Rode paprika's hebben een lage kaliumwaarde en hebben veel smaak, maar dat is niet de enige reden waarom ze goed passen in een niervriendelijk dieet.
Groenten en fruit zoals bessen, druiven, broccoli en spinazie zijn dus uitstekende keuzes, maar ook volkoren granen, magere eiwitten zoals kip en vis en gezonde vetten zoals die in avocado's en noten te vinden zijn, zijn specifieke voedingsmiddelen die bijzonder gunstig zijn voor je nieren.
Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
Daarnaast is komkommer goed voor de gezondheid van je nieren omdat deze het urinezuur level in je lichaam verlagen.
De rode paprika is erg rijk aan vitamine C. Hij bevat maar liefst 150 mg per 100 gram, dit is zelfs méér dan de groene kiwi! Vitamine C heeft een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Ook helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Zoete puntpaprika's zijn zoals gewone paprika's rijk aan voedingsvezels en een bron van foliumzuur. Ze zijn vooral ook bijzonder rijk aan vitamine C. Puntpaprika's smaken zoeter en bevatten dus iets meer suiker dan andere paprika's. Het zijn natuurlijke suikers en het verschil is klein.
Paprika's zijn een goede bron van het mineraal kalium. Kalium reguleert de vochtbalans in je lichaam en helpt zo om je hart en bloedvaten in optimale conditie te houden. Lagere bloeddruk.
Komkommers behoren tot de beste voedingsmiddelen om de gezondheid van de nieren te ondersteunen . Hier zijn zes redenen waarom: Ze bevatten van nature veel water, wat helpt de nieren te spoelen en de vocht- en elektrolytenbalans te ondersteunen. Hun hoge watergehalte maakt ze ook een vullend voedsel, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing en het overwinnen van hunkering.
Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt. Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D.
Zout kan leiden tot hoge bloeddruk, wat schadelijk is voor de nieren. En zout is ook rechtstreeks schadelijk voor de nieren, zeker als er al nierschade is. Eiwitverlies in de urine – wat schadelijk is voor nieren, hart en bloedvaten – neemt ook af door zoutbeperking.
Behalve vitamine B, bevatten bananen ook veel kalium, een mineraal dat nodig is voor een goede functie van hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Conclusie. Tomaten zijn niet per se slecht voor de nieren, maar mensen met chronische nierziekte moeten hun consumptie van tomaten en andere kaliumrijke voedingsmiddelen in de gaten houden. Voor mensen met gezonde nieren vormen tomaten geen probleem en kunnen ze deel uitmaken van een gezond, uitgebalanceerd dieet.
Broccoli is een medium kalium voedsel, laag in natrium en fosfor, en geschikt voor alle volgende nieraandoeningen en behandelingen: Chronische nierziekte (CKD) Transplantatie . Hemodialyse (3 keer/week)
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
PaprikaGroenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika's kunnen ontstekingen verergeren. Let wel: dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika's bevatten ook nog solanine - een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.
Paprika's
Paprika's en chilipepers zitten boordevol vitamine C en antioxidanten die een krachtige ontstekingsremmende werking hebben. Paprika's leveren ook de antioxidant quercetine, die ontstekingen kan verminderen die samenhangen met chronische ziekten, zoals diabetes.
Goed voor de darmen
Wist je dat paprika's ook veel vocht bevatten? Maar liefst 92 procent van deze groente bestaat uit water. Ook dat is bevorderlijk voor de stoelgang. Deze Aziatische noedelsalade bevat nog meer ingrediënten die vezels en vocht bevatten.
Paprika, de populaire vitaminebom
Alle kleuren en soorten paprika's zitten boordevol vezels, vitamines en mineralen en passen helemaal in een PuurGezonde voeding. De rode exemplaren bevatten het meest vitamine C, wel twee keer zoveel als de groene.
Rode paprika's hebben meestal meer vitamine C dan groene of gele. Een gemiddelde rode paprika van ongeveer 120 gram kan ongeveer 180milligram vitamine C bevatten. Een halve paprika per dag is voldoende voor je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (75 gram voor mannen en vrouwen vanaf 14jaar).
Verse groenten voor gezonde nieren
Kook liever met verse groenten. Eet daarnaast ook fruit, aardappelen, rijst en pasta. Hier zit van nature weinig zout in. Waar je beter wat minder van kunt eten: bewerkte vleeswaren, kaas en brood.
Vermijd voedingsmiddelen waarvan de eerste vier of vijf items in de ingrediëntenlijst zout bevatten. Eet geen ham, spek, worst, hotdogs, vleeswaren, kipnuggets of kipnuggets, of gewone bliksoep . Eet alleen soepen met minder natrium die geen kaliumchloride als ingrediënt bevatten (controleer het etiket).
Groene groentes zoals boerenkool en spinazie zijn erg gezond maar bevatten veel kalium wat minder goed is voor de nieren. Ook de mineralen mangaan en calcium en vitamine K zitten met een gezonde hoeveelheid in rucola. Voor de gezondheid van de botten zijn deze mineralen en vitamine erg belangrijk.
Witloof wordt traditioneel ingezet als vochtafdrijvend middel, om de spijsvertering te bevorderen, om de nier- en leverfunctie te stimuleren, tegen reuma en jicht, voor het versnellen van wondgenezing en om koorts, diarree, galstenen en geelzucht te behandelen.
Aan groente in blik of pot en bewerkte diepvriesgroenten, zoals spinazie à la crème is zout toegevoegd. Zij zijn dus minder geschikt om te gebruiken. Knoflookzout, selderijzout, uienzout, sesamzout en zeezout bevatten evenveel zout als 'gewoon' keukenzout.
Ze houden het vochtgehalte in je lichaam op peil. Wanneer je teveel vocht in je lichaam hebt (bijvoorbeeld doordat je veel hebt gedronken) zorgen je nieren ervoor dat je dat teveel aan vocht kwijtraakt door meer urine te maken. Je moet dan vaker plassen en je plas ziet lichter van kleur.