Iedereen die een banaan heeft gepeld, is deze witte draden op een banaan tegengekomen. En jawel, ze hebben een naam! In het Engels worden ze phloem bundles genoemd en in het Nederlands vaatbundels of floëem.
Dit is namelijk het gezondste gedeelte van de banaan – net zoals de schil van de kiwi. Het floëem, ook wel de sliertjes, zorgen er namelijk voor dat alle bouwstoffen (zoals water en voedingsstoffen) getransporteerd worden vanuit de plant naar de vrucht.
De vruchten van de commerciële banaan zijn parthenocarp en bevatten daardoor geen zaden. De vrucht is driehokkig en als deze dwars doorgesneden wordt zijn in het centrum de niet uitgegroeide zaden als zwarte puntjes nog te zien.
Veel bananenliefhebbers verbannen snel die vreemde, draderige stukjes die tevoorschijn komen bij het schillen van de vrucht, maar er zijn een paar goede redenen om van deze draden te genieten. Deze draderige stukjes, bekend als floëembundels, zijn perfect eetbaar en verrassend voedzaam.
Er zitten 100 calorieën en minder dan een halve gram vet in één banaan. Daarom is een banaan heel onschuldig en kun je dit prima eten wanneer je op dieet ben. Het is juist een voedzame keuze die je helpt te voldoen aan je dagelijkse behoeften aan groenten en fruit.
" Floeembundels ." Nooit van gehoord? Nou, geloof het of niet, je hebt er waarschijnlijk je hele leven al mee te maken. De bundels, zoals ze officieel heten, zijn die extra draderige stukjes die je ziet als je een banaan pelt.
Floëembundels helpen voedingsstoffen te verdelen over een groeiende banaan . Volgens HuffPost worden de onaantrekkelijke draden die van een banaan afbladderen "floëembundels" genoemd. Hoewel ze onaangenaam kunnen lijken, verdelen ze voedingsstoffen over de lengte van een banaan terwijl deze groeit.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Is het goed om elke dag een banaan te eten? Bananen zijn gezond, lekker en makkelijk, en het kan zeker geen kwaad om elke dag banaan te eten. Voor diabetici is het wel belangrijk om het bij 1 banaan per keer te houden.
Normale zwarte vlekken op een banaan
Deze vlekken worden vaak kneuzingen genoemd. Deze kneuzingen betekenen dat het fruit rijp is en dat het zuur erin is omgezet in suiker. Met andere woorden, de banaan is op het hoogtepunt van zijn zoetheid.
Volledig zwarte bananen zijn waarschijnlijk veilig om te consumeren zolang er geen zichtbare schimmel is, een rotte geur, of het fruit binnenin zwart is . Als geen van deze waar is en uw bananen gewoon zwart zijn, is uw beste gok om ermee te koken in plaats van ze rauw te eten.
Het kleine zwarte puntje aan het uiteinde van een banaan wordt het bloesemuiteinde of het bloemuiteinde genoemd. Het wordt soms ook wel de "bananus" of "bananose" genoemd. Het is het overblijfsel van de bananenbloem, dat de zaden van de banaan bevat. Het zwarte puntje zelf is veilig om te eten en veel mensen consumeren het zonder problemen.
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Ten eerste omdat bananen bomvol gezonde stoffen zitten als ijzer, fosfor, magnesium, zink, selenium, kalium, calcium, vitamine A, vitamine C en een heel stel B-vitaminen waaronder foliumzuur en vitamine B6. Verder zitten er ook veel vezels in een banaan, waardoor je je langer verzadigd voelt.
Haast voor werk? Hoppa, een banaan erin en je bent weg. Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt.
Suikerbommetje. Bananen zitten vol met goede stoffen als kalium, magnesium en vezels, maar ze zitten ook boordevol suiker. Dit kan ervoor zorgen dat je voedingspatroon voor de rest van de dag om zeep is. Door een banaan te eten, zul je een energieboost krijgen, maar erna ook een dipje.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Bananen zijn technisch gezien bessen en het zwarte stukje is de kern van de bloem waaruit de gigantische bananenbes groeide. Bananen groeien in trossen aan bomen en het uiteinde is eigenlijk de bovenkant van de vrucht, terwijl de harde steel de onderkant is.
Dat is niet zo handig voor de derving, tenzij je dat stuk fruit sneller wil laten rijpen. Een andere manier voor het tegengaan van derving en daarmee het bewaren van bananen, is het ophangen van de tros. Zo voorkom je die bruine en beurse plekken op de banaan die ontstaan door het liggen.
Een enkele banaan wordt een vinger genoemd. Een groepering van aan elkaar bevestigde "vingers" vormen een "hand" van bananen. Meerdere handen die in een cluster groeien, worden een tros of stengel genoemd — een tros bananen kan 3 tot 20 handen bevatten!
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Vezels lijken op onverteerd voedsel in je ontlasting. Ze lijken op draden. Als je bijvoorbeeld veel bananen eet, zie je misschien vezelige zwarte lijnen in je ontlasting . Deze komen uit het midden van de banaan.
Het hangt er allemaal vanaf hoe bruin je banaan is. Uiteindelijk is het veilig om bruine bananen te eten, zolang je banaan niet beschimmeld is en niet slijmerig of te zacht en papperig is als je de schil verwijdert. Een banaan met bruine vlekken of sproeten is prima.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
De natuur doet nog veel langer over het verwerken van een bananenschil. Dat komt omdat er in een bananenschil relatief veel cellulose zit. Cellulose is lastig afbreekbaar voor de micro-organismes in de natuur, waardoor een bananenschil tot wel 2 jaar kan overleven in de natuur.