In Brussel is de winnaar de welbekende Herman Van Dender. Als een van de Gebrevetteerde Hofleveranciers van België viert Van Dender dit jaar zijn 65e verjaardag. En sinds 2016 beoefenen de beroemde chocolatier en zijn teams met een inmiddels internationaal succes de 'bean to bar'.
Sinds 2002 is Carlo Midiri eigenaar van patisserie en chocolaterie George Vis in Noordwijk. Hij geldt nu als de beste chocolatier van Nederland. Ook won hij al verschillende prijzen, waaronder de Dutch Pastry Award, een vakwedstrijd op het allerhoogste niveau.
De regio Vlaanderen wordt vaak de hoofdstad van chocolade genoemd. Zeker omdat twee van 's werelds grootste chocoladefabrieken, Callebaut en Puratos , hier gevestigd zijn.
Chocolatier van het Jaar 2024 voor Brussel
Yasushi Sasaki staat symbool voor verfijning en precisie. Met een obsessie voor zuivere smaken en het gebruik van verschillende 'origin' chocolades, heeft hij het hart van de jury en vele chocoladeliefhebbers gewonnen.
De chocolade van Côte d'Or, de Tuc- en ook de Prince-koekjes blijven Belgisch. Mondelez, het vroegere Kraft, behoudt zijn drie fabrieken in ons land.
Proef de verfijnde smaken en het vakmanschap van Taiwan met elke hap van Fu Wan Chocolate. Winnaar van onder meer de 'beste pure chocolade ter wereld' van de International Chocolate Awards wereldfinale.
Het #1 chocolademerk van België
Als u op zoek bent naar gastronomische chocolade met een echt gedurfde smaak, is er geen betere keuze dan Côte d'Or . Opgericht in 1883, wiens naam Frans is voor Gold Coast, een verwijzing naar de oude naam van wat nu Ghana is, waar veel van 's werelds cacaobonen vandaan komen.
De Barry Callebaut Company werd in 1850 opgericht door de familie Callebaut. Deze zeer ondernemende familie richtte in 1911 een chocoladebedrijf op als aanvulling op de bestaande zuivelfabriek en brouwerij.
Energiebesparing. In een klein dorpje in het hart van België, in Wieze om precies te zijn, staat de grootste chocoladefabriek van de wereld.
Callebaut blijft een 100% Belgisch merk: alle Finest Belgian Chocolate wordt van boon tot chocolade in België gemaakt.
De cacaoprijs op de groothandelsmarkt is namelijk gestegen tot het hoogste niveau in meer dan tien jaar. Dit komt vooral omdat de productie in West-Afrika, goed voor twee derde van de wereldwijde cacao-oogst, wordt getroffen door tegenslagen.
In principe kan gezegd worden dat de algemene cacaokwaliteit van Lindt Chocolade niet beter is dan die van andere supermarktpralines. Afhankelijk van het productsegment vind je alleen kwaliteiten die de koper met Lindt associeert in het prijssegment, dat ook voor Lindt duurder is.
Belgische chocolade wordt gemaakt van erg fijn gemalen cacaobonen, zodat ze een structuur heeft van vijftien tot achttien micron. Hoog cacaogehalte. Belgische chocolade heeft een hoger cacaogehalte dan de meeste internationale producten. Pure cacaoboter.
De bonen die gebruikt worden voor Belgische chocolade zijn van een superieure kwaliteit, onder andere omdat hun herkomst en oogst zorgvuldig geselecteerd worden. Bovendien worden de cacaobonen erg fijn gemalen waardoor Belgische chocolade een zeer fijne structuur heeft (van 15 tot 18 micron).
Sinds enkele jaren streven we er bij Leonidas naar om uitsluitend duurzame cacao te gebruiken voor de productie van onze pralines. Dat betekent dat we 100% pure cacaoboter gebruiken, maar ook dat we de boeren in het Zuiden en de planeet respecteren.
Barry Callebaut AG is een Zwitsers-Belgische cacaoverwerker en chocoladefabrikant, met een gemiddelde jaarlijkse productie van 2,3 miljoen ton cacao en chocolade (boekjaar 2021/2022).
In 2023 was Mars Wrigley Confectionery de grootste chocolade- en cacaoproducent ter wereld, met een netto-omzet van 22 miljard Amerikaanse dollar.
De Barry Callebaut Group, met hoofdkantoor in Zürich, Zwitserland, is in 1996 ontstaan uit een fusie tussen twee iconische chocolademakers, het Belgische Callebaut en het Franse Cacao Barry .
Het hart van Brussel is het belangrijkste plein, de Grote Markt. Voor velen zijn de hemelse lekkernijen die verkocht worden bij een handvol eerbiedwaardige chocoladewinkels op of nabij het plein het beste aan de Grote Markt.
Ingrediënten: Belgische chocolade heeft een hogere verhouding cacaomassa ten opzichte van cacaoboter dan Zwitserse chocolade , waardoor het een rijkere, intensere chocoladesmaak heeft. De Zwitsers gebruiken ook vaak gecondenseerde melk in hun chocolade, terwijl Belgen volle melk gebruiken.
Pierre Marcolini, de beste Belgische chocolade online.
De reep van chocolademerk To'ak is met haar 260 dollar - omgerekend 229,29 euro - de duurste ter wereld. De makers selecteren zeldzame cacaobonen uit Ecuador met de hand om deze reep, die 85 procent pure cacao bevat, samen te stellen. Daarna volgt een ambachtelijk productieproces dat in totaal 36 stappen omvat.
Friis-Holm Chokolade (Denemarken) was de meest bekroonde met 16 prijzen, waaronder 7 zilveren en 9 bronzen. Andere meervoudig prijswinnaars dit jaar waren: Fu Wan Chocolate (Taiwan) met 11 prijzen, Kasama Chocolate (Canada) 10 prijzen, Fjåk Chocolate (Noorwegen) 10 prijzen. Een van de hoogste scores ging naar Mary Chocolate Co.
Ecuador is de thuisbasis van enkele van de beste cacaobonen ter wereld. Slechts ongeveer 5% van de cacao in de wereld is gelabeld als "Fine Aroma", en Ecuador produceert er bijna 63% van.