Goede koeling is belangrijk Tussen de 10ºC en 60ºC blijft vlees en vleeswaren maar een paar uur goed. Dat wordt veroorzaakt door bepaalde bacteriën die het vlees kunnen bederven. Vooral gemalen vlees en gesneden vleeswaren zijn daar extra gevoelig voor.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Hebt u al gedacht aan een vacuümbewaring van uw vlees in de koelkast? We raden u normaal aan om uw vlees in het koelste gedeelte van uw koelkast te plaatsen (tussen 0 en 4 °C). Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn.
Bewaar vlees en vis onderin de koelkast
Vlees en vis kun je het beste goed gekoeld bewaren. De meest koele plek in de koelkast is onderin, net boven de groentelade. Daarom is dit de beste plek voor het bewaren van vlees en vis. Onderin bewaar je producten op zo'n 4 graden Celsius.
Probeer veel verse groenten, mager vlees, fruit en andere voedingsmiddelen te hebben die niet verpakt zijn . Tip: Houd uw koelkast op een temperatuur tussen 32-40 graden F. Verplaats het voedsel dat snel bederft naar voren, waar u het gemakkelijk kunt zien. Groenten.
Met een spons is dat risico uit de lucht, het neemt meer op dan papier én het ziet er ook gewoon net wat beter uit dan een stel oude kranten in je koelkast.
Maar hier zijn de basisprincipes: de bovenste plank en de deur zijn doorgaans de warmste "zones", terwijl de middelste en onderste planken geleidelijk koeler worden . Dus, u moet specerijen in de deur bewaren, zuivelproducten, eieren en smeersels op de bovenste planken, vlees en melk op de onderste plank en fruit en groenten in de groentelade.
Bovenste plank(en)
Op de bovenste plank van de koelkast is het, ten opzichte van de lagere planken, iets warmer. Hier kun je producten bewaren zoals kaas, yoghurt, vleeswaren en open potjes. Zet de open potjes vooraan op de plank, zo weet je wat je hebt staan!
Onderste niveau
In de meeste gevallen is het onderin het koudst. Hier bewaar je producten die snel bederven, zoals rauwe vis, vlees of gevogelte. Zorg ervoor dat deze producten goed afgedekt zijn, om kruisbesmetting te voorkomen.
De onderste plank is het koudste deel van de koelkast.
Deze bederven minder snel op een lage temperatuur.
Zet vlees, vis en vleeswaren onder in de koelkast
Onder in de koelkast is het kouder dan bovenin. Dit kan wel 2 °C schelen. Daarom kun je zeer bederfelijk voedsel, zoals vlees(waren), vis of kant-en-klaarmaaltijden het beste op de onderste plank bewaren.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Bewaar rauw vlees en zuivelproducten op lagere planken
Rauw vlees, zuivel en andere bederfelijke producten worden over het algemeen op lagere planken bewaard om ze zo koud mogelijk te houden, aangezien dit doorgaans het koudste deel van de koelkast is. Overweeg om vlees in glazen of plastic bakjes te doen om te voorkomen dat sappen op andere voedingsmiddelen lekken.
Houd rauw en gekookt voedsel altijd gescheiden
Het is belangrijk om rauw en gekookt voedsel gescheiden te houden, idealiter met de eerste in de koudste onderste lade van de koelkast en de laatste op de bovenste plank. Vergeet niet om ze ook in afgesloten verpakkingen of containers te bewaren.
1. Regeling van de luchtvochtigheid in de koelkast. Leg een spons ergens in de koelkast, maar bij voorkeur in een van de lades. De spons zal overtollig vocht van fruit, groenten of andere met water gevulde voedingsmiddelen opzuigen .
Wij van HG adviseren om de koelkast minimaal 4 keer per jaar schoon te maken. Maak de binnenkant en buitenkant schoon. Neem de waterafvoer en lekbak van de koelkast ook mee tijdens het schoonmaken. U zult zien dat het schoonmaken van uw koelkast een kwestie van bijhouden wordt.
Maar wanneer er heel veel ijs in de koelkast zit betekent dit meestal dat er iets defect is. Heb je een oude koelkast? Dan kan het zijn dat de deur niet meer goed sluit. Hierdoor wordt er continu condens bevroren op de achterwand, waardoor ijs begint te vormen.
Plaats de koelkast niet te vol. Er moet genoeg lucht rond de producten kunnen circuleren. Houd rauwe producten gescheiden van bereide producten. Zo vermijd je eventuele kruisbesmetting door bacteriën van rauwe naar bereide producten.
Voor in de koelkast: volle melk, boter, een dozijn eieren, Griekse yoghurt, Parmezaanse kaas, cheddar en voor de zekerheid nog een paar andere kazen, bladgroenten zoals boerenkool of rucola, appels, citroenen en limoenen, een soort gedroogd vlees zoals prosciutto, salami of spek, maïstortilla's, Dijonmosterd, frambozenjam.
Omdat koude daalt, is het in het bovenste compartiment van de koelkast iets warmer. Hier leg je dus de voedingsmiddelen die het graag koud hebben maar niet Antartica-fris. Leg hier voedsel dat niet gekookt hoeft te worden. Boterhambeleg, snacks en restjes voelen zich hier thuis.
Op de koudste plaats: meestal is dit de plank die net boven de groentelades ligt. Dit is de ideale plek om rauwe vis en vlees of vleesvervangers te bewaren. Maar ook melk, yoghurt en room kan je hier bewaren.
Normaal gesproken zijn de achterkant en onderkant van de koelkast het koudst. Dit komt doordat koude lucht naar beneden zakt en de achterkant van de koelkast het verst van de deur af zit. Het is anders bij koelkasten met ijsblokjesvakken aan de bovenkant, waardoor de bovenkant kouder wordt.