Soep afkoelen en inpakken Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
In de meeste gevallen moet je soep niet een nacht laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F. Als je besluit om de soep een nacht te laten staan, is het aan te raden om de soep 10 minuten te koken om alle actieve bacteriën te doden.
Kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in ijs of een koudwaterbad voordat het wordt gekoeld. Een grote pan met voedsel zoals soep of stoofpot moet worden verdeeld in kleine porties en in ondiepe containers worden gedaan voordat het wordt gekoeld.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Zo weet u of de soep nog te eten is
Ziet de soep er niet lekker uit en ruikt het zuur? Dan kunt u hem beter weggooien. Bij de varianten met melk of room kan het zijn dat het gaat schiften. Dit kan geen kwaad, door hem op te warmen en door te roeren, zullen de vlokken verdwijnen.
De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. En dat terwijl je juist je eten in de koelkast zet om te voorkomen dat het bederft en gaat schimmelen!
Het beste is om de restjes eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan. “Wij adviseren eigenlijk om het rond kamertemperatuur terug te laten koelen”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum tegen het AD. Een hele pan af laten koelen kan wel even duren.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Smaak neutraliseren
Probeer eerst eens het zure weg te krijgen met een scheutje water. Ook helpt het om wat suiker, honing of melk toe te voegen.
Je kunt je soep meenemen in een potje dat in de microgolfoven mag. Zo heb je minder kans op morsen én je bespaart op de afwas. Geen microgolfoven op het werk, of lange wachtrijen bij dat ene toestel? Warm je soep dan 's ochtends vooraf thuis op en neem ze mee in een isolerende foodcontainer of thermos.
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Om restjes eten zo lang mogelijk goed te houden, moeten zowel afhaalmaaltijden als gekookt voedsel binnen twee uur na het koken worden gekoeld. De wetenschappelijke redenering achter deze richtlijn zit hem in het feit dat ongekoeld eten na twee uur de temperatuurgevarenzone zal bereiken.
Zowel koud als warm zorgt het eten van soep ervoor dat je vochtbalans op peil blijft. Met een bordje soep krijg je namelijk niet alleen meer vocht binnen (belangrijk!), maar houd je het vocht door het zoutgehalte vaak ook beter vast. Win-win. Zo blijf je dus ook in tropische temperaturen goed gehydrateerd.
Koel je soep zo snel mogelijk af
Je zou de temperatuur van jouw soep best binnen de 2 uur moeten kunnen verlagen tot een temperatuur van 10°C en ze vervolgens verder laten afkoelen in de koelkast. Laat soep niet op het vuur of aanrecht staan, maar koel ze af op een rooster zodat er langs alle kanten lucht bij kan.
Samen met de lucht kunnen er bacteriën in de soep terechtkomen waardoor ze sneller bederft. Geen probleem als je ze meteen soldaat maakt, maar meestal is er nog wat over dat je wil bewaren in de koelkast of invriezen voor later. Door de soep te koken na het mixen, dood je die eventuele ongewenste gasten.
Verse tomatensoep kan, afhankelijk van de omstandigheden waarin het wordt bewaard, ongeveer 3 tot 4 dagen worden bewaard in de koelkast. Het is belangrijk om de soep in een luchtdichte container te bewaren om de versheid te behouden. Als je de soep langer wilt bewaren, kun je het invriezen in porties.
De meeste soepen zijn bijna een week houdbaar
Zeevruchtensoep blijft maar twee tot drie dagen goed, romige soepen blijven waarschijnlijk drie dagen goed, kippensoep drie tot vijf dagen en zuurrijke en heldere groentesoepen blijven het langst goed. Maar als je iets "vreemds" ruikt, ziet of proeft, blijf dan aan de veilige kant en gooi je soep weg.
Bij groenten gebruik je groenten- of kippenbouillon, bij soepen met vlees kan je vleesbouillon gebruiken. Maar hier kan je natuurlijk naar hartenlust mee experimenteren. Geschifte soep? No go!
Courgettesoep kun je, eenmaal afgekoeld (i.v.m. bacterievorming), in een afgesloten bakje in de koelkast ongeveer 2 dagen bewaren. Je kunt de courgettesoep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Ongeacht waar u uw soep in bewaart, vergeet niet om uw soep altijd te laten afkoelen voordat u deze in de vriezer zet . Een gloeiendhete bak soep kan gemakkelijk voedselbacteriën ontwikkelen vanwege de tijd die het kost om af te koelen en in te vriezen. Het kan ook de temperatuur van de andere voedingsmiddelen in uw vriezer aantasten.
De soorten bacteriën die wel ziektes veroorzaken, hebben geen invloed op de smaak, geur of het uiterlijk van voedsel. Daarom is het belangrijk om gekoelde restjes binnen 3-4 dagen in te vriezen of weg te gooien. Als u niet zeker weet hoe lang uw restjes in de koelkast hebben gelegen, neem dan geen risico – gooi ze weg als u twijfelt!