Proces terugkoelen Koel verhitte producten terug binnen 2 uur tot 20°C en binnen 5 uur tot 7°C of lager in de kern. Hoe sneller je terugkoelt, des te minder bacteriën kunnen uitgroeien.
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Ondiepe containers of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze worden gekoeld. Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Even afkoelen
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: je doet er goed aan om je restjes eerst even te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Informatie. Kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in ijs of een koudwaterbad voordat het in de koelkast wordt gezet. Een grote pan met voedsel zoals soep of stoofpot moet in kleine porties worden verdeeld en in ondiepe bakjes worden gedaan voordat het in de koelkast wordt gezet.
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
Ongeacht waar u uw soep in bewaart, vergeet niet om uw soep altijd te laten afkoelen voordat u deze in de vriezer zet . Een gloeiendhete bak soep kan gemakkelijk voedselbacteriën ontwikkelen vanwege de tijd die het kost om af te koelen en in te vriezen. Het kan ook de temperatuur van de andere voedingsmiddelen in uw vriezer aantasten.
We laten de soep afkoelen tot kamertemperatuur voordat we hem maximaal drie dagen in de koelkast zetten . Dit voorkomt de vorming van condens, wat de soep waterig kan maken en de smaak kan beïnvloeden. Het is belangrijk om op te merken dat soepen die melk of room bevatten over het algemeen niet goed in de vriezer blijven.
Soep is over het algemeen een voedsel met een laag zuurgehalte, wat een omgeving creëert waarin botulisme kan groeien. De ENIGE manier om soepen en bouillons met een laag zuurgehalte veilig te bewaren, is door ze in te blikken of in te vriezen . Voedsel met een laag zuurgehalte omvat vlees en groenten (behalve verzuurde tomaten en ingemaakte producten.)
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Hete vloeistoffen
Laat kokend hete soepen altijd even afkoelen voor je ze blendt.
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
Zolang u erop vertrouwt dat de soep niet vreemd ruikt of smaakt wanneer u deze uit de koelkast haalt, brengt u de soep aan de kook en zet u het vuur lager. Blijf roeren en laat de soep nog drie minuten zachtjes pruttelen .
Als voedsel hygiënisch is bereid, snel is afgekoeld na het koken (of opwarmen) en koud is bewaard, mag het meer dan eens opwarmen het risico op ziekte niet vergroten . Langdurige opslag en herhaaldelijk opwarmen hebben echter invloed op de smaak, textuur en soms de voedingskwaliteit van voedsel.
Soep: maak lekker veel
Zo bespaar je energie tijdens het koken, maar het heeft nóg een belangrijk voordeel. De soep is de volgende dag namelijk nog lekkerder. Als je thuiskomt, is zo'n kommetje warme soep de beste manier om je snel op te warmen. Zelfgemaakte soep kun je afgedekt tot drie dagen in de koelkast bewaren.
Soep afkoelen en inpakken
Of je soep nu liever invriest of in de koelkast bewaart, stap 1 is precies hetzelfde. Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Eten buiten koelkast bewaren
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. En dat terwijl je juist je eten in de koelkast zet om te voorkomen dat het bederft en gaat schimmelen!
Terugkoeling of snelkoeling is de manier waarop het voedsel in 1,5 à 2 uur van 70 ⁰C tot onder 5 ⁰C wordt gebracht. Door snel te koelen kunnen producten tot vijf dagen worden bewaard zonder merkbaar of proefbaar kwaliteitsverlies na opwarmen.
Na je workout is het het beste om vijf tot tien minuten te besteden aan cooling down door middel van een reeks langzame bewegingen. Dit helpt spierkrampen en duizeligheid te voorkomen en vertraagt geleidelijk je ademhaling en hartslag.