Na openen beperkt houdbaar. Niet geschikt om thuis in te vriezen.
Aardappelpuree kun je, afgekoeld, ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt aardappelpuree ook invriezen en ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje waarin je de puree invriest, zodat het kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst.
Soep invriezen (& ontdooien!)
Dan is de vriezer je beste vriend. Laat de soep eerst volledig afkoelen tot kamertemperatuur zonder deksel op de pan. Verdeel de afgekoelde soep in diepvriesbakjes, eventueel in meerdere porties. Sluit af met de bijbehorende deksel en bewaar maximaal drie maanden in de vriezer.
De ideale container om soep in te vriezen hangt af van hoe u het later wilt eten, de ruimte in uw vriezer en wat u bij de hand hebt. Als ruimte een probleem is of als u individuele porties wilt invriezen, zijn luchtdichte diepvrieszakken een geweldige optie . Doe uw soep in de zak, knijp er zoveel mogelijk lucht uit en sluit hem goed af.
Vul je containers, en laat genoeg ruimte over voor de soep om uit te zetten als het bevriest. Een voordeel van het gebruik van glazen potten om in te vriezen is dat ze meestal luchtdichter zijn . (Laat gewoon ongeveer een inch ruimte over voor de soep om uit te zetten als het bevriest, zodat de pot niet breekt.)
Vries purees in ijsblokjesvormpjes of op een bakplaat in
Bedek de bak met plasticfolie en zet hem in de vriezer . Zodra de blokjes of 'heuveltjes' stevig bevroren zijn, haal je ze eruit en bewaar je ze in plastic diepvrieszakken. Label de zakken met het type babyvoeding en de datum.
Verwarm je oven voor op 180°C en zet de puree er ongeveer een half uur in om te ontdooien en op te warmen. Tip: Is de puree te waterig na het ontdooien? Een klontje boter of melk doen wonderen, net zoals een lepel zure room of crème fraîche. Proef daarna nog eens en kruid de puree eventueel bij.
Is de soep na 2 dagen koelkast nog niet op? Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C.
Als je super georganiseerd bent, kun je de pot uit de vriezer halen en een paar uur aan de kant zetten . Of je kunt hem in de koelkast zetten om 's nachts te ontdooien.
Door de soep in porties in te vriezen, kun je de meeste soepen tot wel 3 maanden bewaren. Vergeet niet om de soep wederom eerst volledig af te laten koelen voordat je deze in de vriezer zet. Door de soep goed in te vriezen, kun je op elk moment genieten van een heerlijke kom soep!
Ontdooi bevroren voedsel voordat u het opwarmt, door het een nacht in de koelkast te laten staan of door de ontdooistand van uw magnetron te gebruiken 1 . Verwarm zelfgemaakte purees in de magnetron of op het fornuis tot ze helemaal warm zijn - vergeet niet om ze goed te roeren om eventuele hete plekken te verwijderen.
bereidingstipPuree kun je van tevoren bereiden. Koel de puree dan af in een ingevette ovenschaal.
Gebruikt u de oven spreid de puree dan uit en doe er een klontje boter op anders droogt hij uit. Ongeveer 5 minuten op 180 graden. Controleer wel of hij heet genoeg is. Warm op in de magnetron, óf in oven, niet afgedekt (want dan duurt het heel lang), ongeveer 15 minuten 175 graden.
Puree kun je perfect in porties invriezen! Ook ontdooien en terug opwarmen gaat gemakkelijk. Haal de puree de avond voordien uit de diepvries en laat hem in de koelkast ontdooien. Ik warm de puree op in een bodempje warme melk, op een zacht vuurtje.
Ontdooien en opwarmen
De veiligste manier om dit te doen is in de koelkast (doe het nooit op kamertemperatuur) of door de ontdooistand van de magnetron te gebruiken . Eet eten dat ontdooid is binnen 24 uur op. Zorg ervoor dat eten dat opgewarmd is helemaal stomend heet is en laat het afkoelen voordat je het aan je baby geeft.
Ja! Zeker als je gezond wil eten en het gevoel hebt dat je geen tijd hebt. Tijdsbesparing: je hoeft geen verse groenten te snijden. Mineralen & vitamines: diepvriesgroenten hebben vaak hetzelfde of een hoger vitamine- en mineralengehalte als hun verse varianten.
Mag ik glas in de vriezer doen? Alleen als er staat dat het geschikt is voor de vriezer (meestal gehard glas) . Anders kan het barsten en dat is niet leuk. Vergeet ook niet dat vloeistoffen uitzetten en dat glas geen bewegingsruimte heeft, dus als je in een vriezerbestendige glazen container invriest, wil je nog steeds een beetje ruimte aan de bovenkant overhouden.
Halfdicht en invriezen – draai voorzichtig het deksel op uw weckpot (maar sluit het niet helemaal af – dit dient als verdediging om te voorkomen dat uw potten breken), en zet uw weckpotten vervolgens rechtop in de vriezer. Draai het deksel vast – na 24 uur, als uw bouillon volledig bevroren is, draait u het deksel op de weckpot vast.
Kies voor glas of iets herbruikbaars zoals siliconen . Heb je een betaalbare en makkelijk op te bergen optie nodig? Plastic deli-stijl containers zijn een goede keuze, verkrijgbaar in verschillende maten. Plastic, glas en siliconen zijn allemaal geschikt om soep in te vriezen, hoewel glas en siliconen waarschijnlijk langer meegaan.
De tussenoptie is om de container onder te dompelen in warm water om de bevroren soepen van de zijkanten los te maken. Haal het er dan direct uit in een pan en laat het ontdooien op middelhoog vuur, roer om te voorkomen dat de soep verbrandt .
Supersnel soep ontdooien, doe je in warm water. Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
Hier is de scoop: vries ze plat in. Koop stevige diepvrieszakken met ritssluiting en vul ze. Druk er zoveel mogelijk lucht uit, leg de zakken op een bakplaat of op de bodem van je vriezer en vries ze in .