Appels bevatten veel pectine, een vezelsoort die goed is voor je lever en darmen. Dé tip: sprenkel wat kaneel op je appel. Kaneel is gunstig voor je bloedsuikerspiegel en helpt indirect je detoxmachine. Als het kan, combineer fruit met een eiwitbron.
Neem een bakje mee met gedroogd fruit (cranberries, appel, banaan, abrikozen etc.) gemengd met wat noten. Alle plantaardige stoffen die bitter zijn, zijn een weldaad voor de lever.
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Eieren en chocolade
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
2. Drink voldoende water. Drink voldoende water of andere hydraterende drankjes om giftige stoffen uit je lever te spoelen. Wanneer je vaker water drinkt, blijf je gehydrateerd en vloeien de afvalstoffen makkelijker uit je lichaam.
Goed voor je lever
Toch is er een onderzoek verschenen waaruit blijkt dat je langer leeft als je kaas eet. Dat zit zo. De Universiteit van Texas onderzocht het stofje spermidine, dat een goede werking heeft op je gezondheid. Het stofje zorgt ervoor dat beschadigde levercellen zich niet langer delen.
Goede combinaties zijn bijvoorbeeld gegrilde kipfilet, gekookte broccoli en een beetje omega 3-6-9 oliemix (niet verhitten) van een goede kwaliteit. Gebruik geen fruit of zuivelproducten zoals melk, yoghurt, vla, etc.
Veel vleeswaren bevatten veel natrium. Kies voor lichtgezouten vleeswaren zoals filet Americain, rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet en kipfilet. U kunt ook extra vlees (zonder zout) maken voor de warme maaltijd en dat de volgende dag op het brood eten. Kaas en smeerkaas bevatten veel natrium.
Schade aan de lever kan komen door alcohol, veel vet in de lever, medicijnen, drugs, virussen of sommige kruiden en vitamines. Vaak merk je dit niet. Met onderzoek van je bloed is wel te zien dat de lever niet goed werkt.
Vaak bevat pindakaas ook ongezonde vulmiddelen die je stofwisseling verstoren, zoals zonnebloemolie en palmvet. Pinda's kunnen een giftige schimmel bevatten: aflatoxine. Deze schimmel is zeer giftig en kan je lever aantasten.
Daarom wordt aanbevolen om te kiezen voor volkorengraanproducten. Je vindt ze bijvoorbeeld in volkorenbrood, volkorenpasta of zilvervliesrijst. Voorbeelden van volkorenproducten zijn: Volkorenbrood.
De belangrijkste antioxidant-enzymen die de lever aanmaakt om je te beschermen, zijn: Catalase, afhankelijk van onder andere voldoende ijzer; Glutathion peroxidase, afhankelijk van onder andere koper, mangaan, magnesium en selenium. Maar ook van cysteïne, glycine en glutaminezuur en voldoende B-vitamines.
Noten: Noten zoals amandelen en walnoten zijn rijk aan vitamine E en andere voedingsstoffen die de lever kunnen beschermen tegen schade.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Neem een goed ontbijt met koolhydraten (suikers en zetmeel) en eiwitten zo snel mogelijk na het opstaan. Bijvoorbeeld brood met een zuivelproduct (melk/karnemelk) of vla/yoghurt/melk met granen. Gebruik 3 hoofdmaaltijden per dag en 3 tussendoortjes. Neem voor het slapen gaan een 'bedtime snack'
Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit. Een ontkleurde, witgele ontlasting.
Bevindingen uit Meta-Analyses. Verschillende meta-analyses van gerandomiseerde klinische onderzoeken laten zien dat rodegistrijst effectief is in het verlagen van het totaal cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden zonder ernstige bijwerkingen of significante veranderingen in lever- en nierfuncties.
Zuivelproducten kunnen een goede bron zijn van calcium, eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen, maar sommige bevatten ook veel vet. Mensen met leververvetting moeten over het algemeen kiezen voor magere zuivelproducten , zoals: kwark.
Eieren en ons cholesterol
Bij een lever die niet meer goed kan ontgiften wordt er meer LDL-cholesterol aangemaakt. Het eten van eieren zorgt ervoor dat de lever goed kan blijven ontgiften en dat er minder LDL-cholesterol in het bloed circuleert.
Naast het volgen van het algemene dieetadvies dat aan alle patiënten met cirrose wordt gegeven, kan u ook worden geadviseerd om een dieet te volgen dat: Hoog is in zetmeelrijke koolhydraten zoals aardappelen, brood, pasta en rijst . Volkoren opties zijn het gezondst. Laag in rood vlees zoals rundvlees, varkensvlees en lamsvlees.
Genoeg eiwitten binnenkrijgen is cruciaal voor je lever, en magere kip, kalkoen, vis en rundvlees zijn goede opties . Probeer ze te eten in plaats van bewerkte voedingsmiddelen zoals hotdogs, bologna en salami, die veel vet en zout kunnen bevatten. Voor plantaardige eiwitten zijn noten, linzen, edamame, tofu of erwten goede keuzes.
Eten voor een gezonde lever betekent het vermijden van verzadigde vetten, transvetten en suikers. Dit betekent het beperken van bewerkte voedingsmiddelen, zoals koekjes, taarten, hamburgers, chips, gefrituurde snacks, gebak, taarten, bewerkt vlees, pizza en diepvriesmaaltijden. Vetten die u moet vermijden zijn kokosolie, palmolie, boter, room, reuzel en sommige margarines .