Vanaf 1 jaar kan je kindje alles mee-eten. Natuurlijk moet je het eten soms wat fijner snijden of wat beter prakken. Ook als je kind een peuter is, kun je beter niet te veel zout gebruiken.
Baby's kunnen goed gekookte en fijngehakte of gepureerde eieren, vlees en vis eten, zelfs als ze geen tanden hebben. Uw kind zou ook peulvruchten (zoals kikkererwten, linzen of erwten) moeten eten - of noten (zorg ervoor dat ze geplet, gemalen of een gladde notenboter zijn), en oranje of groene groenten en fruit elke dag.
Op het bord van je dreumes of peuter ligt elke dag ongeveer: 1 tot 2 opscheplepels groente (50 tot 100 gram) 1 tot 2 opscheplepels aardappelen, couscous, bulgur, volkorenpasta of zilvervliesrijst (50 tot 120 gram) 50 gram vlees, vis, peulvruchten of vegetarisch product, inclusief vleeswaren op brood.
Vanaf 1 jaar tot 4 jaar
Ontbijt: volkoren brood met zachte margarine en beleg en halfvolle melk of borstvoeding. Fruithapje: stuk fruit en bekertje water.
Soep van courgette, of probeer eens een wortel & zoete aardappelsoep. Je kunt ook eens noodle soep proberen, aangezien spaghetti ook vaak een favoriet bij de dreumes is, kun je hier ook een goede eetlust mee opwekken. Stamppot andijvie, boerenkool of wortel met worst, gehaktbal of vleesvervanger.
Je kind heeft ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag nodig, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch ( zie de dagmenu's). Je kunt brood bij het ontbijt afwisselen met een keer havermout, muesli of andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout.
Vanaf 12 maanden kan je kind met de pot mee-eten. En daarmee bedoelen we Schijf van Vijf-maaltijden en gezonde tussendoortjes die eveneens Schijf van Vijf zijn zoals groente, fruit of volkorenbrood. Het is belangrijk dat er nog geen zout wordt toegevoegd aan het eten van je kind tot hij in ieder geval 4 jaar is.
Zachtere, verse vruchten zijn geweldige opties voor deze overgangsperiode en daarna. Ze leveren niet alleen de benodigde voedingsstoffen en een groot aantal nuttige plantenchemicaliën, maar helpen ook om gezonde eetgewoonten te verstevigen ( 2 ). Snijd bananen, mandarijnen, aardbeien, perziken of mango in plakjes en laat ze langzaam aan uw kind zien.
Kleine hapklare porties gekookte groenten zijn een uitstekende snack of kunnen worden gebruikt als vingerfood als onderdeel van een maaltijd. Probeer gekookte aardappelen, kūmara, pompoen, wortel en yams voor een geweldige smaak en textuur. Bereid zoals hierboven, maar laat ze in kleine stukjes zodat uw baby ze kan vasthouden, en zorg ervoor dat de textuur heel zacht is.
Spinazie, andijvie, bietjes, sla en venkel zijn nitraatrijke groenten. Nitraat kan tijdens het bewaren en opwarmen veranderen in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn. Geef je baby daarom niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.
Voor het maken van aardappelpuree voor je baby kun je het beste kiezen voor bloemige aardappelen. Deze aardappelen hebben een kruimige structuur en zijn makkelijk te pureren. Voorbeelden van geschikte aardappelsoorten zijn de Bildtstar, Eigenheimer en Bintje.
Start met 1 eetlepel mager vlees per dag. Verhoog dit geleidelijk aan tot ongeveer 25 g per dag. Op 1 jaar is dit voldoende. Zet orgaanvlees zoals lever en niertjes niet vaker dan 1 keer per 2 weken op het menu.
Tussen 15 en 18 maanden is de beste leeftijd om ook de melkvoeding geleidelijk aan in een open beker te geven. Zodra je peuter zittend 100 à 200 ml melk(voeding) uit een kopje kan drinken, kan je de fles geleidelijk aan stopzetten.
Een kind van 1 tot 4 jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter = 2 bekertjes melk(producten) nodig.
Havermout; snel klaar en geliefd bij veel kinderen.
of water en voeg vervolgens stukjes vers fruit zoals banaan, aardbeien of blauwe bessen toe. Je kunt ook een beetje kaneel, honing of ahornsiroop toevoegen voor een zoetere smaak. Hier smullen ze van appel-kaneel-havermout of banaan-pindakaas havermout als ontbijt!
Brood kan worden geïntroduceerd zodra de baby klaar is om vast voedsel te gaan eten, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is. Houd in gedachten: Begin met stevige stukken brood, zoals een reep toast ter grootte van twee volwassen vingers tegen elkaar gedrukt, of de hiel van een knapperig brood.
Ook voor kleine kinderen zijn er voldoende mogelijkheden om lekker te variëren met broodbeleg. Denk dan aan fruit, groente, peulvruchten en ei. Je kunt de boterham ook in kleine stukjes snijden en besmeren met verschillende soorten beleg. Lekker van alles wat!
Je baby kan als hapje ook pasta, aardappel of rijst proberen. Maal het wel goed fijn of prak het goed fijn met een vork. Geef in het begin, witte pasta, witte rijst en eventueel als je pap wilt geven, af en toe wat pap van rijstebloem. Witte soorten bevatten minder vezels dan volkorenpasta of zilvervliesrijst.
Smaken en texturen die peuters vaak lekker vinden:
Zoete smaken zoals fruit, zoals banaan en aardbeien. Zachte en milde smaken zoals aardappelen, rijst en pasta. Neutrale smaken zoals kip en kaas.
Geef je kindje maximum 1 ei per week. Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.