Vraag: Kan ik diepvriesfruit ontdooid eten of moet ik het fruit eerst verwarmen tot 100 graden om alle bacteriën te doden? Antwoord: Het is bekend dat zacht fruit, zoals frambozen en blauwe bessen, besmet kan zijn met het norovirus of het hepatitis A-virus.
Omdat tegenwoordig bijna alles in blokjes is ingevroren, ontdooit het ook snel bij de bereiding. Bij fruit is het meestal wel handig om het voor gebruik te ontdooien, zeker fruit dat je onverhit wilt eten. Ook als je diepvriesfruit gebruikt voor gebak, is het slim het eerst te ontdooien en goed te laten uitlekken.
Op een schaal laten ontdooien op kamertemperatuur (2.5u) of een nacht in de koelkast. Versneld ontdooien kan in de microgolfoven op ontdooistand. Na het ontdooien, het fruit bewaren in de koelkast en binnen de 24 u consumeren.
Als u het fruit gebruikt om te bakken of een smoothie, gebruik het dan gewoon bevroren. Onze bessen zijn ook veilig om bevroren uit de verpakking te eten , een geweldige gezonde snack voor kinderen op een warme zomerdag! Voor andere toepassingen - garnering, salades, ijscoupes, yoghurt, ontbijtgranen etc. wilt u het fruit eerst ontdooien.
Plaats de bessen (ongeveer 1 kopje maximaal per keer) in een enkele laag met voldoende ruimte tussen de bessen op een met keukenpapier bekleed, magnetronbestendig bord. Zet ze 30 seconden in de magnetron op de ontdooistand.
Als gevolg van uitbraken van het norovirus en het hepatitis A-virus in geïmporteerde diepvriesbessen in heel Europa in de afgelopen jaren, adviseert de FSAI om geïmporteerde diepvriesbessen één minuut te koken voordat u ze eet .
Als je ze ontdooit, is het vochtgehalte waarschijnlijk niet goed en eindig je met een zompige taart en bosbessenmuffins die blauwgroen zijn . Het echte probleem met het ontdooien van een bes als bosbessen bijvoorbeeld, is dat ze de neiging hebben om te "bloeden", wat die blauwgroene striemen door het beslag en de muffins veroorzaakt.
Er is een simpele oplossing. Spoel je bevroren bosbessen af voordat je ze gebruikt . Een snelle spoeling kan het verschil maken. Spoel de bessen meerdere keren af in koud water – totdat het water merkbaar lichter is wanneer je ze afgiet.
Bij diepvriesbessen komt norovirus ook in contact met de bessen via besmet water dat wordt toegevoegd als onderdeel van het invriesproces. Norovirussen veroorzaken acute diarree met braken bij mensen van alle leeftijden , waarbij de ziekte leidt tot aanzienlijk vochtverlies.
Jazeker! Alle voedingsstoffen en smaak die aanwezig zijn op het moment van invriezen, wanneer de frambozen vers geplukt zijn, blijven behouden.
Ze behouden hun vorm, smaak en, het allerbelangrijkste, voedingswaarde. Dit betekent dat je ontdooide bosbessen kunt eten als een heerlijke en gezonde snack . Wat zijn de beste manieren om bevroren bosbessen te gebruiken? Bevroren bosbessen werken in veel gerechten.
1 uur ontdooien, of 3-4 uur in de koelkast. Snel ontdooien: leg de blauwe bessen in een voor de magnetron geschikte schaal/bord en ontdooi op de ontdooistand.
De smaak en structuur van het fruit verandert natuurlijk wel door het in te vriezen. Hier wint vers het toch van de diepvries. Bevroren fruit is een geschikte optie wanneer je snel een gezonde smoothie op tafel wilt hebben, maar de smaak van verse blauwe bessen: is ongeëvenaard, en mag soms wat kosten.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Je hoeft de bevroren aardbeien niet te ontdooien voordat je ze aan het Jell-O mengsel toevoegt . Zorg ervoor dat je ongezoete bevroren aardbeien gebruikt.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Bij inname via de mond: Blauwe bessen, hele vruchten, sap en poeders worden vaak in voedsel geconsumeerd. Drankjes gemaakt met gevriesdroogde blauwe bessen kunnen bij sommige mensen constipatie, diarree, misselijkheid of braken veroorzaken .
Bessen kun je 1-3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezen: leg de bessen naast elkaar op een plat bord en laat ze bevriezen. Verpak ze daarna in een plastic bakje of diepvrieszakje en stop ze weer in de vriezer. In de diepvries (bij - 18°C) kunnen de bessen een paar maanden bewaard worden.
Norovirus GI RNA werd gedetecteerd in één frambozenmonster (0,12%), één bramenmonster (0,49%) en één aardbeienmonster (0,09%), en norovirus GII RNA werd gedetecteerd in één bosbessenmonster (0,32%) , drie frambozenmonsters (0,37%), vier aardbeienmonsters (0,38%), één granaatappelpittenmonster (0,52%) en één gemengd...
Als ze eenmaal ontdooid zijn, behouden ze nog steeds hun ronde vorm in je gerecht. De makkelijkste manier om bevroren bosbessen te eten is hetzelfde als hoe je verse bosbessen eet: met een handvol! Voor een verfrissend drankje gooi je bevroren bosbessen in bruisend water of limonade en ze fungeren als smakelijke kleine ijsblokjes .
Haal de bessen uit de vriezer en doe ze in een vergiet boven een kom tot ze ontdooid zijn . Door de bessen op deze manier te bereiden, kunt u de sappen opvangen, voor het geval u ze aan een smoothie wilt toevoegen of op een andere manier wilt gebruiken. 2. Doe de ontdooide bosbessen voorzichtig in een met keukenpapier beklede bakplaat en dep ze droog.
Voor het beste resultaat bij het bakken, ontdooi de bessen niet voor gebruik, maar gooi ze in plaats daarvan in bloem . De bloem voorkomt dat ze naar de bodem van je mengsel in de oven zinken en kan voorkomen dat ze barsten of dat hun kleur afgeeft.
Dat gezegd hebbende, bevriezen brengt soms de textuur van uw fruit in gevaar. Eenmaal bevroren kunnen bosbessen een andere mondsmaak hebben wanneer ze worden ontdooid en gegeten of toegevoegd aan recepten. Verse bosbessen kunnen ook iets hogere concentraties mineralen bevatten dan bevroren bosbessen .
Over het algemeen moet je bevroren bessen ontdooien als het recept dat je maakt een korte kooktijd heeft . Voor iets snels, zoals een pannenkoek, heeft een bevroren bes geen tijd om goed te ontdooien in de pan. De koude bes zorgt er ook voor dat het beslag eromheen niet goed gaar wordt.
Als je verse bessen gebruikt, meng ze dan direct door het beslag. Als je bevroren bessen gebruikt, kun je ze beter over de bakpannenkoeken strooien . Als je ze door het beslag mengt, kleuren ze je pannenkoeken een nogal onaantrekkelijke groene tint.