En best niet in de koelkast: het is daar niet echt droog en de chocolade kan gaan kristalliseren. Eieren met roomvulling worden daarentegen best wel op een koele plek bewaard. Bij te hoge temperatuur krijgen in de vulling schadelijke micro-organismen de kans om zich te ontwikkelen.
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar. Dit geldt voor de producten zonder vulling: massieve chocolade, zoals tabletten en holle figuren zoals Paashazen en Paaseieren. Bonbons met praliné-vulling zijn 6 maanden houdbaar, mits correct opgeslagen.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren. Vergeet ze daarna niet uit te halen want anders kunnen ze last krijgen van de condens.
Of u nu alleen gourmettruffels eet of chocolade eet die voor u wordt neergezet, bewaar chocolade alstublieft niet in de koelkast . Dit komt omdat chocolade gemakkelijk de geuren absorbeert van alles wat het in de buurt van de koelkast legt, wat een schadelijk effect kan hebben op de smaak.
Bereiden. - De gouden regels bij het smelten van chocolade : De chocolade niet te heet verwarmen en de kom boven heet water mag het water niet raken. Als je chocolade smelt met een een vloeistof moet je minstens 1 eetlepel vloeistof gebruiken per 50 g chocolade.
Bewaar chocolade dus best in een hermetisch gesloten doos waar geen lucht, vochtigheid of geurtjes kunnen binnendringen. En best niet in de koelkast: het is daar niet echt droog en de chocolade kan gaan kristalliseren. Eieren met roomvulling worden daarentegen best wel op een koele plek bewaard.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Koelkasten zijn omgevingen met een zeer hoge luchtvochtigheid, wat niet geschikt is voor chocolade vanwege de hoge vochtigheid, wat kan resulteren in suikerbloei . Wanneer u dit doet, is het het beste om de chocolade in een luchtdichte container te doen of dubbel in plastic te wikkelen en in het onderste gedeelte van de koelkast te plaatsen.
Hoe lang kun je paaseieren in de koelkast bewaren? Pfaeffle raadt aan om hardgekookte eieren binnen een week na het koken te eten. Ze kunnen zeven dagen in de koelkast worden bewaard, met of zonder schaal . Bewaar gepelde eieren in een luchtdichte verpakking of een ziplock-zak.
Het is belangrijk om hardgekookte eieren in de koelkast te bewaren als u ze niet direct na het koken en afkoelen gaat kleuren . Kleur alleen eieren zonder scheuren. Als er eieren scheuren tijdens het verven of terwijl ze worden tentoongesteld, gooi ze dan weg, samen met eieren die langer dan twee uur buiten de koelkast zijn geweest.
Chocolade eieren worden best binnen de acht dagen na aankoop opgegeten, vooral als het gaat om eieren met roomvulling. Fondant chocolade kan langer bewaard worden dan witte, maar na anderhalf jaar wordt ze toch best alleen nog gebruikt in keukengerechten.
Voor een spannende zoektocht van kamer tot kamer in huis, verstop je je eieren op slimme plekken: verstopt in jaszakken, in tissuedozen, achter boeken op de plank, in servetten op de keukentafel en in schoenen bij de deur .
Gemiddeld verstoppen we 25 paaseitjes per huishouden. Dat komt neer op ongeveer 42 miljoen chocolade-eitjes. Regelmatig duurt het langer voordat alle eitjes gevonden zijn. Zo'n 5 procent ligt wel enige tijd te liggen.
Volgens de overlevering legde de paashaas kleurrijke eieren in de nesten (mandjes) van brave kinderen.
Bewaar op een koele plaats : De ideale temperatuur om chocolade te bewaren is tussen de 65 en 68 graden Fahrenheit, veel lager dan het smeltpunt! Het is echter prima om uw lekkernijen te bewaren in een kamer tussen de 50 en 70 graden Fahrenheit als de temperatuur stabiel blijft.
Bewaar uw chocolade op een donkere plaats
Om de vorm van uw chocolade te behouden, is uw eerste stap om het uit de zon en extreme hitte te houden. Licht is een energie die warmte uitstraalt, waardoor uw chocolade sneller smelt. Het is het beste om uw chocolade in een kast of kastje te bewaren om te voorkomen dat ze smelten.
Hak de chocolade in stukjes van gelijke grootte of gebruik chocoladedruppels. Zo kan hij gelijkmatig smelten. Chocolade kun je smelten au bain-marie. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water.
Dit kan leiden tot vriesbrand of die troebele oppervlaktetextuur die bekend staat als chocoladebloei . Chocoladebloei ontstaat in feite wanneer de chocolade zijn tempering verliest en de natuurlijke cacaoboter van de chocolade naar de oppervlakte komt.
Om het risico van een saaie smaak en een broze textuur te voorkomen, haalt u uw chocolade ongeveer 30 minuten voor het eten uit de koelkast , maar zorg ervoor dat u het niet direct in het zonlicht laat liggen. Dit zorgt ervoor dat uw chocolade de tijd heeft om op kamertemperatuur te komen zonder dat het een gesmolten zooitje wordt.
Over het algemeen kan het koelen van chocolade de houdbaarheid met ten minste 25% verlengen, terwijl het invriezen de houdbaarheid met 50% of meer kan verlengen . Doe de originele doos in een stevige plastic diepvrieszak, sluit deze goed af en bewaar deze vervolgens tot een jaar in de koelkast, of vries deze tot 18 maanden in voor de beste kwaliteit.