Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Bloemkool invriezen
Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen.
Diepvriesgroenten maak je best zo snel mogelijk klaar. Hoe korter de ontdooitijd, hoe kleiner de kans op kwaliteitsverlies of bederf. Breng het water dus eerst flink aan de kook, en voeg ze dan meteen toe. Haal de groenten pas op het laatste moment uit de diepvries.
De meeste zelf ingevroren groenten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer. Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette blijven zelfs tot 12 maanden goed. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je de groente luchtdicht bewaart. De vershoudbakjes van LocknLock zijn hierbij een ideale oplossing.
Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden.
Blancheren is een kookproces dat de harde, bittere smaak van rauwe bloemkool verwijdert en tegelijkertijd zorgt voor een knapperige, malse textuur . Het zorgt er ook voor dat de bloemkool niet te gaar wordt, omdat het aan het einde gewoon met een afgemaakt recept kan worden gemengd.
Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Kun je verse bloemkool invriezen zonder te blancheren? Wij raden ten zeerste aan om bloemkool eerst te blancheren, anders wordt het papperig door het hoge watergehalte in de groente als je het rauw invriest. Om te voorkomen dat de textuur en voedingswaarde achteruitgaan, is het het beste om bloemkoolroosjes gedeeltelijk te koken (blancheren) voordat je ze invriest .
Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zo veel vitamine C en mineralen als bereide verse groente, namelijk 40% van het oorspronkelijke gehalte. Ingevroren groenten zijn dus net zo gezond als verse groenten. Wel moet er rekening worden gehouden met groente a la crème, omdat hier extra vet aan is toegevoegd.
Kookpan: Voeg de bevroren bloemkoolroosjes toe aan ruim kokend water. Verwarm ze daarna ca. 8 minuten. Met deze bereidingstijd krijg je groenten met een bite.
Blancheren. Hoewel invriezen het verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen inactief te maken en de kleur, textuur en smaak van groenten te behouden.
Je kunt bevroren bloemkool ontdooien in een grote pan met water . Gebruik koud water voor het beste resultaat. Je kunt je pas ontdooide groenten vervolgens gebruiken in een willekeurig aantal bloemkoolrecepten.
10 Groenten die van nature veel water bevatten, zoals komkommer en sla, kun je niet invriezen. Andere groenten zoals boontjes en wortelen wel, maar blancheer ze eerst kort. Verse kruiden zijn lastig, je kunt die wel fijnsnijden en in olijfolie invriezen.
Belangrijkste punten: De voedingsverschillen tussen verse en diepvriesgroenten zijn zo klein dat het onwaarschijnlijk is dat ze uw gezondheid beïnvloeden . Let bij het winkelen voor diepvriesgroenten op toegevoegde suiker, zout en sauzen.
Ook rauwe bloemkool is zalig. En een gezonde keuze, want bloemkool zit boordevol vitamine C, vitamine K, mineralen en vezels.
Ingevroren groenten zijn minimaal net zo gezond als verse groenten. Dankzij het vroegtijdig invriezen blijven er veel vitamines en mineralen in de groenten aanwezig. Groenten uit blik of pot hebben het grootste verlies aan vitamines en mineralen. Slechts 15% van de voedingsstoffen blijft behouden.
Zolang u uw diepvriesgroenten niet te lang op kamertemperatuur laat liggen, omdat dit de groei van bacteriën in voedsel kan bevorderen, kunt u ze gerust zo uit de zak eten.
Vocht kan leiden tot verkleuring of bederf van de bloemkool. U moet ook het wassen van uw bloemkool overslaan voordat u deze opbergt, maar u moet deze wel wassen wanneer u deze gaat gebruiken. Wanneer u deze op de juiste manier bewaart, kan bloemkool drie tot vijf dagen in de koelkast bewaard worden.
Diepvriesbloemkool wordt voorgekookt (of een paar minuten geblancheerd in kokend water) voordat deze snel wordt ingevroren. Hierdoor is de bloemkool sneller gaar dan versgesneden bloemkool.
En wat blijkt uit onderzoek is dat diepvries groenten en verse groenten minstens even gezond zijn omdat ze na bereiding gemiddeld evenveel vitamine C en mineralen bevatten. Diepvries groenten zijn dus een prima alternatief voor verse groenten!
De andere vitamines en mineralen haal je uit fruit én andere soorten groente die je eet. Daarom is het gezonder om niet elke dag bloemkool te eten. Per dag heb je minimaal 250 gram groente nodig. Let op: als je 250 gram bloemkool wilt eten heb je ongeveer 300 tot 350 gram rauwe bloemkool nodig.
Ja, je kunt nasi invriezen. Handig als je het langer wilt bewaren dan twee dagen. Laat het dan weer snel afkoelen en doe het in een luchtdicht bakje of speciale diepvrieszak.
De standaard methode is bloemkool koken. Maar ook bloemkool blancheren is een aanrader, waarbij je de bloemkool maar heel kort in kokend water doet en daarna afkoelt in koud water. Vitamines en mineralen blijven goed bewaard: hartstikke gezond dus. Ook is het goed voor de textuur en smaak van de groente.
Om de kleur van witte bloemkool te bevorderen , moet u opletten tot de kop zich begint te vormen. Zodra deze zichtbaar is, verzamelt u de buitenste bladeren en bindt u ze samen over de kop met touw of elastiekjes. Dit houdt de wrongel wit van kleur, of "gebleekt", terwijl ze groeien in een schaduwrijke omgeving.
Bloemkolen hebben constant vocht nodig om goed gevormde koppen te vormen en moeten te allen tijde beschermd worden tegen koolplagen. In de zomer kan de hete zon ervoor zorgen dat witte bloemkoolkoppen geel worden – om ze te beschermen, vouwt u de bladeren over de wrongel. In de winter beschermt u de zich ontwikkelende kop op een vergelijkbare manier tegen strenge vorst .