Doorschieten voorkomen Het vroegtijdig of gewoon ongewenst bloeien van planten, voorkom je vooral door zaailingen na het opkomen een stukje koeler te zetten. Veel warmte bevordert vaak het doorschieten. Zorg dat je planten niet te lang droog laat staan of te veel water geeft.
Sla stelt hoge eisen: om te voorkomen dat ze doorschiet moet eigenlijk alles zo gematigd en stabiel mogelijk zijn; niet te warm, niet te koud, niet te nat maar zeker ook niet te droog, ze wil graag gestaag en zonder onderbrekingen groeien.
Kies het juiste ras om te voorkomen dat prei gaat doorschieten. Sommige rassen zijn speciaal geselecteerd voor het maken van grotere witte delen onderaan de prei. Prei is familie van andere uiensoorten, van sjalotjes tot bs, knf en ook bieslook , bosuien en daslook dat ook wel wilde knoflook wordt genoemd.
Rucola groeit op alle grondsoorten, in de voorjaars- en herfstteelt het liefst op een zonnig plekje. In de zomerteelt juist liever iets meer in de halfschaduw, samen met een goed vochtig gehouden grond zorgt die standplaats er in een warme zomer voor dat ze dan iets minder snel doorschiet.
Andijvie vraagt als bladplant vooral vruchtbare grond. Ze kan ook wel goed tegen een plekje met wat meer schaduw. Dat is wat vochtiger en zorgt dat de plant minder snel doorschiet. De grond afdekken met wat karton of mulch zorgt ook voor meer vocht.
Overigens: als andijvie doorschiet kun je haar ook nog gewoon eten hoor. Maar dan wel vrij vlot. Je kunt een krop die omhoog groeit oogsten en eten of losse bladeren langs de omhoog komende bloeistengel oogsten. Het blad wordt wat bitterder van smaak (meer als groenlof) maar nog steeds lekker.
Oogst andijvie (en sla) voordat de groente gaat bloeien ('schieten'). Sla en andijvie zijn dan nog wel eetbaar, maar je kunt de groente nauwelijks nog bewaren en de oogst is beperkt. Doorgeschoten andijvie wordt erg bitter. Rooi de andijvie niet maar geniet van de hemelsblauwe bloemen!
Andijvie staat graag in de halfschaduw, en in lichtvochtige grond. Warmte in combinatie met droogte zorgen voor sneller doorschieten, dus geef regelmatig water als het niet regent, en geef water naast de plant, niet op de plant want dan kan het blad makkelijker gaan ´smetten´.
Doorgeschoten rucola is nog voller en pittiger van smaak. Houd hierbij wel het hart van de plant intact, zo kun je meerdere malen oogsten. Het wegsnijden van de bloemen hoeft overigens niet. De prachtige kruisvormige en zoeter smakende bloemen zijn gewoon eetbaar.
Als de bloemkool groot genoeg is en een beetje loskomt van de zijkant van de plant, kan hij worden geoogst. Dit kan ook als 'ie als het ware de lucht in gaat schieten. Sommige delen van de kool komen dan hoger in vergelijking met de rest. Bloemkool oogsten doe je door hem bij de steel af te snijden.
Het eerste wat u moet doen om te voorkomen dat prei doorschiet, is op het juiste moment planten . Hoewel prei vriestemperaturen kan overleven, is de kans groter dat ze later zaad gaan vormen als ze worden blootgesteld aan vriestemperaturen. Dit betekent dat u prei moet planten nadat de dagtemperaturen constant boven de 45 graden F zijn.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Bloeiende groentes of doorschieten
Bladgroentes zoals spinazie, sla of snijbiet, schieten op een gegeven moment in bloei. Meestal komt dat omdat ze al (te) lang in je bak staan. Groentes schieten eerder in bloei schieten als het te warm en droog is.
Geef je sla een pauze van de volle zon . Kweek potten sla op een veranda of terras dat wat schaduw krijgt. Plant het in de tuin onder hogere planten, zoals maïs, of gebruik een schaduwdoek over je slabed. Regelmatig water geven kan ook helpen om het doorschieten te vertragen.
Je herkent een slaplant die doorschiet door zijn uitgerekte, slungelige uiterlijk . Je ziet een slanke stengel waar de bladeren aan vastzitten. Dit is een teken dat het tijd is om de plant in één keer te oogsten. Zodra hij begint door te schieten, zal hij geen smakelijke bladeren meer produceren.
Saladin is niet schietgevoelig, maar wel minder geschikt voor een herfstteelt. Wel geschikt als babyleaf. Kropsla 'Suzan' heeft een stevige bladstructuur en vormt een zware krop.
Maar, mocht je rucola of kropsla nu doorschieten, kun je er wellicht eens mee experimenteren in plaats van de sla meteen op de composthoop te gooien. Daarnaast zullen de insecten het je in dank afnemen als je doorgeschoten planten laat staan, want zij komen graag op de bloemen af.
Hierdoor is de krop niet meer rond maar eerder langwerpig. Een soort stammetje met slablaadjes en bovenin een begin van een bloemknop. De doorgeschoten sla eten we niet meer op. De smaak wordt er niet beter op en eigenlijk kunnen de doorgeschoten kroppen linea recta de composthoop op of het kippenhok in.
Geef compost voordat je met zaaien begint en zaai niet te dicht op elkaar. Zorg er ook voor dat je rucola niet naast slasoorten, aardbeien, spinazie, uien en zonnebloemen kweekt, dit is om kruisbestuiving te voorkomen.
Doorgeschoten andijvie is niet meer eetbaar en het blad gaat tijdens de bloei snel dood.
Als de bloemknoppen beginnen open te gaan, oogst dan onmiddellijk. Als de plant is doorgeschoten (bloeit), is het te laat om te plukken. Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd. Als je de broccoliplant in de grond laat zitten, kunnen zich zijscheuten (bloemhoofdjes) ontwikkelen.
Doorgeschoten andijvie wordt heel groot (een meter hoog en breed). Ze vormt prachtige paarse bloemen en een aantal weken daarna worden de zaden gemaakt. Die zaden zitten in heel scherpe/ stekelige hoesjes.
De delen die jij eigenlijk op wilde eten, zoals de wortels of de bladeren, zijn dan vaak niet lekker meer. Ze zijn hard en taai geworden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij je kolen, andijvie en basilicum. Gelukkig zijn de bloemen van deze planten ook heerlijk.
Frisée is een andijviesoort en wordt ook wel krulandijvie genoemd. Deze andijvie heeft een lossere krop, met dunnere en gekrulde ingesneden bladeren. De bladeren hebben een fijne structuur. Het hart van de krop is geel, de bladeren aan de buitenkant zijn groen.
Andijvie: koolsoorten, prei, stokbonen, tomaat, venkel. Bieten: dille, erwten, knoflook, komkommer, koolsoorten, koriander, sla, uien. Bloemkool: bonen, dille, oregano, selderij.