Au Bain-Marie Methode Het houdt in dat je een kom met chocolade plaatst boven een pan met zacht kokend water. Het is essentieel om te voorkomen dat water in de chocolade komt, aangezien zelfs een kleine hoeveelheid water ervoor kan zorgen dat de chocolade stolt en ruïneert.
Hak de chocolade in stukjes van gelijke grootte of gebruik chocoladedruppels. Zo kan hij gelijkmatig smelten. Chocolade kun je smelten au bain-marie. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water.
Dit doe je door ⅔ deel van de chocolade au bain-marie te smelten en daarna ⅓ deel chocolade callets door de gesmolten chocolade heen te roeren, totdat ook die callets zijn gesmolten. Daarnaast is het erg belangrijk dat er geen water bij de chocolade komt, want dan zal de chocolade gaan stollen.
Dit is het geheime ingrediënt om gesmolten chocolade gesmolten en glanzend te houden: Plantaardige olie . Voeg een beetje plantaardige olie toe voordat u uw chocolade smelt.
Chocolade vastlopen treedt op wanneer uw ooit gladde en romige chocolade verandert in een dikke, klonterige staat tijdens het smeltproces. Dit ongelukkige incident kan optreden vanwege twee hoofdredenen: oververhitting of ongewenst contact met vocht .
Door een eetlepel kokosolie of plantaardige olie toe te voegen tijdens het magnetronen, smelt de chocolade soepeler en krijgt het de perfecte consistentie om in te dippen ! De kanttekening hierbij is dat de chocolade, als deze eenmaal is afgekoeld, niet zo hard wordt als in het begin vanwege het toegevoegde vetgehalte.
Wanneer je de temperatuur laat dalen, kan de chocola stollen. En wanneer je de temperatuur laat stijgen, kan de chocolade schiften. Vergelijk het met mayonaise maken: als de verschillende ingrediënten niet op de ideale temperatuur zijn, pakt hij niet. En dat is voor chocolade net zo.
Voeg een klein beetje neutrale olie toe aan de chocolade terwijl deze smelt (ik gebruik een theelepel voor elke 60 gram chocolade). Dit verlaagt het smeltpunt van de chocolade wanneer deze opnieuw wordt ingevroren, waardoor de chocoladestukjes sneller en soepeler in je mond smelten.
U kunt elke soort olie gebruiken om chocolade snel te temperen, maar neutrale oliën, zoals koolzaadolie, plantaardige olie of saffloerolie, hebben geen invloed op de smaak van de chocolade .
Als u chocolade smelt om te gebruiken in bijvoorbeeld chocolade-aardbeien, zal een recept vaak om extra bakvet vragen. Dit komt omdat het toevoegen van bakvet een gladdere en beter beheersbare consistentie creëert dan gesmolten chocolade alleen . Dit helpt om een gelijkmatiger gecoat product te maken.
Doe de chocoladechips in een hittebestendige kom: Doe de chocoladechips in een magnetronbestendige kom en verwarm ze 30 seconden in de magnetron . Haal ze eruit, roer ze door en herhaal: Haal de kom na de eerste 30 seconden uit de magnetron en roer de chocolade door.
Vermijd contact met water : Water is de vijand van smeltende chocolade. Zelfs een kleine hoeveelheid kan ervoor zorgen dat chocolade vastloopt en korrelig en dik wordt.
Grappig genoeg is het supersimpel. Kook eerst wat water. Voeg vervolgens heel langzaam, 1-2 theelepels per keer, het kokende water toe en klop de chocolade krachtig tot het mengsel weer glad is . Het hete water zal de klontjes in feite weer laten smelten tot een vloeibare consistentie.
Er zijn verschillende oplossingen: U kunt boterolie toevoegen (wat moeilijk in kleine hoeveelheden te kopen is) of 3% kokosolie toevoegen voor elke pond chocolade . Voor 1 pond gebruikt u 1-2 theelepels kokosolie. Maar de gemakkelijkste manier om uw chocolade zachter te maken, is door er wat witte chocolade (die botervet bevat) aan toe te voegen.
Je kan ook kokosolie gebruiken in plaats van cacaoboter als je dat liever hebt. De chocolade zal dan iets minder dik een romig zijn, wat het nog gezonder maakt! Kokosolie kan iets gemakkelijker zijn om mee te werken, maar kan smelten bij kamertemperatuur, dus zeker koel bewaren!
Gebruik in dat geval 400 gram chocolade met 100-125 milliliter slagroom. Voeg al roerende de slagroom beetje bij beetje toe aan de gesmolten chocolade tot je de gewenste dikte hebt. Wil je de chocolade juist iets dunner en vloeibaarder krijgen? Een manier is om er een scheutje zonnebloemolie aan toe te voegen.
Allereerst smelt je de chocolade en verwarmt deze tot een temperatuur van ca. 40°C. Bij deze temperatuur zijn alle kristallen gesmolten. Komt de temperatuur echter boven de 50°C, dan raken de kristallen blijvend beschadigd en zal de chocolade nooit meer hard worden.
Voor een mooi gestold, glanzend en knapperig resultaat moet chocolade worden getempereerd. Tempereren is het smelten en vervolgens op de juiste temperatuur brengen van chocolade, waardoor er kristallen ontstaan die zorgen voor de hardheid, glans en krimpkracht van het afgekoelde eindproduct.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Strijk nu de vorm glad af met een paletmes. Laat de chocolade ca. 5 minuten stollen in de koelkast om te koelen. Stort de chocoladerepen voorzichtig uit de vorm door hem bijvoorbeeld omgekeerd op een schoon werkblad te tikken.
Recept warme chocolademelk van pure chocolade
Doe de melk in een steelpan en breng aan de kook. Giet de hete melk op de chocolade en roer alles met een garde door tot de chocolade gesmolten en opgelost is. Wil je de chocolademelk echt goed mengen en ook wat schuimig maken, meng het dan met een staafmixer.
Door boter of olie toe te voegen , wordt het vetgehalte van de gesmolten chocolade verhoogd, waardoor deze gladder en gemakkelijker te verwerken wordt . Perfect gesmolten chocolade is glad, zijdezacht en heeft een glanzende afwerking, zegt KitchenSeer. Als uw chocolade te dik of klonterig is, kunt u deze mogelijk redden met wat boter op kamertemperatuur.
Smelt de helft van de chocolade met de olijfolie in een hittebestendige kom boven een pan met zachtjes kokend water (zorg ervoor dat het water de bodem van de kom niet raakt), roer een paar keer tot de chocolade net gesmolten is. Voeg de rest van de chocolade toe en roer tot deze gesmolten is.
Door paraffinewas toe te voegen aan gesmolten chocolade krijgt het een glanzende afwerking wanneer het hard wordt . Het helpt ook om de chocolade stevig te houden bij kamertemperatuur. Paraffine verschijnt als additief in sommige merken candybars om te voorkomen dat ze smelten in je hand.