het is niet de meest gezonde manier om een ei klaar te maken. Bakproducten bevatten vaak verzadigde vetten die niet goed zijn voor je cholesterol. Wil je toch graag op een 'gezonde' manier een eitje bakken? Gebruik dan kokosolie.
Keramische anti-aanbaklaag (Ceramic)
De laag werkt goed en een eitje bakken (het beste test object) kan gewoon zonder boter (maar we raden altijd een beetje olie of boter aan).
Over het algemeen gebruiken we antiaanbakpannen graag voor het bereiden van eieren, omdat ze makkelijker schoon te maken zijn en de eieren minder snel aanbakken.
Het enige wat niet onderhandelbaar is, is een goede antiaanbakpan of een goed gekruide pan van koolstofstaal om te voorkomen dat de eieren blijven plakken en een ongewenste korst krijgen. Anders zijn de enige hulpmiddelen die u nodig hebt een kom, een garde (voor een kleine hoeveelheid eieren is een vork prima) en een spatel.
Je kunt een ei bakken met een tosti-ijzer. Dat stond tenminste op internet. Maar ja.
Eieren kun je op verschillende manieren bakken. Op hoog vuur in olijfolie bijvoorbeeld, waardoor het eiwit krokant wordt.
Gebakken eieren in de airfyer
Het enige wat je nodig hebt is een klein (aluminium) bakblikje dat in de airfryer past. Voeg een beetje vet toe, olie of boter, breek het ei in het ingevette bakblik en bak de eieren op ca. 180 °C in zo'n 8 minuten gaar.
Of je beter een gekookt of gebakken eitje kunt eten? Het voedingscentrum raadt aan om na te gaan wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet dan een gekookt ei, dus daar moet je zeker rekening mee houden.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Het eigeel en eiwit moeten volledig met elkaar vermengd zijn tot een homogeen mengsel. Het eiwit heeft namelijk een lagere baktemperatuur dan eigeel. Zijn ze niet goed met elkaar vermengd, dan zal het eigeel nog niet gaar zijn. Of het eiwit is overgaar wanneer de omelet klaar is.
Het voornaamste probleem ligt vaak bij achtergebleven vet. Na het koken kan vet zich opbouwen en carboniseren, wat resulteert in een kleverige en verkleurde laag die moeilijk te verwijderen is. Bij volgend gebruik bakt uw eten niet op de antikleeflaag, maar op deze laag gecarboniseerd vet, wat aanbranden veroorzaakt.
Verhit de pan en voeg de eieren toe
Roer er een beetje boter doorheen. Olijfolie of spekvet werkt ook prima. Voeg elk ei langzaam toe, zodat het eiwit net iets begint te koken voordat de dooier de pan raakt. Zo krijg je mooi gedefinieerde gebakken eieren met gecentreerde dooiers.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Verhit de pan op middelhoog vuur en voeg een klontje boter toe; boter geeft een rijke smaak en zorgt ervoor dat je gebakken ei niet aanbakt. Zodra de boter gesmolten is en net begint te bruisen, breek je het ei in de pan. Laat het ei rustig bakken tot het eiwit volledig gestold is, maar het eigeel nog zacht.
Meestal gebakken in zonnebloem- of koolzaadolie , je kunt ook spekvet gebruiken dat in de pan is achtergebleven of een klontje boter. Als je een gebakken ei toevoegt aan een salade of granen, wat dacht je van olijfolie? Eet je curry of dhal? Je kunt je eieren misschien bakken in kokosolie voor een lichtere smaak.
Kookinstructies
Olie je broodrooster in of gebruik boter als je wilt, voeg het eimengsel toe en sluit de toast tot deze klaar is . Haal hem er dan uit en serveer.
Je kan een ei bakken met bijvoorbeeld zonnebloem, olijfolie, met bakboter of met een cooking spray. De bereidingswijze die je hanteert is bepalend in hoe calorierijk je gebakken ei wordt.
Een omelet lijkt een beetje op een pannenkoek, terwijl een roerei allemaal kleine stukje ei zijn. Kies wat jij het liefste hebt! Eigenlijk kun je heel veel dingen in een omelet doen. Heel veel soorten groenten, vlees of kaas kun je hier bij doen.
Je roerei maken met melk, een scheutje room of klontjes boter zorgt voor romigheid en smaak.
Roerei met hüttenkäse is lekker, caloriearm en zit bomvol eiwitten. Ideaal dus voor sporters en voor wie wilt afvallen.
Terwijl het ei kookt, vormen de eiwitten chemische verbindingen met het metaal van de pan. Een antiaanbaklaag verstoort deze verbinding, en dat geldt ook voor het toevoegen van vet zoals olie of boter aan de pan vóór de eieren . De laag vet komt tussen de pan en de eieren en voorkomt dat de eiwitten blijven plakken.