Ook groente voor het avondeten kun je een dag van tevoren alvast snijden, zodat je het 's avonds alleen nog maar hoeft te stomen, koken of roerbakken.
🥦 Ondanks dat de groentjes beschadigd worden bij het snijden en schillen, kan je voorgesneden groenten toch bewaren, maar enkel op voorwaarde dat ze zoveel mogelijk van licht en lucht afgeschermd worden. Je bewaart ze ook best in de koelkast (temperatuur van 4 tot 7°C).
Je kunt je groenten al enkele dagen op voorhand schillen en snijden. Op deze manier hoef je ze alleen maar toe te voegen terwijl je aan het koken bent, waardoor je kostbare tijd bespaart én meer kunt genieten van het gezelschap van je gasten.
Op de juiste manier bewaard, blijven vers gesneden broccoli, bloemkool en spruitjes ongeveer 4 dagen houdbaar . Verwijder na het spoelen van de groenten zoveel mogelijk vocht voordat u ze opbergt. Door een gespoelde broccoli of bloemkool in roosjes te snijden, kan vocht ontsnappen en wordt bederf voorkomen.
Broccoli en bloemkool: kunnen 2 tot 3 dagen van tevoren worden gewassen en in roosjes worden gesneden . Bewaar in een afgesloten zak of bakje met een luchtdichte deksel in de koelkast. Spruitjes: spruitjes kunnen uitdrogen, dus snijd ze indien mogelijk in plakjes.
U mag, ALLEEN IN GEVAL VAN EXTREME SPOED, Hoewel voor routinematige doeleinden . Maar houd er rekening mee dat u ze maximaal een dag in de koelkast kunt bewaren. U kunt de gesneden groenten ook in een vochtige papieren handdoek of een dunne katoenen doek wikkelen en in de koelkast leggen. Vergeet niet om ze niet in een luchtdichte container te bewaren.
De kooktechniek waarbij groenten in gezouten kokend water worden voorgekookt tot ze knapperig en mals zijn en ze vervolgens direct in ijswater worden gedompeld, wordt blancheren genoemd. Het werkt voor bijna alle groenten en kan tot een dag of twee van tevoren worden gedaan — geweldig voor maaltijdvoorbereiding.
Dit is niet alleen mijn favoriete manier om broccoli te koken, maar ook ZO handig voor het voorbereiden van maaltijden. Blancheer je broccoli gewoon met ½ eetlepel diamantkristal koosjer zout per kopje water, schrik het in een ijsbad en droog het volledig voordat je het 5-6 dagen in de koelkast bewaart.
Bereid je groenten de avond ervoor voor
Schil aardappelen, wortels, pastinaken en alle andere groenten die je eet en laat ze een nacht in pannen met koud water staan . Dit bespaart je een hoop gedoe en extra rommel op kerstochtend.
Hak broccoli altijd 40-90 minuten voor het koken
En myrosinase is ook supergevoelig voor hitte. Dit zijn de enzymen die verantwoordelijk zijn voor de superantioxidante eigenschappen van broccoli, maar de groente moet worden gehakt, gekauwd of gesneden om sulforafaan te activeren .
Dit komt omdat groenten na het snijden kwetsbaarder zijn voor bederf. Door voorgesneden groenten op koelkasttemperatuur (4°C tot 7°C) te bewaren en ze zoveel mogelijk van licht en lucht af te schermen, kunnen biologische reacties worden vertraagd.
- De meeste groenten en kruiden kunnen van tevoren worden schoongemaakt, gewassen, gesneden of gehakt. - Harde groenten zoals spruitjes, bleekselderij, boontjes en paprika kunnen al worden geblancheerd : 2-3 minuten in ruim kokend water met wat zout.
Kool van tevoren snijden
Ik snijd liever een hele kool in één keer, verdeel de gesneden kool in 3-4 porties en zet het in de koelkast tot het klaar is om te koken . Op die manier is mijn voorbereiding voor de week (of zelfs 2 weken!) gedaan.
Opslagmethode
Doe thuis hele broccolikoppen in een microgeperforeerde plastic zak en leg deze in de groentelade van uw koelkast , zegt Lyon. U kunt het ook bewaren in een bak met een beetje water op de bodem, waarbij de koppen uitsteken, en wikkel de bak losjes in plasticfolie, merkt Weintraub op.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Pak de broccoli vast bij de stronk en dompel hem op z'n kop onder in het hete water. Let op dat je het kokende water niet aanraakt. Laat dertig seconden in het kokende water en haal de stronk er weer uit. Leg de broccoli op een grote plank en snij in de gewenste grootte.
Water. Gesneden fruit en groenten in water bewaren lijkt tegenstrijdig, maar het is een geweldige manier om winterharde groenten zoals wortels, selderij en aardappelen te bewaren nadat ze zijn gesneden. Om hun versheid te verlengen, bewaar je ze altijd in vers, koel water en ververs je het water om de paar dagen voor nog langere bewaring .
Gelukkig is er een methode om geschilde wortels te bewaren die ze bijna een maand lang vers en knapperig houdt. Was geschilde wortels grondig. Dompel de wortels in een bak onder in koud water en zet ze in de koelkast . Ververs het water om de paar dagen om bacteriegroei te remmen.
Bewaren: Bewaar spruitjes tot 1 week in de koelkast. Vooraf maken: spruitjes kunnen tot 3 dagen van tevoren worden bijgesneden en gehalveerd . Zo rijk!
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar.
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Wikkel het in een vochtig stuk keukenpapier .
Je kunt de broccoliroosjes besproeien met wat water uit een plantenspuit voordat je ze in de koelkast zet. Dit is vergelijkbaar met de verstuiver in de supermarkt, die helpt om groenten en fruit knapperig te houden. Wikkel de broccoliroosjes na het besproeien losjes in een papieren handdoek.
Wil je dat de groente in optimale conditie blijft? Snijd de roosjes eraf, besproei ze met water, rol ze in keukenpapier en leg ze in de koelkast. Maak de broccoli niet te nat, dat bevordert de groei van schimmel.
Om die sperziebonen, broccoli, asperges of bladgroenten echt groen te houden , dompel je ze onder in een ijswaterbad zodra je ze uit het kokende water haalt. Hierdoor blijven ze levendig groen met een aangename knak.
Waarom u dol zult zijn op deze gebakken broccoli: Snel en gemakkelijk: het enige dat u nodig hebt is een koekenpan met deksel + 15 minuten! Gezond: in tegenstelling tot koken, waarbij sommige van de meer hittegevoelige voedingsstoffen, zoals vitamine C, kunnen uitlekken, helpt sauteren groenten om een ​​aantal van hun meer delicate voedingsstoffen te behouden .