Verwijder na het oogsten het loof van de winterwortel, zo kun je de penen een aantal weken bewaren. Leg ze op een koele plek van ca. 12 graden. Je kunt ze ook, liefst ongewassen, in de koelkast bewaren in een papieren- of open plastic zak.
De vroege wortelen kunnen maar korte tijd bewaard worden en kun je dus het beste snel eten na het oogsten. De latere (winter) wortelen kun je gemakkelijk maanden bewaren. Je moet dan wel het loof eraf halen en zorgen dat je de wortelen op een koele plek bewaart met genoeg luchtvochtigheid en ventilatie.
Heb je (winter)wortels in de tuin staan, dan kun je ze ter plaatse bewaren als je ze met stro afdekt. Winterwortels kun je inkuilen of inkisten. Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren.
Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed. Winterwortelen kan je tot 4 weken bewaren. Wortelen invriezen kan ook. Je bewaart ze zo tot 12 maanden.
Om de versheid te behouden, bewaar je wortels in een koele, droge omgeving . Begin met het verwijderen van het groen, dat vocht uit de wortels kan trekken. Was de wortels niet meteen; laat ze in plaats daarvan drogen en lichtjes uitharden in een luchtige ruimte. Als ze eenmaal droog zijn, sluit je ze af in afsluitbare zakken en leg je ze in de groentelade van je koelkast.
Onze beste ideeën voor wortelen
Maak er een salade of koolsalade van om te serveren als onderdeel van een gezond, doordeweeks diner. Of pureer ze voor een smaakvolle soep. Heb je wortels in je tuin gekweekt en heb je er genoeg? Bak een worteltaart — maar vergeet niet om de bladgroenten te bewaren voor een pesto of chimichurri.
Wortels kunnen de hele winter in de grond blijven, maar je wilt ze allemaal oogsten voor het vroege voorjaar. Zodra de lente aanbreekt, zullen de wortelen bloeien en oneetbaar worden. Nu je weet hoe je wortelen in de grond kunt bewaren, kun je bijna het hele jaar door genieten van je verse en knapperige zelfgekweekte wortelen.
Bospeen met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je peen in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen bospeen die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de peen dan wel vooraf 2 minuten.
Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij tot wel een paar weken houdbaar. Bewaar hem alleen niet in de koelkast, want dan is hij vaak nog maar 7 dagen goed. De winterwortel kun je wel invriezen na 2-4 minuten blancheren.
De beste en makkelijkste manier om gesneden groenten te bewaren is in water. Doe de stukjes gewoon in een glazen pot met deksel die je tot aan de rand met koud water vult. Sluit de pot goed af en bewaar 'm in de koelkast.. Ook als ze al een beetje slap geworden zijn, krijg je ze dankzij koud water snel weer knapperig.
Wortelen kun je lang bewaren in de grond. In de wintermaanden als het kouder wordt groeien ze niet meer door, maar kun je ze gemakkelijk in de grond laten zitten en enkel oogsten wat je gaat eten. Zo blijft de smaak van de wortels ook echt heel lekkerste.
Wortels schillen is een makkelijke manier om van al het vuil af te komen zonder dat je ze hoeft te wassen. Daarnaast zien deze groenten er een stuk mooier uit als ze geschild zijn.
Wanneer je plant teveel water krijgt, kunnen de wortels verstikt raken en krijgen ze niet genoeg zuurstof. Dit kan leiden tot slappe bladeren en een verzwakte plant.
Gewone wortelen kun je, zonder loof, tot zo'n 4 dagen bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast op een donkere plek zo'n 3-5 dagen. Bewaar ze niet in de buurt van appels. Deze scheiden een gas af die de wortels een bittere smaak geeft.
Hoe weet ik of worteltjes niet meer goed zijn? De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen.
Van de onderkant van een wortel kunnen we helaas geen nieuwe wortels maken. Wel kunnen we het groen van de wortel opnieuw laten groeien. De loof van een wortel kun je weer gebruiken in salades, pasta's of soepen. Snij het kontje van een wortel af en leg deze in een pot met aarde of een schaaltje water.
Antwoord: Wortels moeten worden bewaard met de toppen verwijderd in een koude (32°F) en vochtige (98-100% relatieve vochtigheid) opslagconditie . Om een hoge vochtigheid te bereiken, moet u uw wortelen waarschijnlijk in een plastic zak bewaren.
Pastinaken en wortelen kunnen overwinterd worden in een tuinbed dat bedekt is met 3 tot 4 inch mulch in de late herfst . De mulch houdt de wortels bevroren door de winter. In ons korte klimaat. De truc om wortelen en pastinaken te laten overwinteren is om ze in de lente te starten, zodat ze aan het einde van de herfst volgroeid zijn.
Ongeschild. Om hele, ongeschilde wortels goed te bewaren, doe je ze in een afgesloten plastic zak in de groentelade van je koelkast , zegt Nathan Lyon, chef-kok, auteur van kookboeken en mede-presentator van Growing a Greener World.
De beste manier om groenten in te vriezen, is om ze eerst te blancheren. Dan houden ze hun vitaminen en hun kleur. Schil de wortels, snijd ze in rondjes of balkjes en blancheer ze 4 minuten. Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in.
Dus, door naar z'n broer: de winterpeen. De vorm is bekend: wat steviger qua structuur en wat groter dan de bospeen, ook is het groene loof verwijderd. De structuur heeft ook invloed op de smaak: de winterpeen is volzoet maar heeft een hardere, minder fijne structuur dan de bospeen.
Wortelen wecken in 8 stappen
Was eerst de wortelen en snijd ze in kleinere stukken. Kook vervolgens de wortelen voor 5 minuten in een pan met ruim water. Vul daarna de steriele weckpotten met de gekookte wortelen.
Als ze tijdens het groeiseizoen in de grond blijven, blijven wortels groeien. Ze kunnen groter worden, maar als ze te groot worden, kunnen ze houtachtig worden en kan hun smaak bitter worden . De kwaliteit van de textuur en smaak kan aanzienlijk afnemen als ze te lang in de grond blijven.
Zodra uw geschatte oogstdatum is aangebroken, controleert u de bovenkanten van de wortels van de wortels door ze voorzichtig uit de grond te tillen. Als ze boven het maaiveld uitsteken en ongeveer 3/4 - 1 inch in diameter zijn, zijn ze waarschijnlijk klaar om te oogsten.
U hebt geen grote of uitgebreide opstelling in een kelder of koelunit nodig om maanden leven toe te voegen aan geoogste wortelgroenten. De koelste plek in de meeste huizen is op de kelderverdieping. Omdat isolatie de sleutel is, kan het plaatsen van groenten in een met zaagsel gevulde kartonnen of houten doos goed werken.