De wortels van de prei zitten in de bovenste 25 centimeter voor 65% in de grond. Daarna krijg je een laag van 25% die tussen de 25 en 50 centimeter diep in de grond zit. 10% van de wortels zitten lager dan 50 centimeter in de aarde.
Plant de prei op 3cm van elkaar in rijen 40cm uit elkaar. Prei dient diep geplant te worden, 15cm diep.
Prei oogsten, bewaren en bereiden
Prei is te oogsten in de maand oktober. Als je merkt dat de steel nog niet dik genoeg is, moet je de prei nog even door laten groeien. Vergeet de prei niet aan te aarden aan het begin van de maand. Dit zorgt voor de herkenbare witte onderkant van de prei.
Vanaf eind mei tot juli kun je ze dan uitplanten op 40 x 15 cm. De plantjes zijn dan ongeveer vier tot zes millimeter dik (het liefst zo dik als een potloodje). Plant de prei het liefst zo diep mogelijk, dat ze nog net boven de grond uitsteken.
Enerzijds kun je poten in ponsgaten van 15-21 cm diep, doorsnede maximaal 3,5 cm. De plantafstanden die je best aanhoud zijn 25 cm tussen de rijen en 10 cm tussen de planten (zomerprei) en 45 cm tussen de rijen en 15 cm tussen de planten (herst- en winterprei). De ponsgaten kun je maken met een preiplanter.
De standaardmaat voor het oogsten van prei is wanneer de stengelbreedte groter is dan één inch . Sommige kleinere variëteiten rijpen bij een diameter van een halve tot driekwart inch. Een kwaliteitsprei moet een stevige, witte stengel hebben die langer is dan drie inch.
Buiten zaaien kan vanaf begin april op een zonnige, beschutte, warme en lichte plek met waterdoorlatende en vochtige grond. Zaai ongeveer ½ - 1 cm diep en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Dun de zaailingen na 3 maanden uit op ongeveer 15 cm.
Als uw prei te dun is, is de meest voor de hand liggende oorzaak crowding . Dit gebeurt bij het verspreiden van zaden of als u sets te dicht op elkaar plant. Omdat de plant wordt gekweekt voor de ondergrondse stengel, heeft deze duidelijk wat ruimte nodig. U moet prei 6 inch (15 cm) uitdunnen.
Bij het planten van winterprei kan het verstandig zijn om in de loop van het seizoen nog wat mest toe te voegen. Prei houdt echter niet zo van onverteerde mest. Gebruik dus alleen goed verteerde stalmest óf bemest in het najaar zodat de mest alle tijd heeft om goed te verteren.
Vervolgens knip ik het bovenste deel van de prei af (dat bevordert de groei van het hart en blad) en dan zoek ik uit al die zaailingen (die er dan uitzien als een soort mini-stengeluitjes) de dikste en gezondste zaailingen uit om uit te poten.
Prei is een tweejarige plant die als eenjarige wordt gekweekt. Verwacht bloei en zaadproductie als prei 2 jaar in de grond blijft. Eetbare delen zijn minder mals ; bolletjes in bloemtrossen kunnen worden geplant voor een nieuwe oogst.
Gooi jij ook altijd het groen van je prei weg? Zonde, want je kan het nog gebruiken in heel wat lekkere recepten. We geven je enkele tips en ideeën. Het groen van je prei is nog perfect eetbaar.
Prei zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van januari tot april. Wanneer kan je prei planten? Prei planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot augustus.
Kalk: een must in de moestuin
Groenten, de meeste bessen (behalve blauwe bessen) en fruit- en notenbomen houden van licht kalkrijke grond. Kolen maar ook sla, spinazie, selder en prei groeien het best met wat extra kalk.
Prei houd van een vruchtbare vochtige bodem, en kan ook goed grote hoeveelheden stalmest verdragen. Vaak zal het nodig zijn om ook tijdens het groeiseizoen nog een keer te bemesten. Gebruik koemestkorrel of rijke compost als we geen stalmest hebben.
Daarnaast kunt u ongeveer de helft van de bovenste bladgroei afknippen, wat het waterverlies van de prei zal verminderen zodra deze is geplant . Dit is niet essentieel, maar door de prei op deze manier voor te bereiden op het planten buiten, wordt het gemakkelijker om te planten en krijgt het een goede start.
Aangezien Prei echter veel stikstof nodig heeft, is het over het algemeen een veilige gok om stikstofrijke meststoffen te gebruiken. Mest of compost is de beste keuze om de grond aan het begin van het groeiseizoen te bewerken, en vervolgens kan de rest van het seizoen worden gevoed met een droge of vloeibare meststof.
Wanneer de planten een dikte hebben van een gemiddeld potlood, kan je de plantjes gaan uitplanten. Maak hiervoor een plantgat van maarliefst 18 centimeter diep. De plant poot je vervolgens op de bodem van dit plantgat, en geef hierbij wat water om de wortels op gang te brengen.
Zaai prei in het voorjaar, eind maart tot begin mei. Je kunt in een bak onder glas voorzaaien, maar gewoon buiten op een mooi, licht en vochthoudend stukje grond kan het ook. Zaai dun, zodat de jonge plantjes voldoende ruimte hebben om na enkele weken te kiemen.
Maar als u grote preien wilt, kunt u ze laten groeien door ze uit te dunnen en ze in een nieuw terrarium te verplanten zodra ze groot genoeg zijn om de grootste exemplaren eruit te kunnen selecteren . 4) Selecteer de zaailingen handmatig: Ik heb grote en kleine zaailingen in aparte batches geplant om te bevestigen dat het selecteren van grote zaailingen inderdaad verschil maakt.
Prei heeft een zonnige, open plek nodig in goed omgespitte grond waaraan veel organisch materiaal is toegevoegd. Schimmelziekte roest , klein probleem vanaf de zomer. Om dit probleem te voorkomen plant u roestbestendige variëteiten. De vroegste variëteiten kunnen vanaf de late winter onder dekking worden gezaaid, en andere vanaf het midden van de lente.
Binnen zaaien
Houd de zaailingen warm (minimaal 10°C/50°F) en in goed licht, en geef regelmatig water. Verplaats ze naar iets grotere potten als de wortels uit de drainagegaten komen. Jonge prei is klaar om buiten te worden getransplanteerd na ongeveer acht weken, wanneer ze 20 cm (8 inch) hoog zijn , na de laatste vorst.
Beschermen in de tuin van prei en fruitbomen en tegen insecten. Voor een voorreinigende werking op het wasgoed. Soda oplossen in heet water en daarna eventueel koud water toevoegen.
Over het algemeen kun je prei in de herfst en winter in de grond laten zitten totdat je ze wilt eten. Maar als ze dreigen te gaan bloeien, denk dan nog eens goed na... zodra een prei doorschiet, wordt het binnenste vruchtvlees erg taai en vrijwel oneetbaar .
Prei zaailingen kweken in de grond
Houd er ook rekening mee dat ze niet te dicht op elkaar staan. Houd een afstand van zo'n 15 cm aan achter elkaar en zo'n 30cm naast elkaar. Zet vervolgens de zaailingen in de grond. Het is voor deze plantjes geen probleem als ze zelf een paar cm.